Καρούσος: "Όταν σε δικαιώνει η ιστορία"


Διαβάστε το άρθρο του Δημάρχου Αγίας Νάπας, Γιάννη Καρούσου, για το θέμα της συνένωσης Δήμων

"Μετά την τουρκική εισβολή, η Αγία Νάπα, επιλέχθηκε από την τότε Κυβέρνηση ως μια από τις περιοχές που θα μπορούσε να αναπτυχθεί ο τουρισμός, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η τουριστική ανάπτυξη στη Αγία Νάπας ήταν άνευ προηγουμένου και οι κλίνες αυξήθηκαν από 300 το 1977 σε 10.000 το 1986 και το 1992 ξεπέρασαν τις 16.000. Ταυτόχρονα, ξεκίνησε η δημιουργία ενός brand, το οποίο έκανε την Κύπρο γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο. Η απόφαση της Κυβέρνησης να επενδύσει στην Αγία Νάπα απέφερε καρπούς και η ιστορία δικαίωσε αυτούς που πήραν την απόφαση.

Η Αγία Νάπα το 1992, τότε με 1795 κατοίκους, φιλοξενούσε πέραν των 400.000 τουριστών και αποτελούσε τη ναυαρχίδα του κυπριακού τουρισμού, με σημαντική συνεισφορά στην οικονομία της Κύπρου. Το γεγονός όμως ότι η Αγία Νάπα ήταν κοινότητα, αποτελούσε τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξή της αφού ήταν υπό την επαρχιακή διοίκηση με όλα τα μειονεκτήματα για τη λειτουργία και ανάπτυξή της. Η Αγία Νάπα, δεν ήταν πλέον κοινότητα αλλά ένα τεράστιο τουριστικό θέρετρο που φιλοξενούσε 400.000 αφίξεις με ισοδύναμο πληθυσμό με πάνω από 20.000 και προϋπολογισμό που ξεπερνούσε αυτών αρκετών δήμων.

Η Κυβέρνηση και η νομοθετική εξουσία κατανόησαν την ιδιαιτερότητα της Αγίας Νάπας όπως και τα προβλήματα που υπήρχαν, γιατί λειτουργούσε σαν κοινότητα και έκριναν ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος θα έπρεπε να μετατραπεί σε δήμο. Μέχρι τότε, για μετατροπή μιας κοινότητας σε δήμο έπρεπε να έχει πληθυσμό 5.000, κάτι που δεν ίσχυε για την Αγία Νάπα, γ’ αυτό και η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη νομοθετική εξουσία το 1992 συμπεριέλαβαν στον περί Δήμου Νόμο σχετικό άρθρο για τη δημιουργία δήμων στη βάση των οικονομικών τους.

Έτσι, η Αγία Νάπα μετατράπηκε σε Δήμο και σήμερα αποτελεί τη Μητρόπολη του Κυπριακού Τουρισμού, με 35.000 τουριστικές κλίνες, προϋπολογισμό 20 εκατομ., 800 εκατομ. ετήσια συνεισφορά στο ΑΕΠ και ισοδύναμο πληθυσμό 36.000 με ένα brand που αξίζει δισεκατομμύρια για την Κύπρο το οποίο η εθνική στρατηγική τουρισμού της Κύπρου θέτει ως όραμα μέχρι το 2030 να μετατραπεί σε έναν από τους τρείς καλύτερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης.

Σήμερα, στα πλαίσια των συνενώσεων Δήμων, Κυβέρνηση και Βουλή θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τη συνένωση της Αγίας Νάπας. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, οι ιδιαιτερότητες της Αγίας Νάπας πρέπει να ληφθούν υπόψη. Η απόφαση θα πρέπει να προστατέψει το brand, να ενισχύσει την Αγία Νάπα και όχι να την απορροφήσει και να δημιουργήσει περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης, γ’ αυτό και προτείναμε τη συνένωση Αγίας Νάπας-Σωτήρας-Λιοπετρίου.

Η ιστορία δικαίωσε αυτούς που το 1974, έλαβαν την απόφαση δημιουργίας του τουριστικού θέρετρου της Αγίας Νάπας. Κατά τον ίδιο τρόπο, δικαίωσε και εκείνους που το 1992 αναγνώρισαν τη σημασία της, τις ιδιαιτερότητές της και τις προοπτικές της και την μετέτρεψαν σε Δήμο.

Σήμερα, κατά τον ίδιο τρόπο με το 1974 και 1992, οφείλουν Κυβέρνηση και Βουλή να λάβουν τις ανάλογες αποφάσεις ούτως ώστε η ιστορία να τους δικαιώσει όπως ακριβώς κι’ εκείνους που ενίσχυσαν την Αγία Νάπα, τον τουρισμό και την οικονομία της Κύπρου αρκετά χρόνια πριν και όχι σαν αυτούς που θα διαλύσουν το καλύτερο τουριστικό brand της Κύπρου."