Επίκεινται εξελίξεις για τις υποθέσεις της Al Jazeera και του Μαλαισιανού που αγόρασε σπίτι στην Αγία Νάπα


Εξελίξεις σημειώνονται γύρω από τις υποθέσεις πολιτογραφήσεων που διερευνά η Αστυνομία, για τις οποίες ενημερώνεται την ερχόμενη εβδομάδα η Νομική Υπηρεσία.

Οι εξελίξεις αφορούν και στις τρεις υποθέσεις που ερευνά η Αστυνομία εδώ και καιρό και προέκυψαν μετά από πολύμηνες εξετάσεις εδώ και στο εξωτερικό. Πρόσφατα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», έφτασαν κάποια στοιχεία από το εξωτερικό τα οποία ζητήθηκαν στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής και γι’ αυτό κρίθηκε αναγκαίο να ενημερωθούν οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας ώστε να δοθούν νέες οδηγίες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, οι έρευνες στις τρεις αυτές υποθέσεις που θεωρούνται ως σοβαρές, βρίσκονται στο τελικό στάδιο και δεν αποκλείεται σύντομα να δοθούν οδηγίες για ν’ αρχίσουν ανακρίσεις. Η Νομική Υπηρεσία θέλει να δώσει το δικαίωμα όλων όσων εμπλέκονται στις υποθέσεις αυτές να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις –αν βεβαίως το επιθυμούν– και στη συνέχεια να προχωρήσει στην αξιολόγηση της μαρτυρίας, πριν αποφασιστεί κατά πόσον θα οδηγηθούν ή όχι ενώπιον της Δικαιοσύνης. 

Η Αστυνομία διερευνά δύο υποθέσεις που έχουν προκύψει από το πόρισμα της Επιτροπής Καλογήρου και αφορά η μια στην παραχώρηση διαβατηρίων αξιωματούχων από την Καμπότζη και για τον Μαλαισιανό Τζο Λο, που ενώ καταζητείτο ήρθε ως επενδυτής, αγόρασε εξοχική κατοικία στην Αγία Νάπα και πήρε κυπριακό διαβατήριο. Τελικά λήφθηκε απόφαση για αφαίρεση του διαβατηρίου, όπως και από άλλους επενδυτές. Επίσης διερευνάται η υπόθεση που αποκαλύφθηκε από τη δημοσιοποίηση του βίντεο του δικτύου Al Jazeera και τα όσα φαίνονταν να αναφέρουν οι πρωταγωνιστές του. 

Για την υπόθεση αυτή, έχουν διαβιβαστεί από τη Βρετανία στοιχεία που ζητήθηκαν από τους ανακριτές και τα οποία θεωρούνται αρκετά σημαντικά. Με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα, η Αστυνομία εξετάζει και το δεύτερο βίντεο που δημοσιοποίησε πρόσφατα το ίδιο δίκτυο και ενέπλεκε το Βρετανικό ποδόσφαιρο με τις πολιτογραφήσεις στην Κύπρο. Επίσης, στην Αστυνομία ειδικό κλιμάκιο εξετάζει το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις, στο οποίο περιλαμβάνονται πάνω από 100 περιπτώσεις απόδοσης διαβατηρίων για τις οποίες πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο κατά πόσον έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα.

Ήδη στο δικαστήριο Λάρνακας έχει καταχωρηθεί μια υπόθεση που αφορά στο πρόγραμμα κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών και επιχειρηματιών. Ενώπιον της Δικαιοσύνης θα προσαχθούν εννέα πρόσωπα (πέντε φυσικά και τέσσερα νομικά) που αντιμετωπίζουν συνολικά 37 κατηγορίες. 

Τέλος, κατά τις πληροφορίες μας, η σύσκεψη της ερχόμενης εβδομάδας είναι προπομπός για τη λήψη τελικών αποφάσεων ίσως και εντός Οκτωβρίου, με τη συμπλήρωση των σχετικών φακέλων.