Μαθητικό ντοκιμαντέρ για την Αμμόχωστο στα Χανιά


Υπό τον τίτλο «Ξετυλίγοντας το κουβάρι», μαθητικό ντοκιμαντέρ για την εισβολή στην Αμμόχωστο, προβλήθηκε στο φεστιβάλ κινηματογράφου στα Χανιά, στο οποίο παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου παρευρέθηκαν οι Οργανωμένοι Γονείς Δημοτικής Εκπαίδευσης μαζί με την αποστολή Κυπρίων μαθητών, γονέων, δασκάλων του Δημοτικού Σχολείου Δερύνειας Β’ και του Δημάρχου Δερύνειας. 

Η επίσκεψη, προστίθεται στην ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος επισκέψεων του Δημοτικού Σχολείου Δερύνειας Β’ ως επίσημου καλεσμένου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων στα Χανιά. 

Στο Πνευματικό Κέντρο, έγινε η προβολή του μαθητικού ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ξετυλίγοντας το κουβάρι», βασιζόταν στην ιστορία της Τουρκικής εισβολής στην Αμμόχωστο.

Το διοικητικό συμβούλιο Παζινού, σε συνεργασία με το διοικητικό συμβούλιο Δερύνειας Β’, ανακαλύπτουν την ιστορία της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων cine Μαθήματα και CREDOC του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. 

Όπως αναφέρεται, τα δύο σχολεία συγκρότησαν κινηματογραφικές ομάδες με μαθητές της ΣΤ τάξης. Ακολούθως ξεκίνησαν μια σειρά από διαδικτυακές κοινές συναντήσεις. 

Παράλληλα οργανώθηκε το πιο σύνθετο κομμάτι αυτής της δράσης, η μετάβαση της ομάδας του σχολείου στη Δερύνεια για την πραγματοποίηση των γυρισμάτων, μια υπόσχεση που είχε δοθεί από την αρχή της χρονιάς και στις δυο ομάδες, με την συμβολή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσα σε έντονο συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα και δημιουργήθηκαν αξέχαστες και συγκλονιστικές εμπειρίες για όλους. 

Την Παγκύπρια Συνομοσπονδία εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Σωτήρης Χριστοφή, η αναπληρώτρια πρόεδρος Αννίτα Ταλιώτου και ο ταμίας Στέλιος Βαρδάκης. Από την Κύπρο παρευρέθηκαν επίσης η Επιθεωρήτρια Επαρχιακού Γραφείου Λάρνακας Ελένη Παπανικόλα, η διευθύντρια και δασκάλες του Δημοτικού Σχολείου Δερύνειας Β΄ καθώς και μαθητές από τα δύο σχολεία.