Κλεάνθης Κουτσόφτας: Μαζί για να φέρουμε νέα πολιτική κουλτούρα


Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στην ιστοσελίδα μας ο υποψήφιος βουλευτής του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου Κλεάνθης Κουτσόφτας, ο οποίος αναλύει τους λόγους για τους οποίους πήρε την απόφαση να θέσει υποψηφιότητα, εξηγεί τι διαφορετικό μπορεί να φέρει στην πολιτική ζωή του τόπου, μιλά για τα σκάνδαλα και τη δυσπιστία του κόσμου προς τα κόμματα, ενώ αναφέρει τις προτεραιότητές του για την επ. Αμμοχώστου, σε περίπτωση που ο κόσμος τον στηρίξει με την ψήφο του.

Ο νεαρός υποψήφιος βουλευτής του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου Κλεάνθης Κουτσόφτας, απαντά στις ερωτήσεις neAmmochostos.com:

Τι σας ώθησε στην απόφαση να κατέλθετε ως υποψήφιος;

Πήρα αυτή την απόφαση με σιγουριά, γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι το πολιτικό σύστημα όπως το έχουμε γνωρίσει, έχει κλείσει τον κύκλο του. Πρέπει να αλλάξει και να ανανεωθεί.

Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά και να διεκδικήσουμε αυτό που μας αξίζει, να αναλάβουμε το ιστορικό βάρος της ευθύνης και να μην περιμένουμε από άλλους να το πράξουν για μας. Με όπλο μου μια νέα αντίληψη της πολιτικής φιλοσοφίας και νοοτροπίας, με δυναμισμό και εργατικότητα, μπορώ να ενισχύσω αυτή την προσπάθεια με την είσοδο μου στην Βουλή.

Πήρα αυτή την απόφαση γιατί νιώθω έτοιμος να εκπροσωπήσω τον Κύπριο πολίτη του εκσυγχρονισμού και αυτού που αναζητά λύσεις στα καθημερινά μας προβλήματα. Παράλληλα, μπαίνω στον «πολιτικό στίβο» χωρίς να αναζητώ πολιτικό όφελος, αλλά να συνδράμω στην ανάγκη επίλυσης μικρών, ορατών και κραυγαλέων προβλημάτων.

Τι διαφορετικό πιστεύετε ότι μπορείτε να φέρετε στην πολιτική;

Μεγάλο μου στόχος είναι να ενισχύσω την προσπάθεια για αλλαγή της πολιτικής κουλτούρας και φιλοσοφίας. Θέλω να γίνω η φωνή των πολιτών στο κοινοβούλιο, να ακούγονται δυνατά όσα δεν μπορούν να πουν οι ίδιοι οι πολίτες. Χωρίς πολλά λόγια. Η δική μου προσωπική προτεραιότητα είναι όμως και να επιστρέψει η νέα γενιά στην πολιτική. Να αλλάξουμε τους όρους, να ανοίξουμε το δρόμο για την επόμενη γενιά. 

Στόχος μου είναι σε μια πενταετία, από σήμερα, οι νέοι να έχουν πολύ περισσότερα κίνητρα και περισσότερες δυνατότητες να διεκδικήσουν το δικό τους ρόλο στην πολιτική.

Ποια η γνώμη σας για την αποχή;

Ανήκω σε μια γενιά που πληρώνει λάθη για τα οποία δε φέρει ευθύνη, έτσι, αντιλαμβάνομαι πιο εύκολα την δικαιολογημένη πολιτική δυσαρέσκεια, αλλά η αποχή δεν είναι η λύση. Δεν είναι λύση να αποφασίζουν άλλοι για εμάς.

Σε αυτό εδώ το σημείο όμως θα ήθελα να τονίσω ότι οι νέοι ενδιαφέρονται, ο μύθος της αποϊδεολογικοποίησης της νέας γενιάς καταρρίπτεται από τους ίδιους τους νέους. Η νεολαία παρεμβαίνει, εκφράζει πολιτική άποψη, δεν μένει στο περιθώριο των εξελίξεων και διεκδικεί το όνειρο για το μέλλον.

