Γ.Ν Αμμοχώστου: Στα όριά τους οι γιατροί και οι νοσηλευτές στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών


Στα όριά τους έχουν φτάσει γιατροί και νοσηλευτές που εργάζονται στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, αφού λόγω της καλοκαιρινής περιόδου, τα επείγοντα περιστατικά αυξήθηκαν κατακόρυφα, χωρίς να υπάρξει όπως λένε και η αντίστοιχη στελέχωση του τμήματος. 

Το προσωπικό του ΤΑΕΠ, μετά και την τρίωρη στάση εργασίας των γιατρών την περασμένη Τρίτη, αναμένει την ανταπόκριση που θα έχει το αίτημα για άμεση ενίσχυση και αναλόγως θα λάβει νέες αποφάσεις. 

Στο ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Αμμοχώστου, εργάζονται αυτή τη στιγμή επτά γιατροί, ενώ θα έπρεπε, όπως αναφέρουν, να είναι τουλάχιστον έντεκα, ώστε η κάθε βάρδια να στελεχώνεται από δύο. Επιπρόσθετα, εργάζονται 30 νοσηλευτές, ενώ θα έπρεπε να ήταν 32 για το ΤΑΕΠ και 6 για τη μονάδα βραχείας νοσηλείας για περιστατικά covid, όπως ανέφερε στον «Φ» ο νοσηλευτικός λειτουργός, μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΥΝΟ, Γιώργος Αλλαγιώτης. 

«Κάτι που δεν μπορεί ακόμα να αντιληφθεί ο Οργανισμός, είναι ότι ναι μεν αν υπολογίσεις χρονιαία την επισκεψιμότητα του ΤΑΕΠ, μπορεί να αναλογούν 100 ασθενείς το εικοσιτετράωρο, όμως το καλοκαίρι, επειδή είμαστε σε τουριστική περιοχή, διπλασιάζεται η δουλειά. Τον χειμώνα μπορεί να λειτουργεί το πλάνο, αλλά το καλοκαίρι, που η επαρχία μπορεί να έχει 300-400 χιλιάδες κόσμου, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Κάθε μέρα στο ΤΑΕΠ βλέπουμε περίπου 120 περιστατικά, όμως σε κάποιες περιόδους όπως τον Κατακλυσμό και τώρα που θα φτάσουν στην περιοχή και Κύπριοι επισκέπτες, θα μιλούμε για 150 άτομα το εικοσιτετράωρο».

Στις πλείστες βάρδιες, όπως αναφέρει, υπάρχει μόνο ένας γιατρός και πέντε νοσηλευτές, που δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς. «Επειδή υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση και στους γιατρούς, αυτό έχει αντίκτυπο και πάνω μας. Είμαστε ομάδα και δεν μπορεί ο ένας να λειτουργεί χωρίς τον άλλο. Αν σκεφτείς πως μπορεί να έχει ένα με δύο επείγοντα την ίδια ώρα, αντιλαμβάνεσαι ότι τα υπόλοιπα σταματούν. Έχουμε αρκετά επείγοντα, τροχαία ατυχήματα, καβγάδες, πνιγμούς κ.λπ. Ταυτόχρονα, έχουμε και τη μονάδα βραχείας νοσηλείας, που έχει αρκετή δουλειά, αφού αυτή την περίοδο υπάρχουν πολλά περιστατικά covid. Αυτό επιβαρύνει πρώτα τους ασθενείς, επειδή δημιουργείται αναμονή, αλλά δεν έχουμε ούτε χώρους να τους βάλουμε».

Γιατροί και νοσηλευτές εργάζονται υπερωριακά, προκειμένου να βγαίνουν οι βάρδιες και να μην κινδυνεύσουν ασθενείς. «Δεν είναι αναγκαστικές οι υπερωρίες, όμως στο επάγγελμά μας υπάρχει φιλότιμο. Όταν ξέρεις ότι αν δεν πας να βοηθήσεις, θα επωμιστούν το βάρος οι συνάδελφοί σου και μπορεί να κινδυνεύσουν ασθενείς, ανταποκρίνεσαι. Έχει όμως φορές που δεν βρίσκεις άτομο να έρθει. Επίσης, είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να κάνει βάρδια δώδεκα ώρες στο ΤΑΕΠ, ειδικά την ημερήσια. Είναι τόσο μεγάλος ο φόρτος που αυξάνεται η πιθανότητα να κάνει και λάθη». 

Προβλήματα στελέχωσης υπάρχουν σ’ ό,τι αφορά στους νοσηλευτές, υπάρχουν και στον θάλαμο covid, όπως ανέφερε ο κ. Αλλαγιώτης, σημειώνοντας ότι «τα υπόλοιπα τμήματα του Νοσοκομείου στελεχώθηκαν σωστά και αυτό το πιστώνουμε στον ΟΚΥπΥ». 

«Αύριο θα κάνουν λάθος και θα πάνε και φυλακή»   

Ξεσπαθώνοντας κατά των χειρισμών του ΟΚΥπΥ, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, ζήτησε άμεση ενίσχυση του ΤΑΕΠ Αμμοχώστου, με επιπρόσθετους γιατρούς. «Στο νοσοκομείο είναι γενική η υποστελέχωση. Για παράδειγμα υπάρχουν 4 ορθοπεδικοί. Ολόκληρη επαρχία Αμμοχώστου, μόνο τέσσερις χρειάζεται; Επιπρόσθετα εφημερεύουν τόσο πολύ οι γιατροί, που στο τέλος της ημέρας αυτό τους επιφέρει μεγάλη κούραση. Το ένα φέρνει το άλλο, δεν μπορείς να έχεις γιατρούς στα ΤΑΕΠ που δεν ξεκουράζονται. Αύριο θα κάνουν λάθος και θα πάνε και φυλακή».   

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ ανέφερε πως την ίδια στιγμή το Νοσοκομείο Αμμοχώστου μετρά τις επιπτώσεις της αντιμετώπισης της πανδημίας, λόγω του ότι ορίστηκε ως Νοσοκομείο Αναφοράς. «Για μεγάλο χρονικό διάστημα η περιοχή έμεινε ακάλυπτη τόσο από υπηρεσίες ΤΑΕΠ, όσο και από υπηρεσίες ειδικών όπως ορθοπεδικών, χειρουργών και παιδίατρων».  

Σημειώνεται πως ο «Φ» ζήτησε την τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπου Χαριλάου, επί του θέματος, ο οποίος ανέφερε πως δεν προτίθεται να δώσει συνέχεια σε καμία δήλωση για τα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσηλευτηρίων.