ΓΝ Αμμοχώστου: Μόνο όταν υπάρξουν μηδενικά κρούσματα θα σταματήσει η λειτουργία του ως σημείο αναφοράς


Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η έκδοση νέου διατάγματος από το Υπουργείο Υγείας αναφορικά με την επαναλειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων και σε πρώτη φάση, επανέναρξη εξετάσεων στα εξωτερικά ιατρεία και για μη επείγοντα περιστατικά, μόνο με ραντεβού.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥΠΥ Πάμπος Χαριλάου ανέφερε στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ότι οι αρμόδιοι επεξεργάζονται πλάνο για λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων στη βάση του προτύπου της πρωτοβάθμιας φροντίδας και των Κέντρων Υγείας. Δηλαδή:

- Ένα ραντεβού ανά χρονικό διάστημα πέραν των δεκαπέντε λεπτών

- Μείωση των συνολικών ραντεβού ανά ημέρα

- Ελεγχόμενη πρόσβαση ασθενών

- Προσωπικό με τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό

"Όλα αυτά θα λειτουργήσουν με γνώμονα την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικό. Εάν έχουμε τα φαινόμενα προ κορωνοϊού, θα μας δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα."

Σε δεύτερη φάση αναμένεται η διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων ρουτίνας ή ψυχρών περιστατικών με την εξής διαδικασία:

- Εισαγωγή ασθενών νωρίτερα και εξέταση για κορωνοϊό

- Εξοπλισμός που δίνει τη δυνατότητα αποτελέσματος σε δύο ώρες

"Θα υπάρχει και ο διαχωρισμός ζωνών COVID19 και άλλων παθήσεων που μας δίνει τη δυνατότητα να περιθάλψουμε τέτοια περιστατικά σε συνδιασμό με την υπόλοιπη λειτουργία του νοσοκομείου"

Την Παρασκευή ενώπιον του ΠτΔ το πλάνο για νοσηλευτήρια

Μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Alpha Κύπρου και ερωτηθείς για το πότε θα επανέλθουν τα νοσηλευτήρια σε κανονικούς ρυθμούς, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου απάντησε ότι την Παρασκευή θα παρουσιαστεί στο Προεδρικό μαζί με τον ΟΚΥΠΥ σχετικό πλάνο το οποίο θα δημοσιοποιηθεί τη Δευτέρα υπό τη μορφή διατάγματος. Σε πρώτο χρόνο είπε θα αρχίσει η λειτουργία των εξωτερικών ιατρίων με ραντεβού ενώ σε 10 περίπου ημέρες θα επανέλθουν σε καθεστώς πλήρους λειτουργίας.

Τι θα γίνει με το νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό;

Την ίδια ώρα, ο κύριος Χαριλάου ανέφερε ότι στο παρόν στάδιο θα συνεχίσει τη λειτουργία του το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό. Προϋπόθεση για κατάργηση της λειτουργίας του νοσηλευτηρίου ως νοσοκομείο αναφοράς είναι μηδενικά κρούσματα κορωνοϊού για συγκεκριμένο διάστημα.