Κυπρής: Τι ανέφερε 12 ώρες μετά τον εμβολιασμό


Για την εμπειρία του 12 ώρες μετά που έλαβε το εμβόλιο μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OMEGA, ο συντονιστής της μονάδας Covid 19 στο Νοσοκομείο Αναφοράς Χρήστος Κυρπής. Ο κ. Κυπρής επεσήμανε μάλιστα ότι το εμβόλιο απευθύνεται σε αυτούς που έχουν κάποιους ενδοιασμούς και όχι σε αυτούς που δεν πιστεύουν.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Δεν αισθάνομαι απολύτως τίποτα διαφορετικό. Μια μέρα όπως τις υπόλοιπες. Η χορήγηση του εμβολίου ο λόγος που γίνεται είναι για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίον του ιού. Άρα είναι αναμενόμενο κάποιες φορές να έχουμε κάποιες αντιδράσεις όπως κάποια πυρέτια, λεμφαδενοπάθειες και κλπ. Αυτά είναι φυσιολογικές παρενέργειες οι οποίες είναι πολύ ήπιες και φεύγουν μετά από λίγες μέρες

Όσον αφορά τις αντιδράσεις μετά και τον εμβολιασμού του ο κ. Κυπρής δήλωσε: «Η δική μου άποψη είναι ότι αυτή είναι η αρχή του τέλους. Πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στην επιστήμη στην ιατρική. Αυτό το εμβόλιο είναι η σωτηρία μας για να τελειώσει αυτή η πανδημία. Εγώ το πιστεύω ακράδαντα ότι είναι ένα ασφαλές εμβόλιο και αποτελεσματικό. Το έδειξαν και οι μελέτες που έχουν γίνει, το έχει δείξει άλλωστε και ο εμβολιασμός που έχει γίνει ανά το παγκόσμιο. Πάνω από 1 εκατομμύριο εμβολιάστηκαν από το συγκεκριμένο εμβόλιο με πολύ λίγες παρενέργειες συγκριτικά που καμιά δεν ήταν σοβαρή για να έχουμε κατάληξη.  

Κατανοώ απόλυτα τον κόσμο γιατί έχει τους ενδοιασμούς του είναι κάτι που έγινε πάρα πολύ γρήγορα. Ούτε εμείς σαν ιατρική κοινότητα δεν περιμέναμε να έχουμε το εμβόλιο τόσο σύντομα κοντά μας, όμως με τις σύγχρονες τεχνολογίες που έχουμε τα καταφέραμε. Το θέμα είναι ότι ο περισσότερος κόσμος που έχει τους ενδοιασμούς, αυτό τον κόσμο θέλουμε να πείσουμε, όχι τους απόλυτους αρνητές. Αυτούς νομίζω δεν έχουμε καμία ελπίδα, όμως δυστυχώς κάποια fake news που παρουσιάζονται επηρεάζουν τον κόσμο να έχει περισσότερους ενδοιασμούς. Εμείς σε αυτό τον κόσμο θέλουμε να προβάλουμε ότι το εμπιστευόμαστε το εμβόλιο και σιγά σιγά πρέπει να εμβολιαστεί ο πληθυσμός διότι δεν αρκεί να εμβολιαστούμε μόνο εμείς πρέπει να έχουμε ένα σημαντικό αριθμό εμβολιαζόμενων για να έχουμε αποτέλεσμα. Άρα δείχνουμε εμείς το παράδειγμα ότι το εμπιστευόμαστε όπως και όλος ο πλανήτης και σιγά σιγά με τον εμβολιασμό θα τελειώσουμε με την πανδημία».