Έτσι τίμησε η Αγία Νάπα την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940


Στην Αγία Νάπα, η Πανηγυρική Δοξολογία τελέστηκε το πρωί στον Ιερό Ναό της Παναγίας Αγίας Νάπας, παρουσία του Δημάρχου κ. Γιάννη Καρούσου, του Αντιδημάρχου κ. Χρίστου Ζαννέτου, του Κοινοτάρχη κ. Αντώνη Χ’’ Χρίστου, εκπροσώπου της Αστυνομίας και άλλων εκπροσώπων τοπικών φορέων.

Τον πανηγυρικό την ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Νάπας «Αντώνης Τσόκκος» κ. Γιώργος Κωνσταντίνου, ο οποίος ανέφερε ότι στις εθνικές επετείους, όπως η σημερινή, η ιστορική μνήμη είναι μια πρόκληση, όχι ευκαιριακή, για αυτοκριτική καρποφόρα, για μια γόνιμη αξιολόγηση των ιστορικών γεγονότων.

Καθημερινά πρόσθεσε ζωντανεύει θύμησες, εικόνες οδυνηρές, πατρίδες χαμένες, - Βόρεια Ήπειρος, Μικρά Ασία, Κερύνεια -, αλλά παράλληλα μας καλεί να γίνουμε κοινωνοί ελπιδοφόρων μηνυμάτων, ικανοί να αλλάξουμε το ρεύμα της Ιστορίας, να εγκαινιάσουμε μια άλλη ευαισθησία, άλλα ηθικά μέτρα.

«Στόχος μου σήμερα δεν είναι να προβώ σε μια ιστορική παράθεση των γεγονότων που συνέβησαν στην εποποιία του 40, που λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε, αλλά μέσα από την ιστορική μνήμη να επιχειρήσω να σας προβληματίσω και να δούμε την σημερινή επέτειο ως πρόκληση αυτοκριτικής».

Η ιστορική αλήθεια σημείωσε, είναι μια λογοδοσία επώδυνη, είναι μια έμπρακτη αγωνιστική. Η διδαχή της Ιστορίας ως αδέκαστος και αδιαφιλονίκητος κριτής διασφαλίζει το προτέρημα να μην παραμυθιάζει, να μην αποπροσανατολίζει, να μην κολακεύει. Αντίθετα προβάλλει και επιτάσσει μια οφειλή βαρύτιμη, για όσους συναπάντησαν την ιστορική αλήθεια του ελληνισμού στην Κορυτσά, στο Αργυρόκαστρο, στην Πίνδο, στους Άγιους Σαράντα. Συνιστά μια υγιή παρακαταθήκη, τη μόνη παρήγορη για τους νέους μας.

Το πρόβλημα μας συνέχισε, δεν είναι μόνο πρόβλημα διεθνούς ευθύνης αλλά κυρίως θέμα δικής μας υποδομής και ανθρωπιστικής παιδευτικής συγκρότησης. Είναι η ουσία ψυχικής άθλησης και αγωνιστικής διάθεσης. Είναι αγώνισμα επαγρύπνησης και ετοιμότητας, λιτότητας και ταπεινοφροσύνης. Είναι θέμα αναβίωσης των αξιών της ζωής, για τις οποίες οι έλληνες αξιώθηκαν εθνικών επετείων όπως η σημερινή, αλλά και οξυγόνωσαν τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Καταλήγοντας ο κ. Κωνσταντίνου τόνισε ότι «ο Ελληνισμός είναι ένας, οι εκδηλώσεις του άπειρες. Είναι ένα αρμονικά και λειτουργικά συνταιριασμένο σύνολο από μυθολογικές, ιστορικές, θρησκευτικές, φυλετικές, λογοτεχνικές, και γλωσσικές αξίες, που όλες μαζί μας προσφέρουν μια διαρκή και ζωντανή υπόσταση στην ιδέα του Ελληνισμού. Αυτές οι αξίες, κάθε εθνική επέτειο, πρέπει να γίνονται συνείδηση, προσταγές, τρόποι ζωής, μοχλοί και ιδανικά των πολιτιστικών μας κατακτήσεων και των ιστορικών μας στάσεων και πράξεων».