Μπήκε κατά λάθος στην Αμμόχωστο, τη συνέλαβαν και τέθηκε υπό κράτηση


Πήγε στα κατεχόμενα την περασμένη Δευτέρα και στην επιστροφή της κατά λάθος μπήκε στην Αμμόχωστο. Συνελήφθη από Τούρκους στρατιώτες και κρατήθηκε τρεις ημέρες. Δεν την αναζήτησε κανένας, ούτε πήραν είδηση οι Αρχές και ευτυχώς που η περιπέτειά της έληξε ομαλά και επέστρεψε στη Λάρνακα όπου διαμένει, μετά που παρέμεινε σε κελί στο Λευκόνοικο τρεις ημέρες.

Η Ρόζι Μαρίνκοβιτς, 68 ετών από το Βελιγράδι, βρίσκεται στην Κύπρο εδώ και 22 χρόνια. Ξεναγός στο επάγγελμα, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δεν εργάζεται λόγω πανδημίας με αποτέλεσμα να ζει με €95 σύνταξη και τα λίγα που κατάφερε να φυλάξει τόσα χρόνια που εργαζόταν. Πηγαίνει κάθε τόσο στα κατεχόμενα «γιατί έχει πιο φτηνή βενζίνη» αφού δεν κρατεί να γεμίσει το παλαιό όχημά της. Στις 5 Ιουλίου πέρασε από τη Δερύνεια και κατά την επιστροφή της έκανε λάθος και «έπεσε» πάνω σε δυο Τούρκους στρατιώτες στο Βαρώσι. Σταμάτησε για να τους ρωτήσει πώς θα πάει στη Δερύνεια και την συνέλαβαν και την παρέδωσαν στη λεγόμενη Αστυνομία. Την επομένη, την οδήγησαν σε ψευδοδικαστήριο στη Λευκωσία και μετά σε στρατιωτικό Δικαστήριο που διέταξε την κράτησή της μέχρι την Πέμπτη. Της επέτρεψαν ένα τηλεφώνημα που η ίδια ενημέρωσε τον μοναδικό άνθρωπο που έχει στη ζωή, τον γιο της που ζει στη Βρετανία. Ενημερώθηκε, επίσης, ένας γείτονάς της.

«Κανένας δεν ήρθε να με επισκεφθεί, τίποτα δεν είδα να γράφεται για την περίπτωσή μου», λέει στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Ούτε τα Ηνωμένα Έθνη με επισκέφθηκαν, ούτε καν η Αστυνομία δημοσιοποίησε το γεγονός. Τελικά όταν αντελήφθησαν ότι στα 68 της χρόνια έκανε λάθος και αφού είδαν ότι δεν είχε χρήματα (στην τσάντα της υπήρχαν μόνο ένα μπουκάλι νερό και λίγα χαρτομάντηλα) το λεγόμενο δικαστήριο την άφησε ελεύθερη με εγγύηση 500 ευρώ να μην επαναλάβει το ίδιο «αδίκημα». Η μόνη της έγνοια ήταν αν θα της επέστρεφαν το μικρό όχημά της. «Πανικοβλήθηκα γιατί είναι το μέσο μου να κινούμαι», τονίζει. Όλα κύλησαν ομαλά και τώρα έχει ν’ αντιμετωπίσει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα.

Η κ. Ρόζι παραπονείται και για τις Αρχές στη Δημοκρατία που ενώ έχει κάνει αίτηση για το ΕΕΕ ακόμη δεν έχει πάρει τίποτε. «Ζω μόνη μου με μια γάτα. Είπα στον ιδιοκτήτη του διαμερίσματός μου ότι από τον Αύγουστο δεν έχω χρήματα για να πληρώνω το ενοίκιο. Ποιος ζει με σύνταξη 95 ευρώ;», διερωτάται. Η ίδια αναφέρει ότι δεν πλήρωνε κοινωνικές ασφαλίσεις γιατί δεν αμειβόταν με πολλά όταν εργαζόταν ως ξεναγός. «Αύριο δεν ξέρω τι θα ξημερώσει», προσθέτει.

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Χατζηβασίλης / Φιλελεύθερος