Η Αγία Νάπα αυτοσυντηρείται!

Η περίπτωση της Αγίας Νάπας, του δήμου που φιλοξενεί κάθε χρόνο ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της τουριστικής πίτας, πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα και το τοπικό αίσθημα είναι ότι δεν πρέπει να διασαλευθεί η αυτονομία και το καθεστώς με το οποίο λειτουργεί σήμερα. Αυτό τόνισε μιλώντας στον «Φ» ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, με αφορμή τις συζητήσεις που ήδη διεξάγονται γύρω από τη μεταρρύθμιση – συμπλεγματοποίηση δήμων και κοινοτήτων που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών.


Συνέντευξη στον Πάμπο Βάσιλα της εφημερίδας Φιλελεύθερος


 

Όπως ανέφερε ο κ. Καρούσος, το Δημοτικό Συμβούλιο ετοιμάζει εκστρατεία ενημέρωσης για τις θέσεις του προς όλους τους εμπλεκομένους, μεταξύ των οποίων ασφαλώς και με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, με τα οποία λίαν συντόμως θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις. Όπως ανέφερε ο κ. Καρούσος, η Αγία Νάπα με στοιχεία και αριθμούς, αποδεδειγμένα πλέον δεν χρειάζεται την κρατική χορηγία που χρειάζονται άλλοι δήμοι για να επιβιώσουν, αφού π.χ., φέτος με μόνο €840 περίπου χιλιάδες κρατική χορηγία, κατόρθωσε να έχει υπερτριπλάσιο πλεόνασμα και το ποσό αυτό θα είναι ακόμα μεγαλύτερο το 2019, όπου το καθαρό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του Δήμου Αγίας Νάπας αναμένεται να κυμανθεί ίσως και πέραν των €3,5 εκατομμυρίων. 

 

Ο Δήμος Αγίας Νάπας, συνέχισε, δεν συνορεύει με κοινότητες, αλλά με άλλους δήμους. Επειδή έγινε το λάθος πριν από μερικά χρόνια να ανακηρυχθούν κάποιοι δήμοι που λόγω πολύ χαμηλών προϋπολογισμών ίσως να μην έπρεπε να είχαν ανακηρυχθεί, θα πρέπει να πληρώσουν τώρα άλλοι δήμοι τη νύμφη, πχ. η Αγία Νάπα επειδή «υποχρεωτικά πρέπει να γίνουν συνενώσεις στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

 

Ως Δήμος Αγίας Νάπας, υπογράμμισε ο δήμαρχος, αντιτάσσουμε συγκεκριμένα επιχειρήματα και αυτά θα αναλύσουμε στις επαφές που θα έχουμε λίαν συντόμως αλλά και σε αρμόδιους Υπουργούς και όπου άλλου χρειαστεί. Δηλαδή:

 

Κατ’ αρχάς από έσοδα 12 εκατομμυρίων το 2012 καταφέραμε να φτάσουμε στα 18 φέτος και με θετική προοπτική αύξησης τα επόμενα χρόνια, μέσα από νοικοκύρεμα και συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών του δήμου.

 

Μειώσαμε φορολογίες καθαριότητας και αποχετευτικά τέλη, παράλληλα με την αύξηση των πλεονασμάτων μας. 

 

Νομοθετική πρόνοια

 

Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται η Αγία Νάπα να καταθέσει αμαχητί την επιθυμία της να παραμείνει αυτόνομος και ανεξάρτητος δήμος, ανέφερε ότι το 1992 ο νομοθέτης αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποιες κοινότητες που η συνεισφορά τους στην οικονομία είναι πολύ σημαντική και επειδή ο πληθυσμός τους βάσει των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είναι κάτω των πέντε χιλιάδων, έδωσε μια εναλλακτική λύση στο θέμα. Δηλαδή, να μπορεί μια κοινότητα με εγγεγραμμένους ψηφοφόρους κάτω από πέντε χιλιάδες, να μπορεί να ανακηρυχθεί σε δήμο, εφόσον το Υπουργικό Συμβούλιο πεισθεί ότι η συγκεκριμένη κοινότητα, «οικονομικά είναι βιώσιμη και παραγωγική». «Και βάσει αυτής της νομοθετικής πρόνοιας έγινε η Αγία Νάπα δήμος και δεν βλέπουμε καμιά λογική που να λέει ότι αυτό πρέπει να αλλάξει», τόνισε εμφαντικά ο κ. Καρούσος. 

