Επιστολή Καρούσου στον πρόεδρο Αναστασιάδη!

Εκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να αναλάβει πρωτοβουλία έγκρισης πρότασης που υπέβαλε η μαρίνα Αγίας Νάπας για τοποθέτηση γλυπτών στους λιμενοβραχίονες της, απηύθυνε ο Δήμαρχος Γιάννης Καρούσος.

 

Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ημερομηνίας 11 Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας αναφέρεται σε πολεοδομική αίτηση  που αφορά αίτημα της μαρίνας Αγίας Νάπας «για την εγκατάσταση δύο μεγαλεπήβολων γλυπτών ύψους 25  μέτρων στους  λιμενοβραχίονες της μαρίνας». Ο Δήμαρχος αναφέρει ότι πρόκειται για τη δημιουργία ενός εμβληματικού παγκόσμιου σημείου αναφοράς  το οποίο συνάδει πλήρως με τους στόχους και το όραμα τόσο της μαρίνας Αγίας Νάπας, του Δήμου αλλά και  με τους στόχους και το όραμα της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού.

Αφού αναφέρει ότι η πρόταση είναι του «πολυβραβευμένου γλύπτη Κωστή Γεωργίου» ο Δήμαρχος σημειώνει ότι «οι επενδυτές της μαρίνας έθεσαν ως στόχο να δημιουργήσουν την καλύτερη μαρίνα της Μεσογείου και να την μετατρέψουν σε ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς. Γι’ αυτό και χωρίς καμία υποχρέωση προτείνουν την εγκατάσταση αυτών των γλυπτών», με τα οφέλη να είναι τεράστια από πλευράς προβολής αλλά και από πλευράς προσέλκυσης τουριστών σε ολόχρονη βάση.

Στην επιστολή του προς τον ΠτΔ, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας αναφέρει ότι «δυστυχώς η Επιτροπή Μνημείων γνωμοδότησε αρνητικά για το θέμα αυτό, με αποτέλεσμα η αδειοδότηση τους να αμφισβητείται» σημειώνοντας πως «η  απόρριψη της πρότασης της μαρίνας της Αγίας Νάπας θα έχει αρνητικό αντίκτυπο, τόσο σε καλλιτεχνικούς κύκλους, αλλά και σε επενδυτικούς κύκλους σε ολόκληρό τον κόσμο».

Ο κ. Καρούσος αναφέρει ακόμα ότι «σε αρκετά παγκοσμίου φήμης μνημεία υπήρχαν αντιδράσεις όταν προταθήκαν όπως ο πύργος του Άιφελ, η Πυραμίδα του Λούβρου, η EuroDisney και άλλα, ωστόσο οι Αρχές  αποφάσισαν και τα υλοποίησαν με τα αποτελέσματα να είναι γνωστά σήμερα».

Σημειώνει επίσης ότι η σχετική αίτηση της μαρίνας Αγίας Νάπας εκκρεμεί στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, το οποίο «δεν είναι υποχρεωμένο να λάβει υπόψη τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Μνημείων αφού η αρμοδιότητα της είναι καθαρά συμβουλευτική».

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αναλάβει «πρωτοβουλία έγκρισης της πρότασης για την τοποθέτηση αυτών των γλυπτών», προσθέτοντας πως ο Δήμος τού έχει «πλήρη εμπιστοσύνη ότι θα επιλύσει» το συγκεκριμένο θέμα και σημειώνει ότι «δεν μπορεί το μέλλον ενός τόπου να εξαρτάται από τις προσωπικές καλλιτεχνικές προτιμήσεις της οποιασδήποτε Επιτροπής».

Ο Γιάννης Καρούσος επισυνάπτει στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετική επιστολή που έχει αποσταλεί στην «Διευθύντρια του Τμήματος Πολεοδομίας & Οικήσεως στην οποία επεξηγούμε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εγκρίνει την πρόταση της μαρίνας της Αγίας Νάπας» σημειώνοντας να «κριθούμε για πράγματα τα οποία κάνουμε και όχι γι’  αυτά που δεν θα κάνουμε».

Πηγή: ΚΥΠΕ