Η επ. Αμμοχώστου... πονοκεφαλιάζει τον Υφ. Τουρισμού

Ένα από τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την τουριστική βιομηχανία είναι το λουκέτο που βάζουν τα ξενοδοχεία τη χειμερινή περίοδο. Στατιστικά, τέσσερα στα δέκα ξενοδοχεία επιλέγουν και μένουν ανοιχτά τον χειμώνα. Κατά το 2018, επέλεξαν να μείνουν ανοιχτές 173 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κατηγορίας ξενοδοχείων, οργανωμένων διαμερισμάτων και τουριστικών χωριών στο σύνολο των 410 ξενοδοχείων.


Όπως είναι αναμενόμενο, η ελεύθερη Αμμόχωστος διατηρεί τα χαμηλότερα ποσοστά σε υπό λειτουργία ξενοδοχεία τον χειμώνα. Η ελεύθερη Αμμόχωστος -αν και μεγάλος αιμοδότης του τουρισμού- μαστίζεται από την εποχικότητα. Μόλις το 8% των καταλυμάτων έμεινε πέρσι ανοιχτό τη χειμερινή περίοδο, ενώ στην Πάφο (την άλλη μεγάλη τουριστική περιοχή της Κύπρου) το ποσοστό αυτό έφτασε το 64%. Στη Λάρνακα το 67% των καταλυμάτων λειτουργεί ολόχρονα, ενώ στη Λεμεσό το 57,6% των καταλυμάτων εργάστηκε κατά την περσινή χειμερινή περίοδο. 

 

Το υφυπουργείο Τουρισμού προσπαθεί να βρει λύσεις προκειμένου να δελεάσει περισσότερα ξενοδοχεία να μείνουν ανοιχτά τον χειμώνα. Ο υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, αναγνωρίζει ότι η Πάφος και η Λεμεσός έχουν κάνει βήματα προόδου, ωστόσο τον πονοκεφαλιάζει η περίπτωση της Αμμοχώστου. Με πρωτοβουλία του υφυπουργείου θα υπάρξει αυτή τη βδομάδα συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας, τους συνδέσμους των τουριστικών πρακτόρων, ξενοδόχων, εστιατορίων και θεματικών πάρκων προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι ώστε να μένουν ανοικιτές περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις και τον χειμώνα.

  

Στόχος του κ. Περδίου είναι να διαπιστωθεί τι είδους κίνητρα μπορούν να παραχωρηθούν σε τουριστικές επιχειρήσεις προκειμένου να μένουν ολόχρονα ανοιχτές.  Τα «αγκάθια» των ξενοδοχειακών μονάδων είναι, μεταξύ άλλων, το κόστος του ηλεκτρισμού και τα τέλη διανυκτέρευσης. Ο ΠΑΣΥΞΕ τονίζει ότι υπάρχει ανάγκη υιοθέτησης ειδικών μειωμένων τελών ηλεκτρισμού, νερού και αποχετεύσεων για τις ξενοδοχειακές μονάδες. 

 

Πάγια επίσης θέση του Συνδέσμου είναι η μη επιβολή τελών διανυκτέρευσης από όλες τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.  Παράλληλα, ζητούν την εγκαθίδρυση ευέλικτου μηχανισμού αναφορικά με τη λειτουργία των ξενοδοχείων κατά τη χειμερινή περίοδο, ώστε ο ξενοδόχος να δικαιούται να απασχολεί μόνο το προσωπικό που χρειάζεται -ανάλογα με τη διακύμανση της ζήτησης- είτε λειτουργεί με συνθήκες μερικής είτε ολικής αναστολής.