 

Σε αυτή τη λογική με την οποία και σαφώς διαφωνούμε, εμείς ως Αγία Νάπα απαντούμε τεκμηριωμένα ως εξής: 1) Το 27% των διανυκτερεύσεων τουριστών στην Κύπρο είναι στην Αγία Νάπα. 2) Η Αγία Νάπα μπορεί να έχει 3.200 ψηφοφόρους αλλά με βάση επίσημα στατιστικά στοιχεία, έχει ετησίως ενεργό πληθυσμό γύρω στις 60 χιλιάδες άτομα. Δηλαδή, έναν αριθμό που περιλαμβάνει τον αριθμό αφίξεων τουριστών, τον τοπικό πληθυσμό αλλά και το εργατικό δυναμικό που άμεσα ή έμμεσα εργάζεται κατά τη διάρκεια του έτους, για την εξυπηρέτηση/παροχή υπηρεσιών όλου αυτού του πληθυσμού. Επομένως, υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Καρούσος, «με ποια λογική πρέπει να συμπλεγματοποιηθεί και να χάσει το δικαίωμά του να καθορίζει αυτόνομα την τουριστική και διοικητική του πολιτική ένας τόσο νευραλγικός και οικονομικά σημαντικός για την εθνική οικονομία δήμος, όπως είναι τα τελευταία χρόνια και σήμερα η Αγία Νάπα». 

 

Προϋπολογισμοί δήμου και έργα

 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίας Νάπας, το 2019 ο δήμος θα έχει προϋπολογισμό €19 εκατ., με πλεόνασμα €3,6 εκατ., σε σχέση με τον προϋπολογισμό των €18 εκατ. με τρία εκατομμύρια ευρώ πλεόνασμα που είχε το 2018. Πρόσθεσε ότι με βάση στοιχεία που ο καθείς μπορεί να εξακριβώσει, ο δήμος έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δαπάνης όσον αφορά το κόστος προσωπικού.

 

Τα οικονομικά πλεονάσματα του Δήμου Αγίας Νάπας τα τελευταία χρόνια, τόνισε ο κ. Καρούσος, ακόμη επιστρέφονται πίσω στον δημότη μέσα από έργα ανάπτυξης της περιοχής, που εξυπηρετούν τον δημότη, αλλά και το τουριστικό προϊόν. Με τα έργα ανάπτυξης του δήμου ετησίως κατά την επόμενη τριετία να κυμαίνονται ανά δέκα εκατομμύρια το έτος (Στο σημείο αυτό ο κ. Καρούσος σημείωσε ότι στον προϋπολογισμό και ισολογισμό του δήμου περιλαμβάνονται και οι ετήσιες δόσεις δανείων τα προηγούμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου και του χρέους προς το Τμήμα Υδάτων για νερό ύδρευσης των προηγούμενων ετών και το οποίο το 2013 ήταν περίπου €12 εκατ..

 

Σήμερα το ποσό αυτό έχει μειωθεί σημαντικά, με τον Δήμο Αγίας Νάπας να καταβάλλει περίπου στο κράτος, ένα εκατομμύριο ευρώ. Και χωρίς η Κυβέρνηση να έχει περικόψει μέρος του χρέους, όπως συνέβη σε άλλες περιπτώσεις δήμων). 

 

Όσον αφορά στα έργα ανάπτυξης που θα εκτελεστούν στην Αγία Νάπα το 2019, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι από το νέο έτος ο δήμος θα είναι πλέον η Αναθέτουσα Αρχή. Δηλαδή, τη δεύτερη φάση του παραλιακού πεζόδρομου, την ανάπλαση του Μεσαιωνικού Μοναστηριού, αναπλάσεις οδών Τεύκρου Ανθία, Παππουλή, Αγίας Μαύρης, η δημιουργία του υπαίθριου αμφιθεάτρου και άλλα. Δεν αποκλείεται επίσης να προκηρυχθεί και η δημιουργία του Πολυλειτουργικού Πάρκου, στην περιοχή της πρώην ΣΠΕ Αγίας Νάπας. 

  Πάμπος Βάσιλας