Κραυγή απόγνωσης για αίμα - Στο Λιοπέτρι ο Σταθμός Αιμοδοσίας


Κραυγή απόγνωσης από το Κέντρο Αίματος του Υπουργείου Υγείας, αλλά και από τον Παγκύπριο Αντιαναιμικό Σύνδεσμο για τα επικίνδυνα χαμηλά αποθέματα αίματος. Το κλείσιμο των σχολείων παγκύπρια, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού, είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν προγραμματισμένες αιμοδοσίες σε σχολικές μονάδες, ενώ ο πανικός που έχει καταβάλει τους Κύπριους επηρέασε αρνητικά την προσέλευση των αιμοδοτών στα κέντρα αιμοδοσίας για προσφορά αίματος.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους 650 θαλασσαιμικούς συνανθρώπους μας, κρούει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιαναιμικών, Μίλτος Μιλτιάδους, τονίζοντας πως οι ανάγκες για μεταγγίσεις είναι συνεχείς και δεν μπορούν να περιμένουν. Ο κ. Μιλτιάδους ανέφερε πως ο Σύνδεσμος δέχεται καθημερινά τεράστιο αριθμό τηλεφωνημάτων από θαλασσαιμικούς που ανησυχούν για την υγεία τους και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι αιμοδότες μας θα ανταποκριθούν για άλλη μια φορά θετικά στις εκκλήσεις για προσφορά αίματος.
Εκ μέρους του Κέντρου Αίματος ο Σωκράτης Μενελάου απηύθυνε έκκληση στους αιμοδότες που νιώθουν καλά στην υγεία τους να επισκεφθούν τους σταθμούς αιμοδοσίας όλων των επαρχιών για προσφορά αίματος. Κάλεσε επίσης τις εθελοντικές επιτροπές να μην προβαίνουν σε ακύρωση αιμοδοσιών.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού έχει προγραμματιστεί επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των σταθμών αιμοδοσίας, ενώ στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που λαμβάνονται για τον κορωνοϊό οι αιμοδοσίες σε όλες τις επαρχίες έχουν μεταφερθεί εκτός των νοσηλευτηρίων.
 


 


Σημειώνεται ότι αποκλείονται προσωρινά από αιμοδοσία για διάστημα 28 ημερών άτομα που ταξίδεψαν οπουδήποτε εκτός Κύπρου, άτομα που έχουν συμπτώματα ίωσης ή/και οποιασδήποτε κλινικά αποδεδειγμένης αναπνευστικής νόσου και άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα.

Τονίζεται ότι οι διαδικασίες που χρησιμοποιεί το Κέντρο Αίματος είναι αυστηρά ελεγχόμενες και χαρακτηρίζονται από πλήρη ασφάλεια τόσο για τους αιμοδότες όσο και για τους ασθενείς.