"Γι' αυτό δεν υπάρχουν εντατικολόγοι στο ΓΝ Αμμοχώστου"


Ανακοίνωση εξέδωσε απόψε η Κυπριακή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας σε σχέση με την απουσία εντατικολόγου από το ΓΝ Αμμοχώστου.

Αναφέρει πως με βάση το σχέδιο, ο χώρος εντατικής στο ΓΝ Αμμοχώστου δεν θα χρησιμοποιηθεί σαν χώρος για κρίσιμα πάσχοντες, διότι κρίθηκε ότι αυτό προς το παρόν δεν είναι το καλύτερο δυνατό για τους ασθενείς. Αντί αυτού, αναφέρει, θα χρησιμεύσει σαν χώρος αυξημένης παρακολούθησης ασθενών με COVID 19 που έχουν αυξημένες ανάγκες φροντίδας, αλλά δεν βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Προσθέτει πως αναλόγως της πορείας αυτών των ασθενών, αποφασίζεται ή όχι η μεταφορά τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων Λεμεσού και Λευκωσίας, οι οποίες διαθέτουν επαρκές προσωπικό, τεχνική υποστήριξη και εξοπλισμό για αντιμετώπιση  μιας τόσο βαριάς νόσου.

"Εάν εφαρμοστούν κριτήρια έγκαιρης αναγνώρισης της επιδείνωσης ασθενών στην Αμμόχωστο, τότε θα επιτυγχάνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια η μεταφορά τους. Ως εκ τούτου, δεν θα είναι ούτε σοφό ούτε χρήσιμο να βρίσκεται σε συνεχή βάση Εντατικολόγος στο ΓΝ Αμμοχώστου, δεδομένου ότι όλοι οι Εντατικολόγοι χρειάζονται για τους βαρύτατα πάσχοντες που όλο και θα αυξάνονται", τονίζεται.

Τονίζει ακόμη πως κανένα πλάνο δεν είναι εφαρμόσιμο, εάν δεν υπάρξει η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων.

"Καλούμε δε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να μην βασιστεί μόνο στον πατριωτισμό και την καλή διάθεση του καθενός από εμάς, αλλά με αποφασιστικότητα και επιμονή να επιβάλει τις ρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή αυτού του σχεδίου", σημειώνει.

Επίσης αναφέρεται πως κανένας σχεδιασμός, σε καμία χώρα του πλανήτη δεν θα καταστεί επαρκής, εάν επαναληφθεί ένα σενάριο όπως αυτό της Ιταλίας και γι αυτό προέχει να εφαρμοστούν τα μέτρα μείωσης και επιβράδυνσης της μετάδοσης του ιού, τα οποία έχουν ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση.

"Απαιτείται δε οι αρμόδιες αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να διασφαλίσουν με μηδενική ανοχή την τήρηση όλων των μέτρων. Βρισκόμαστε ουσιαστικά σε κατάσταση πολέμου και ανάλογη πρέπει να είναι η αντιμετώπιση όσων αδιαφορούν για την δημόσια υγεία. Για αυτούς τους λόγους είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με την επιβολή κατ οίκον περιορισμού (lock down) όπως ανακοινώθηκε", τονίζεται.