Νέα πειθαρχική στο Κτηματολόγιο Αμμοχώστου


Τις διαδικασίες για τη διενέργεια νέας πειθαρχικής έρευνας στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο Αμμοχώστου δρομολογεί το υπουργείο Εσωτερικών εναντίον αριθμού υπαλλήλων, οι οποίοι φέρονται να υπέπεσαν σε πειθαρχικά παραπτώματα που σχετίζονται με την ελλιπή φύλαξη εγγράφων στους χώρους του Κτηματολογίου.


Ρεπορτάζ: Μιχάλης Χατζηστυλιανού / Φιλελεύθερος


Η έρευνα εναντίον των εν λόγω υπαλλήλων –γίνεται λόγος για εμπλοκή τριών κτηματολογικών λειτουργών– αποφασίστηκε μετά τη μελέτη του πορίσματος της ερευνώσας λειτουργού, η οποία διερεύνησε καταγγελίες εναντίον υπαλλήλου του Κτηματολογικού Γραφείου Αμμοχώστου για διαρροή πληροφοριών προς βουλευτή. 

Όπως αναφέρεται σε εμπιστευτική επιστολή του υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη προς τη Βουλή, ημερομηνίας 29/8/2019, την οποία υπογράφει εκ μέρους του ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Κύπρος Κυπριανού, επειδή η εμπλεκόμενη υπάλληλος που φέρεται να διέρρεε πληροφορίες του Κτηματολογίου ανήκει στο εναλλάξιμο προσωπικό του Τμήματος Διοίκησης και Προσωπικού, ο διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου Ανδρέας Σωκράτους ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη τον διορισμό ερευνώντα λειτουργού. Όπως και έγινε.

Με τον κ. Κυπριανού να επισημαίνει στην επιστολή του ότι, με την ολοκλήρωση της έρευνας, το Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού του υπουργείου Οικονομικών ενημέρωσε το υπουργείο Εσωτερικών ότι προκύπτει ζήτημα εξέτασης του ενδεχόμενου διάπραξης πειθαρχικών αδικημάτων εναντίον συγκεκριμένων υπαλλήλων του Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου Αμμοχώστου. Μετά από αυτή την εξέλιξη, αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κυπριανού, δρομολογούνται οι διαδικασίες, από το υπουργείο Εσωτερικών αυτή τη φορά, για τον διορισμό ερευνώντα λειτουργού, ο οποίος θα αναλάβει τη διενέργεια της νέας πειθαρχικής έρευνας. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην επιστολή του γενικού διευθυντή του υπουργείου Εσωτερικών προς τη Βουλή δεν γίνεται καμία αναφορά στα ευρήματα του πορίσματος της έρευνας που διενεργήθηκε για τις διαρροές πληροφοριών προς βουλευτή, ο οποίος, να σημειωθεί, κλήθηκε και έδωσε κατάθεση στην ερευνώσα λειτουργό. Παράλληλα, στην επιστολή του κ. Κυπριανού δεν αναφέρονται τα πειθαρχικά αδικήματα που φέρονται να διέπραξαν οι υπόλοιποι υπάλληλοι του Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου Αμμοχώστου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι συγκεκριμένοι κτηματολογικοί λειτουργοί δεν θα ελεγχθούν πειθαρχικά για τις καταγγελλόμενες διαρροές προς βουλευτή αλλά για παρεμφερή αδικήματα που έχουν να κάνουν με την πλημμελή φύλαξη εγγράφων και άλλων στοιχείων-πληροφοριών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Ιούλιο του 2018 η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας έκρινε ένοχους πειθαρχικά δύο υπαλλήλους του Κτηματολογίου και τους επέβαλε την ποινή της αναγκαστικής αφυπηρέτησης, με την κατηγορία, μεταξύ άλλων, της διαρροής εγγράφων και πληροφοριών. Πρόκειται για έναν μόνιμο βοηθό κτηματολογικό λειτουργό που υπηρετούσε στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο Λευκωσίας και μία μόνιμη βοηθό κτηματολογικό λειτουργό που υπηρετούσε στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο Κερύνειας. Η σχετική καταδικαστική απόφαση της ΕΔΥ δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς αναφορά στα ονόματά τους. Τα δύο πρόσωπα συνεργάζονταν με Τουρκοκύπριο δικηγόρο, ο οποίος καταχωρούσε αιτήσεις Ελληνοκύπριων προσφύγων στην παράνομη επιτροπή αποζημιώσεων του ψευδοκράτους.