Τις πλείστες φορές, ακούγοντας τη λέξη νέος καταργούμε την σχέση του με την πολιτική ή οποιαδήποτε παρέμβαση πολιτικού χαρακτήρα. Κι αυτό γιατί η αποχή στις τάξεις της Νεολαίας είναι τεράστια. Κάποιος μπορεί να πει δικαιολογημένα λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας γύρω από τη λέξη πολιτική. Δεν είναι έτσι όμως, οι νέοι συμμετέχουν και ζητούν μέσα από τα ψηφοδέλτια των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, την απόρριψη του αφυδατωμένου πολιτικού λόγου.

Όσο η πολιτική φιλοσοφία μένει η ίδια, η νέα γένια την απωθεί. Την πλήξη αυτή μπορούν να την φρενάρουν οι ίδιοι οι νέοι μέσω της ενίσχυσης των θεσμών της συμμετοχής και της πολιτικής παρέμβασης αυτών.

Διαφορετικές οι προεκλογικές εκστρατείες φέτος μέσω πανδημίας...  Φέτος είναι ακόμα πιο δύσκολο το έργο των υποψηφίων;

Σίγουρα η προεκλογική εκστρατεία θα κινηθεί σε ρυθμό πρωτοκόλλων και είμαι έτοιμος για μια roller coaster δοκιμασία. Εν μέρη υποκατάστατο της προεκλογικής εκστρατείας θα αποτελέσουν εφαρμογές video-συνάξεων και τα ΜΚΔ. Τα ΜΚΔ είναι μέρος της ζωής μας, με αυτά ξυπνάμε και με αυτά κοιμόμαστε. Είτε μας αρέσει, είτε όχι , είναι μια πραγματικότητα.

Η διαδικασία αυτή αποτελεί παρένθεση στις προεκλογικές εκστρατείες, όμως θα κρατήσουμε αναπόφευκτα στοιχεία της και για το μέλλον. Η εποχή η οποία ζούμε αποτελεί μεταβατική από το παραδοσιακό στο σύγχρονο περιβάλλον. Θεωρώ ότι στο μέλλον το διαδίκτυο και τα ΜΚΔ θα ξεπεράσουν την τηλεόραση και οι τεχνολογικές δυνατότητες θα είναι τρομερά προχωρημένες. Σε μεγάλο βαθμό, η πιο πάνω διαδικασία εφαρμόστηκε στις πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ. Θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει και στην Κύπρο.

Όπως έχω προαναφέρει, θα προτιμούσα να συναντήσω όσους πιο πολλούς ψηφοφόρους μπορώ από κοντά. Δυστυχώς η πανδημία περιορίζει αυτή την επιθυμία μου. Όμως, μέσα στο συνεχώς εξελισσόμενο τεχνολογικά περιβάλλον το οποίο ζούμε, μπορούν να βρεθούν λύσεις για να αποκτήσει ο κάθε συμπολίτης μας την καταλληλότερη γνώση και αντίληψη για τον κάθε υποψήφιο. Αυτό θέλω, και το τονίζω ξανά, θέλω να με ψάξετε πριν πάτε στην κάλπη.

Ποια είναι τα τρία πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και πως σκοπεύετε να τα αντιμετωπίσετε;

Έχω ετοιμάσει με την ομάδα μου ένα πακέτο προτάσεων που καλύπτει όλους τους τομείς της ζωής μας και όχι μόνο τρία από τα πιο σημαντικά προβλήματα της επαρχίας μας. Οπόταν, δεν θέτω σε προτεραιότητα μερικές από τις προτάσεις μου, θα θέσω με την εκλογή μου ως προτεραιότητα, όλες τις προτάσεις μου, οι οποίες έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα μου. (https://kleanthiskoutsoftas.com/)

Οι θέσεις μου εστιάζονται στο νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης, στην παιδεία, στην υγεία, στην κοινωνική πολιτική, στο περιβάλλον, στη νεανική επιχειρηματικότητα, στις αγροτικές και παράκτιες περιοχές και στην προσφυγική πολιτική.

Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφερθώ στον Εναλλακτικό Τουρισμό, ο οποίος θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα μείωσης της εποχικότητας στην επαρχία μας. Η Κύπρος δεν έχει αναπτύξει ικανοποιητικά κάποιο άλλο ιδιαίτερο πλεονέκτημα που να τη διαφοροποιεί αισθητά από τους ανταγωνιστές της, όσον αφορά τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.  Ο τουρισμός, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μέσο ανάδειξης της κυπριακής επικράτειας, αλλά και να δώσει το ερέθισμα στην ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας μέσω ενός ορθολογικού σχεδιασμού με την ενεργό συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού, συμβάλλοντας έτσι στον επαναπροσδιορισμό της τουριστικής δραστηριότητας της χώρας.

Αυτό θα επιτευχθεί  με την παροχή φορολογικών και πολεοδομικών κινήτρων για επενδύσεις σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού (αγροτουρισμός, οικοτουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, φυσιολατρικός και περιπατητικός τουρισμός, χειμερινός τουρισμός, θαλάσσιος τουρισμός, αθλητικός τουρισμός, εκπαιδευτικός τουρισμός, συνεδριακός και εκθεσιακός τουρισμός, τουρισμός υγείας), όπως:

-    Μείωση μεταβιβαστικών τελών για σχετιζόμενες πωλήσεις. 

-     Φορολογική έκπτωση, για όλα τα νέα κεφάλαια που επενδύονται στις επιχειρήσεις για επέκταση των δραστηριοτήτων τους.

-    Μείωση ΦΠΑ για εργασίες ανακαινίσεων. 

Παράλληλα θα πρέπει να εκδοθεί ολοκληρωμένος οδηγός περιηγήσεων για έκαστη μορφή εναλλακτικού τουρισμού και να αυξηθούν τα ποσά διαφημίσεων εναλλακτικών μορφών Τουρισμού από το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Με όλα αυτα που έχουν συμβεί (σκάνδαλα κλπ.) υπάρχει δυσπιστία από πλευράς κόσμου προς τα πολιτικά κόμματα. Μπορεί αυτό να ανατραπεί; Και αν ναί με ποιο τρόπο;

Η πολιτική απαξίωση είναι δικαιολογημένη για τους λόγους που αναφέρατε στην ερώτηση σας. Είμαι σίγουρος όμως ότι μπορεί να ανατραπεί και η λύση είναι η αλλαγή της νοοτροπίας και η ανανέωση του πολιτικού στίβου.

Η οικοδόμηση μιας νέας σχέσης μεταξύ πολιτικής και νεολαίας, θα δώσει… «τόπο στην οργή» και δικαίωμα στο όνειρο.

Aν εκλεγείτε, μπορείτε να αντισταθείτε στη γραμμή του κόμματος για το ευρύτερο καλό; Λόγω και του ότι στην Κύπρο κυριαρχεί η κομματοκρατία...

Για να είμαστε ειλικρινείς, η νοοτροπία αυτή επικρατεί διαχρονικά στην Κύπρο. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η συγκεκριμένη αντίληψη επικρατεί σε όλους. Εγώ τολμώ να πω ότι, παρατηρώ τη νέα γενιά να προσπαθεί να αλλάξει αυτή τη φιλοσοφία. Αυτό είναι το οποίο λέω και εγώ από την πρώτη μέρα της εξαγγελίας μου, να αλλάξουμε δηλαδή τη νοοτροπία και να φέρουμε νέα πολιτική κουλτούρα. 

Εγώ θα αντισταθώ χωρίς περιστροφές σε ό,τι είναι ενάντια στα συμφέροντα των συμπολιτών μας και θα υπερασπιστώ με σθένος ότι είναι υπέρ των συμπολιτών μας. Πρώτιστος, ειλικρινής στόχος και μέλημά μου, είναι ο πολίτης.

Συνέντευξη στον Λευτέρη Ττάκκα