Κοκκινοχώρια: Το 50% του νερού ύδρευσης χάνεται σε διαρροές


Με τις απώλειες των δικτύων νερού ύδρευσης στις κοινότητες όλων σχεδόν των Κοκκινοχωριών να κυμαίνονται από 40% έως 60%, το ένα μετά το άλλο τα κοινοτικά συμβούλια της επαρχίας, υψώνουν τα χέρια ψηλά, ζητώντας ανάδειξη του ζητήματος και προώθησή του προς την Κυβέρνηση.


Ρεπορτάζ: Πάμπος Βάσιλας  / Φιλελεύθερος 


Σύμφωνα με δηλώσεις κοινοταρχών στον «Φ», κοινότητες όπως το Αυγόρου, η Ξυλοτύμπου, η Ορμήδεια, το Φρέναρος, η Ξυλοφάγου, οι Βρυσούλες - Αχερίτου και το Δασάκι Άχνας, εκφράζουν ολοένα και μεγαλύτερη απόγνωση για τα ποσά νερού υδατοπρομήθειας που καλούνται να καταβάλουν στο Τμήμα Υδάτων. Προκειμένου να καλύπτεται και το κόστος της λειτουργίας τους ως συμβούλια, αριθμός κοινοτήτων, έχουν αναστείλει πλήρως, ή μερικώς την αποπληρωμή του νερού υδατοπρομήθειας, με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να αποκόπτει τα ποσά αυτά από την ετήσια κρατική χορηγία που δικαιούνται.

Τα πιο πάνω κοινοτικά συμβούλια προχωρούν σε αυτή την τακτική και ως μέτρο πίεσης προς την Κυβέρνηση, απαιτώντας να εισακουσθεί η απαίτησή τους, όπως το κράτος εκπονήσει σχέδιο ανανέωσης των δικτύων υδατοπρομήθειας σε όλες τις κοινότητες και δήμους της ελεύθερης Αμμοχώστου, όπου τούτο κρίνεται αναγκαίο. Ωστόσο, η αποκοπή ποσών από την κρατική χορηγία, σε συνδυασμό με την απώλεια εσόδων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, πιέζει σημαντικά τα οικονομικά κοινοτήτων, σε αρκετές περιπτώσεις. 


Ενδεικτική είναι η περίπτωση της κοινότητας Αυγόρου, ίσως η πιο χαρακτηριστική των Κοκκινοχωριών, όπου το κοινοτικό συμβούλιο ως Σώμα σε τακτική συνεδρία του, έλαβε απόφαση να μην πληρώνει το νερό υδατοπρομήθειας, καθώς σύμφωνα με κατά καιρούς υπολογισμούς που έγιναν, έως και το 62% του νερού που καταναλώνει και χρεώνεται από το Τμήμα Υδάτων, είναι νερό που διαρρέει από το δίκτυό του. Στον Δήμο Δερύνειας πάλι, μη αντέχοντας το οικονομικό βάρος από τις απώλειες νερού λόγω βλαβών στο δίκτυο, ο δήμος υποχρεώθηκε να αγοράσει ειδικό μηχάνημα ταχείας εντόπισης διαρροών νερού, αξίας 12 περίπου χιλιάδων ευρώ. 

Σύμφωνα πάντα με τις απόψεις κοινοταρχών της ελεύθερης Αμμοχώστου, οι λόγοι που δημιουργήθηκε αυτό το μεγάλο για τις κοινότητές τους, πρόβλημα, είναι δύο: 1) Τα έργα του αποχετευτικού που έγιναν σε όλες τις κοινότητες της περιοχής και τα οποία για λόγους για τους οποίους οι κοινότητες θεωρούν ότι δεν ευθύνονται οι ίδιες, προξένησαν σημαντικές φθορές στα δίκτυα τους. 2) Τα πεπαλαιωμένα συστήματα ύδρευσης των δήμων και κοινοτήτων της περιοχής. Δίκτυα που δημιουργήθηκαν από την περίοδο του 1960 και λειτουργούν ακόμη με σιδερένιες σωλήνες ή και σωλήνες από αμίαντο. Με αποτέλεσμα να μην μπορούν πλέον ουσιαστικά να ανταποκριθούν.

Λύση επειγόντως 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Αμμοχώστου και δήμαρχο Δερύνειας, Άντρο Καραγιάννη, ο ίδιος απέστειλε προ καιρού επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στην οποία αναφερόταν στο πρόβλημα που υπάρχει με τα υδρευτικά δίκτυα των πλείστων κοινοτήτων στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Χωρίς όμως να λάβει ποτέ κάποια απάντηση. Ο ίδιος με τη σειρά του εκτίμησε ότι οι απώλειες νερού ύδρευσης σε επαρχιακό επίπεδο στην ελεύθερη Αμμόχωστο, δυνατό να αγγίζουν το 50%, ποσοστό που είναι ασφαλώς πολύ ψηλό και προκαλεί τα δικαιολογημένα παράπονα των κοινοτήτων. Για παράδειγμα, πρόσθεσε, ο Δήμος Δερύνειας διαθέτει αυτή τη στιγμή διακλαδωτικό δίκτυο ύδρευσης 17 χιλιομέτρων από σωλήνες αμιάντου και τέσσερις από σίδερο. «Με αναπόφευκτο αποτέλεσμα, τις πολύ συχνές διαρροές, λόγω σπασίματος των πεπαλαιωμένων αυτών σωλήνων κατέληξε».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων, Αντρέας Κιτρομηλίδης, μιλώντας στον «Φ», επισήμανε ότι, το θέμα των πεπαλαιωμένων υδρευτικών δικτύων σε κοινότητες της υπαίθρου, είναι σχεδόν παγκύπριο και κάποια στιγμή θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά το Κράτος. Πρόσθεσε επίσης ότι γνώριζε για το οξύτατο πρόβλημα που έχει στο θέμα αυτό η ελεύθερη Αμμόχωστος, αλλά δεν γνώριζε ότι πλέον έχει φτάσει σε αυτά τα οριακά επίπεδα, για τις αντοχές κάποιων κοινοτήτων. Καταλήγοντας ο κ. Κιτρομηλίδης διαβεβαίωσε πως λίαν συντόμως θα επικοινωνήσει με όλους τους κοινοτάρχες της ελεύθερης Αμμοχώστου, με πρόθεση η Ένωση Κοινοτήτων να αναλάβει πρωτοβουλία για το θέμα αυτό, προς την κατεύθυνση της Κυβέρνησης.