Επίσπευση του ανοίγματος των Βαρωσίων προαναγγέλλει το ψευδοκράτος


Το θέμα του ανοίγματος των Βαρωσίων, της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, επαναφέρει ο «πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος στην Κύπρο, Ερσίν Τατάρ.

Ο Τατάρ ανέφερε ότι υπήρξε καθυστέρηση στο σχέδιο για άνοιγμα προς εποικισμό των Βαρωσίων εξαιτίας της κρίσης του κορωνοΐού, αλλά -όπως είπε- σύντομα οι σχετικές εργασίες θα ξεκινήσουν πάλι.

Ο Τατάρ, ο οποίος συμμετείχε σε τηλεοπτική εκπομπή μαζί με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ανέφερε πως οι εργασίες για τα Βαρώσια σύντομα θα επιταχυνθούν, μετά τις καθυστερήσεις λόγω του κορωνοϊού.

«Όπως ανέφερε και ο κύριος Φουάτ Οκτάι, προκειμένου να ανοίξουν το ταχύτερο δυνατό τα Βαρώσια συνεχίζουμε τις εργασίες στο "υπουργείο Εξωτερικών" και υποστηρικτικά θα συστήσουμε μία επιτροπή στο "Πρωθυπουργικό Γραφείο" που θα απαρτίζεται από ειδικούς και τεχνοκράτες. Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για να ολοκληρώσουμε τις νομικές ρυθμίσεις και τις τεχνικές εργασίες».

Ο ίδιος, αφού ευχαρίστησε τον Φουάτ Οκτάι για την στήριξη της Τουρκίας, ανέφερε ότι θεωρεί εντός των δυνατοτήτων να μετατραπεί η «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε τις κατεχόμενες περιοχές, σε πόλο έλξης και οικονομικής ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο, ανάλογο με τη Σιγκαπούρη.

Σε γραπτή του ανακοίνωση, εξάλλου, την οποία επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τατάρ υποστήριξε ότι υπάρχουν δυνάμεις που καταβάλλουν προσπάθειες  για να σφετεριστούν τα δικαιώματα των Τούρκων στην Ανατολική Μεσόγειο. «Βασικός στόχος τους είναι να καταργήσουν την "ΤΔΒΚ", όπως αποκάλεσε τις κατεχόμενες περιοχές, να κόψουν τους δεσμούς μας με την Τουρκία, να απομακρύνουν τους Τούρκους στρατιώτες από την Κύπρο και να θέσουν το σύνολο της Κύπρου υπό την ηγεμονία τους, εγκαθιστώντας στην Ανατολική Μεσόγειο ένα καθεστώς που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους».

Πληροφρορίες CNN.gr/Anadolu