Γυρίσματα ταινίας σε Λιοπέτρι και Κάβο Γκρέκο: Σε κάποιους προκαλούν...πονοκέφαλο


Τον προβληματισμό του καταθέτει ο Βουλευτής του Κινημάτος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης σχετικά με τα γυρίσματα της ταινίας “Jiu Jitsu” με τον ηθοποιό Nicolas Cage στην Κύπρο.

Σε ερώτηση που απευθύνει μέσω της Βουλής προς τους αρμοδίους, αναφέρει ότι για τα γυρίσματα της συγκεκριμένης ταινίας στην Κύπρο έχουν χρησιμοποιηθεί και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν περιοχές οι οποίες ανήκουν στο δίκτυο “Natura 2000”. 

«Πέρα από την πραγματοποίηση γυρισμάτων στις σπηλιές στο Μάμμαρη, η παραγωγή της ταινίας φαίνεται να επιθυμεί να πραγματοποιήσει γυρίσματα σε τοποθεσίες όπως είναι οι Θαλασσινές Σπηλιές του Κάβο Γκρέκο, ο Ποταμός Λιοπετρίου και το εγκαταλελειμμένο και ερειπωμένο χωριό Σουσκιού στην κοιλάδα του Διαρίζου στην Πάφο». 

Όπως αναφέρει στην ερώτηση του, σε ότι αφορά στη χρήση των σπηλιών στο χωριό Μάμμαρη, σύμφωνα με την άδεια η οποία δόθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος, η προετοιμασία και τα γυρίσματα θα πραγματοποιούνταν σε πέντε ημέρες, ωστόσο, όπως φαίνεται, τα γυρίσματα θα διαρκέσουν σχεδόν δύο εβδομάδες.Ο κ. Περδίκης διερωτάται εάν έχουν δοθεί οι απαιτούμενες άδειες για την πραγματοποίηση γυρισμάτων για την υπό αναφορά ταινία εντός περιοχών “Natura 2000” και εάν διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι για την τήρηση των όρων που έχουν τεθεί μαζί με τη χορήγηση της άδειας. «Έχει παρατηρηθεί κάποια παραβίαση των όρων αυτών;», καταλήγει ο ίδιος.

Τι απαντά το Τμήμα Περιβάλλοντος

Η ιστοσελίδα Newsbomb ήρθε σε επικοινωνία με την Τεχνικό Περιβάλλοντος, Έλενα Ερωτοκρίτου, με την ίδια να αναφέρει ότι η εταιρεία είχε αποταθεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος και είχε αποσταλεί επιστολή για να παρευρεθούν στο Μάμμαρη με κάποιους όρους. ''Εμείς πηγαίναμε πολύ συχνά στα γυρίσματα και παρακολουθούσαμε εάν οι όροι τηρούνται'', τόνισε η κ. Ερωτοκρίτου προσθέτοντας ότι τα γυρίσματα έχουν ολοκληρωθεί στον συγκεκριμένο χώρο. ''Δεν υπήρξε καμία παραβίαση των όρων'', δήλωσε η ίδια. Σύμφωνα με την κ. Ερωτοκρίτου τα γυρίσματα συνεχίζονται στο εγκαταλελειμμένο και ερειπωμένο χωριό Σουσκιού που είναι εκτός της περιοχής Natura.

Ωστόσο, η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι οι υπόλοιποι χώροι τους οποίους αναφέρει ο κ. Περδίκης δεν αποτελούν αρμοδιότητα του Τμήματος Περιβάλλοντος.


ΘΕΜΑ: Άντρη Θρασυβούλου/newsbomb.com.cy