Έργα άνω των 20 εκ. σε Παραλίμνι, Αγία Νάπα και Σωτήρα!


Αναπτυξιακά έργα €651 εκατ. σε δήμους και κοινότητες προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών την περίοδο 2020-2022. Πρόκειται για 1.560 έργα σε όλες τις πόλεις και τις κοινότητες της Κύπρου. 

Παρόλο που είναι κυρίως μικρά έργα, ωστόσο δίνουν τον δικό τους αναπτυξιακό χαρακτήρα στις πόλεις και στα χωριά. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος θα συζητηθεί σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, από τον συνολικό αριθμό των έργων που προωθούνται, στις αστικές περιοχές θα υλοποιηθούν έργα €389 εκατ., στις αγροτικές περιοχές έργα €194 εκατ. και στις περιαστικές περιοχές έργα €68 εκατ. Αναλυτικά, από τα 1.560 έργα που θα υλοποιηθούν του χρόνου, τα 1.404 είναι καινούργια και άλλα 156 συνεχιζόμενα. Να σημειωθεί πως το κόστος υλοποίησης 1.302 αναπτυξιακών έργων θα είναι κάτω από €50 χιλ. και για 258 άνω των €50 χιλ. Στο μεταξύ αναμένεται να υλοποιηθούν και πολεοδομικά έργα από δήμους συνολικού κόστους €49 εκατ. Πρόκειται για επιπλέον έργα από αυτά που υλοποιούν οι τέσσερις δήμοι στα αστικά κέντρα με συγχρηματοδότηση €140 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Τα νέα πολεοδομικά έργα είναι τα εξής: Δήμος Λεμεσού – Ανάπλαση και διαμόρφωση του κέντρου Αγίας Φύλας, κόστους €3 εκατ., Δήμος Αγίας Νάπας – Οδός Τεύκρου Ανθία και άλλων δρόμων καθώς και πολυλειτουργικό πάρκο, κόστους €4,4 εκατ., Δήμος Παραλιμνίου – Κατασκευή παραλιακού πεζόδρομου στον Πρωταρά. Διαμόρφωση χώρων στάθμευσης στον πυρήνα και διαμόρφωση κεντρικής πλατείας και πεζοδρομοποίηση του πυρήνα, κόστους €8,9 εκατ., Δήμος Αγίου Αθανασίου – Διαπλάτυνση οδού Σφαλαγγιωτίσσης και διαμόρφωση γραμμικού πάρκου, κόστους €2 εκατ., Δήμος Ιδαλίου – Ανάπλαση πλατειών και δρόμων τμήματος του ιστορικού πυρήνα και κατασκευή πεζογέφυρας και γραμμικού πάρκου ποταμού Γυαλιά, κόστους €3,5 εκατ., Δήμος Λακατάμιας – Σχέδιο Πεδιαίου, επέκταση πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου, κόστους €1,7 εκατ., Δήμος Πέγειας – Διεύρυνση λεωφόρου Κυπριανού και Παραλιακού Πεζόδρομου, με κόστος €6,5 εκατ., Δήμος Γεροσκήπου – Ανάπλαση παραδοσιακού πυρήνα, κόστους €1,8 εκατ.

-Δήμος Σωτήρας – Διαμόρφωση παραλιακού μετώπου και ανάπλαση πυρήνα, κόστους €8,4 εκατ.


-Δήμος Λάρνακας – Ανάπλαση περιοχών Αγίου Ιωάννη, κόστους €5 εκατ., Δήμος Αραδίππου – Ανάπλαση περιμέτρου πλατείας Αποστόλου Λουκά, €1,3 εκατ., Δήμος Αθηένου – Διαμόρφωση κεντρικής πλατείας, €2 εκατ.


Στο μεταξύ το υπουργείο Εσωτερικών για υλοποίηση των στρατηγικών του επιδιώξεων θα κατανέμει τα κονδύλια που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του ως εξής: €170 εκατ. για ολοκληρωμένη, ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στις αστικές περιοχές και στις περιοχές της υπαίθρου, €115 εκατ. για ενίσχυση της συνεργασίας και στήριξης των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, €151 εκατ. για την αποτελεσματική και ορθολογική διαχείρισης της ακίνητης ιδιοκτησίας, ιδιωτικής και κρατικής, €62 εκατ. για στήριξη εκτοπισθέντων και ορθολογιστική διαχείριση τουρκοκυπριακών περιουσίων, €5 συν €25 εκατ. για τα σχέδια στεγαστικής πολιτικής, €23 εκατ. για διαμόρφωση και εφαρμογή μεταναστευτικής πολιτικής, €9 εκατ. για ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος από φυσικές καταστροφές,  €79 εκατ. για πρόωθηση αποτελεσματικής και ανοικτής δημόσιας διακυβέρνησης και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσίων στους πολίτες και στις επιχειρήσεις.