Μισό μέτρο τσουνάμι στο Παραλίμνι


Τσουνάμι μισού μέτρου κατέγραψαν οι παλιρροιογράφοι στο Παραλίμνι μετά τη φονική σεισμική δόνηση που σάρωσε Τουρκία και Συρία. 

Όπως διεφάνη από έρευνα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» και της δημοσιογράφου Δέσποινας Ψύλλου, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ξεκάθαρο σχέδιο δράσης και αντιμετώπισης του εν λόγω φαινομένου. Η Πολιτική Άμυνα λαμβάνει προειδοποιήσεις σε περίπτωση κινδύνου από πιστοποιημένα κέντρα εντός της Μεσόγειου, οπόταν και ενημερώνεται αυτομάτως ο διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης. Πάντως, υπογραμμίστηκε η πρόθεση αξιολόγησης για να εντοπιστούν τυχόν αδυναμίες. Στο μεταξύ βρίσκεται σε διαδικασία ετοιμασίας σχετικό σχέδιο αντιμετώπισης, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2024.

Ο διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, Χριστόδουλος Χατζήγεωργίου, σημείωσε στον «Φιλελευθερο» ότι «από τις καταγραφές του παλιρροιογράφου στο Παραλίμνι διαπιστώσαμε ότι δημιουργήθηκε τσουνάμι ύψους μισού μέτρου στην ακτογραμμή. Δεν υπήρξε κίνδυνος», είπε και πρόσθεσε: «Λάβαμε προειδοποίηση ότι υπήρχε διακύμανση της στάθμης της θάλασσας σε διάφορους παλιρροιογράφους στην ανατολική Μεσόγειο κάτι που επαληθεύτηκε και με τις μετρήσεις. Είχαμε ένα μικρό τσουνάμι που προκλήθηκε από τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή». Ο κίνδυνος θα ήταν σοβαρός αν ο σεισμός γίνονταν στον υποθαλάσσιο χώρο. «Τότε θα αναμέναμε μεγάλο και καταστροφικό τσουνάμι». Πάντως, είπε, με βάση και τα ιστορικά στοιχεία ο κίνδυνος για τσουνάμι δεν παρουσιάζει μεγάλη συχνότητα στην Κύπρο, χωρίς να αποκλείεται ότι δεν θα σημειωθεί κάποιο. 

Σε περίπτωση ανίχνευσης γένεσης τσουνάμι, ανέφερε, το ευρωπαϊκό δίκτυο αποστέλλει προειδοποιήσεις, τις οποίες στην Κύπρο λαμβάνει η Πολιτική Άμυνα. Από την πλευρά της, η Πολιτική Άμυνα προειδοποιεί τον διευθυντή του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, οπόταν και αξιολογείται η κατάσταση και λαμβάνονται οι αποφάσεις. Εφόσον υπάρχει ανάγκη, η Πολιτική Άμυνα δύναται να προειδοποιήσει και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης καθώς και τη Λιμενική Αστυνομία για να το χειριστούν όπως κρίνουν ή/και να εκδώσουν σχετικές οδηγίες.

Στις 25 Νοεμβρίου 2016 το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την ίδρυση της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στην περιοχή της Μεσογείου και του Βόρειου Ατλαντικού (NEAMTWS). «Υπάρχουν εγκεκριμένα κέντρα προειδοποίησης σε Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα και Τουρκία. Η Κύπρος είναι συνδεδεμένη με αυτό το δίκτυο και παρέχει όλα τα σεισμικά δεδομένα που καταγράφονται από το σεισμολογικό της δίκτυο σε πραγματικό χρόνο και παίρνει ενημερώσεις και από τα κέντρα της Ιταλίας- Ελλάδας- Τουρκίας, οι οποίες στέλνονται στην Πολιτική Άμυνα ως αρμόδια Αρχή». Διευκρίνισε, δε, ότι γίνονται υπολογισμοί από τα κέντρα για την περίπτωση κίνδυνου εκδήλωσης τσουναμί. 

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, η Πολιτική Άμυνα, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας που είναι τα βασικά μέλη της εν λόγω Εθνικής Επιτροπής για την έγκαιρη προειδοποίηση για τσουνάμι μαζί με άλλους φορείς, όπως το Ωκεανογραφικό Κέντρο του πανεπιστημίου Κύπρου, το ΤΕΠΑΚ, το πανεπιστήμιο Frederick και το Cyprus Marine and Maritime Institute (CMMI) υλοποιούν πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Unesco. Σε αυτό περιλαμβάνεται η πλειοψηφία των χωρών της Μεσογείου, ενώ έχουν επιλεγεί και περιοχές ως «έτοιμες για τσουνάμι». Για την Κύπρο αυτή η περιοχή είναι η Λάρνακα και σε αυτή τη φάση διεξάγονται οι αναγκαίες μελέτες και θα ακολουθήσει ενημέρωση, εκπαίδευση και σήμανση ώστε σε περίπτωση τσουνάμι να λειτουργεί σύστημα προειδοποίησης των κατοίκων. Επίσης στη Λάρνακα θα εγκατασταθεί νέος παλιρροιογράφος. 

«Στόχος της Επιτροπής είναι να υλοποιήσει ανάλογα σχέδια και στις υπόλοιπες παράλιες περιοχές που είναι τρωτές σε τσουνάμι». Το σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2024 και θα παρέχει αμεσότερη ενημέρωση για την προστασία των κατοίκων που ζουν στις παράκτιες περιοχές.

.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δέσποινα Ψύλλου / Φιλελεύθερος