Λύκειο Παραλιμνίου: Ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση του φακέλου


Ένα μόλις βήμα πριν από την ολοκλήρωση του φακέλου της υπόθεσης κακοποίησης ζώων και πτηνών από μαθητές του Λυκείου Παραλιμνίου στις 14 Σεπτεμβρίου, πρώτη μέρα έναρξης της φετινής σχολικής χρονιάς, βρίσκεται η Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου. Η υπόθεση είχε συγκλονίσει το παγκύπριο, καθώς οι εικόνες μαθητών να εκτοξεύουν πουλερικά και κουνέλια από τον πρώτο όροφο του λυκείου, προκάλεσαν τον αποτροπιασμό της κοινής γνώμης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου, Αντρέα Κωνσταντίνου, μέσα από την ανακριτική διαδικασία, στοιχειοθετήθηκε τελικά υπόθεση για 17 μαθητές του λυκείου. Ο φάκελος της υπόθεσης, πρόσθεσε, θα αποσταλεί στη Γενική Εισαγγελία για περαιτέρω χειρισμό. Ο κ. Κωνσταντίνου είπε ακόμη ότι στο πλαίσιο των ανακρίσεων για την υπόθεση, κλήθηκαν για κατάθεση 30 μαθητές.

Υπενθυμίζεται πως οι 17 μαθητές που θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της κακοποίησης ζώων που επισύρει ποινή μέχρι 12 μήνες φυλάκιση ή 1.700 ευρώ πρόστιμο ή συνδυασμό των δύο ποινών. Επίσης, θα κατηγορηθούν για παράνομη κατοχή και χρήση εκρηκτικών υλών/ καπνογόνων και βεγγαλικών, διάρρηξη κτηνοτροφικού υποστατικού και κλοπή πουλερικών, περιστεριών και κουνελιών, καθώς επίσης και αναγραφή υβριστικών συνθημάτων. 
Όπως είναι επίσης γνωστό, σε όσους μαθητές θα βρεθούν ένοχοι στην υπόθεση, κυρώσεις θα τους επιβάλει και το υπουργείο Παιδείας. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του "Φιλελεύθερου", ένα από τα χαρακτηριστικά της υπόθεσης και το οποίο δυσκόλεψε το ανακριτικό έργο σε σημαντικό βαθμό, ήταν ο νόμος της «σιωπής» που επέλεξαν να ακολουθήσουν πολλοί από τους εμπλεκόμενους μαθητές. Προκειμένου να ελαφρύνουν αμφότεροι τη θέση τους αλλά και να αποτρέψουν στο βαθμό που μπορούσαν, τη στοιχειοθέτηση επαρκούς μαρτυρίας και κατηγορίας σε άλλους συμμαθητές τους.

Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι πλείστοι των ενεχομένων μαθητών φέρονται να κατάθεσαν στις ανακριτικές Αρχές ότι προέβησαν στις πράξεις τους «για να γιορτάσουν την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς» ή «για να σπάσουν πλάκα».

Το ανακριτικό έργο του ΤΑΕ Αμμοχώστου για την υπόθεση άρχισε από το απόγευμα της 14ης Σεπτεμβρίου, λίγες ώρες μετά που τα βίντεο μαθητών του λυκείου, που περιείχαν αποτροπιαστικές εικόνες, άρχισαν να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. 

Πηγή:Φιλελεύθερος