Μαγικές στιγμές στην Αγία Νάπα


Μαγικές στιγμές βιώνουν κάθε βράδυ οι θαμώνες του 14ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Αγίας Νάπας

Μετά τη φαντασμαγορική έναρξη  το περασμένο Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019, την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες κόσμου και τις εκπληκτικές παραστάσεις που ακολούθησαν τις τέσσερις πρώτες βραδιές, συνεχίζεται για πέμπτη ημέρα το 14ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Αγίας Νάπας. 

Απόψε (Πέμπτη 17 Οκτωβρίου) στις 8.30μ.μ θα πραγματοποιηθεί η συναυλία με τίτλο «Dialogues» με τον Κύπριο σπουδαίο μουσικό Μιχάλη Κουλουμή και τον Ισπανό πολυοργανίστα Efren Lopez.  Οι δύο μουσικοί θα μοιραστούν στη σκηνή μια κοινή γλώσσα, το πλούσιο λεξιλόγιο της οποίας συνδυάζει στοιχεία από τη μεσαιωνική μουσική, την Οθωμανική κλασική, παραδοσιακές μουσικές από την Ανατολική Μεσόγειο, διανθισμένο με πρωτότυπες συνθέσεις των δύο μουσικών. Θα προηγηθεί στις 7.30μ.μ η παρέλαση όλων των ομάδων που συμμετέχουν κατά μήκος της λεωφόρου Μακαρίου.  Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στις 8.30μ.μ η όπερα «Αγία Νάπα-Ιστορία χιλιάδων χρόνων» και το Σάββατο 19 Οκτωβρίου η αυλαία του 14ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ θα πέσει με τη συναυλία «Από την Πόλη έρχομαι….» που θα δώσει στις 8.30μ.μ το Μουσικό Σχήμα «Cafe Aman Istanbul».

Στην έναρξη παρέστη ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σάββας  Περδίος, ο οποίος τέλεσε και τα εγκαίνια του Φεστιβάλ.  Στο χαιρετισμό του ο κ. Περδίος ανέφερε ότι τέτοιου είδους αξιόλογες εκδηλώσεις όπως είναι το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Αγίας Νάπας,  συμβάλουν στην αναβίωση των παραδόσεων και της κουλτούρας του τόπου μας όπως επίσης στην περεταίρω αναβάθμιση των πολιτιστικών δρώμενων της χώρας μας και συνεχάρη τον Δήμο για την άρτια διοργάνωσή του.

Εξέφρασε επίσης, τη στήριξη τόσο του Υφυπουργείου όσο και του ιδίου προσωπικά προς την Αγία Νάπα, την οποία χαρακτήρισε ως ένα πολύ φιλόξενο τόπο για τους επισκέπτες της.  Ο κ. Περδίος επαίνεσε  το Δήμαρχο κ. Γιάννη Καρούσο για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει καθώς και για τις ενέργειες, στις οποίες έχει μέχρι πρότινος προβεί για  την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και για την υλοποίηση του οράματος να καταστεί η Αγία Νάπα μέχρι το 2030 ως το καλύτερο κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο της Μεσογείου.

Στη δική του ομιλία  ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Καρούσος ανέφερε ότι το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ είναι ένα από τα πιο ποιοτικά Φεστιβάλ της Κύπρου, το οποίο συνδυάζει την εμπειρία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό και συνεισφέρει τα μέγιστα στην επέκταση της τουριστικής περιόδου, αφού πρόσθεσε αυτές τις μέρες η Αγία Νάπα είναι κατάμεστη από επισκέπτες και με πληρότητες που φθάνουν το 100%. 

Αναφέρθηκε επίσης, στα έργα που έχουν ολοκληρωθεί και σε αυτά που βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, στη διεκδίκηση  του τίτλου από το Δήμο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2030, στη συνένωση της Αγίας Νάπας με τη Σωτήρα και το Λιοπέτρι, δημιουργώντας έτσι τον μεγαλύτερο τουριστικό Δήμο της Κύπρου και ένα παραλιακό μέτωπο από την παραλία του Κόννου μέχρι και τον ποταμό του Λιοπετριού, στο brand name της Αγίας Νάπας που  δεν θα πρέπει όπως είπε να χαθεί στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά να ενισχυθεί με τρόπο μάλιστα που να βοηθήσει τους υπόλοιπους Δήμους και κοινότητες της ενδοχώρας.

«Θα πρέπει να δημιουργήσουμε δύο Δήμους ίσους που να συναγωνίζονται ο ένας τον άλλο  που σε καμία περίπτωση να μην ανοίξουμε κανένα παράθυρο αντικατάστασης της κατεχόμενης σήμερα Μητρόπολης μας της Αμμοχώστου μέσω της δημιουργίας ενός υπέρ-δήμου».


Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τη συναυλία του σπουδαίου Ελλαδίτη καλλιτέχνη Μανώλη Μητσιά, ο οποίος κατενθουσίασε τους παρευρισκόμενους τόσο με τις εξαίρετες ερμηνείες του όσο  και με τα υπέροχα τραγούδια του.