Επ. Αμμοχώστου: Χρηματικές ποινές σε δύο εταιρείες -Την μία για εργατικό ατύχημα και την άλλη για κίνδυνο ατυχήματος

Χρηματικές ποινές σε δύο εταιρείες υπέβαλε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, στη μία περίπτωση για εργατικό ατύχημα και στη δεύτερη για κίνδυνο ατυχήματος. 

Σύμφωνα με το Τμήμα, «προωθήθηκαν ποινικές διώξεις Εργοδοτών και Διευθυντή εταιρείας, που παρέβηκαν τις διατάξεις της Νομοθεσίας, οι οποίες αφορούσαν θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. 

Συγκεκριμένα, το επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου καταδίκασε: 

1. Την πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των οικοδομών, σε συνολικό πρόστιμο €5.000, για τις πιο κάτω παραβάσεις, των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών, των περί Ασφάλειας και Υγείας  στην εργασία (Γνωστοποίηση Ατυχημάτων και Επικίνδυνων Συμβάντων) Κανονισμών, των περί Υποχρεωτικής Ασφάλισης της Ευθύνης των Εργοδοτών Νόμων και των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων, που προκάλεσαν τον σοβαρό τραυματισμό εργοδοτούμενού της και έθεσαν σε κίνδυνο πρόσωπα στην εργασία, καθώς και άλλα πρόσωπα:

(α) Παράλειψη τοποθέτησης στερεών  κιγκλιδωμάτων στα άκρα δαπέδου ορόφου με επαρκές ύψος, τουλάχιστον 1,10 μέτρα από το δάπεδο, που να διαθέτουν θωράκιο ή άλλο εμπόδιο στη στάθμη του δαπέδου ύψους τουλάχιστον 0,15 μέτρων, ένα χειρολισθήρα και οριζόντιο στοιχείο ώστε η απόσταση μεταξύ θωρακίου ή άλλου εμποδίου και χειρολισθήρα ή άλλου οριζόντιου στοιχείου να μην υπερβαίνει τα 0,45 μέτρα ή να χρησιμοποιήσει άλλα ισοδύναμα μέσα για παρεμπόδιση της πτώσης προσώπων από ύψος, με αποτέλεσμα εργοδοτούμενο της πρόσωπο να πέσει από ύψος 3,60 μέτρα και να τραυματιστεί σοβαρά.

(β) Παράλειψη συμμόρφωσης σε Ειδοποίηση Βελτίωσης, που εκδόθηκε σ’ αυτήν από Επιθεωρητή Εργασίας, για παράλειψη συμμόρφωσης με διατάξεις της περί ασφάλειας και υγείας στην εργασία Νομοθεσίας, εντός του χρονικού περιθωρίου που καθορίστηκε σ’ αυτή.

(γ)  Παράλειψη αποστολής στο Επαρχιακό Γραφείο Επιθεώρησης Εργασίας Αμμοχώστου, γραπτής γνωστοποίησης ατυχήματος, υποβάλλοντας κατάλληλα και πλήρως συμπληρωμένο το εγκεκριμένο έντυπο γνωστοποίησης σχετικά με ατύχημα που συνέβηκε σε εργοδοτούμενό της κατά τη διάρκεια της εργασίας του και το οποίο τον κατέστησε ανίκανο για εκτέλεση της εργασίας του για περισσότερες από τρεις ημερολογιακές ημέρες εξαιρουμένης της ημέρας του ατυχήματος.

(δ) Παράλειψη ασφάλισης της ευθύνης της έναντι ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας σε κάθε εργοδοτούμενό της.

(ε) Παράλειψη διασφάλισης της εκπόνησης σχεδίου ασφάλειας και υγείας πριν από την έναρξη λειτουργίας του εργοταξίου, που να είναι επαρκές και κατάλληλο σύμφωνα με τους ιδιαίτερους κινδύνους, και τις ιδιαίτερες συνθήκες του έργου, στο οποίο να καθορίζονται, με βάση τις γραπτές εκτιμήσεις των κινδύνων, τα ειδικά μέτρα που περιλαμβάνουν τις μεθόδους εργασίας, τα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα και άλλες διευθετήσεις για τη διαχείριση και αντιμετώπιση των κινδύνων που ενέχονται στις διάφορες φάσεις, δραστηριότητες και θέσεις εργασίας εκτέλεσης του έργου για την προστασία των προσώπων στην εργασία ή/και άλλων προσώπων που τυχόν θα επηρεαστούν.

2. Τη δεύτερη εταιρεία, που δραστηριοποιείται στον τομέα της διαχείρισης ξενοδοχείων, σε συνολικό πρόστιμο €1.800, για τις πιο κάτω παραβάσεις, των περί Διαχείρισης των Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών και των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων, που έθεσαν σε κίνδυνο εργοδοτούμενούς της καθώς και άλλα πρόσωπα:

(α)  Παράλειψη εφαρμογής κατάλληλου συστήματος ασφάλειας ή συστήματος διαχείρισης των κινδύνων, στο οποίο να περιγράφονται μεταξύ άλλων οι διευθετήσεις για τον αποτελεσματικό προγραμματισμό, την οργάνωση, τον έλεγχο καθώς και την παρακολούθηση και την αναθεώρηση των προληπτικών και προστατευτικών μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται για τις δραστηριότητες στον χώρο εργασίας που ενέχουν κινδύνους.

(β)  Παράλειψη διάθεσής γραπτής εκτίμησης των κινδύνων που προκύπτουν από τις δραστηριότητές της, με αποτέλεσμα εργοδοτούμενα και άλλα πρόσωπα να εκτίθενται σε κίνδυνο λόγω του μη έγκαιρου εντοπισμού και εκτίμησης των κινδύνων καθώς και της μη λήψης των αναγκαίων προληπτικών και προστατευτικών μέτρων.

(γ) Παράλειψη, καθόσον ήταν εύλογα εφικτό, τοποθέτησης κατάλληλων προστατευτικών προπετασμάτων ύψους 1,10m ή διασφάλισης με άλλο κατάλληλο τρόπο όπου υπήρχε κίνδυνος πτώσης από ύψος πέραν των δύο μέτρων, με αποτέλεσμα την έκθεση προσώπου σε κίνδυνο πτώσης πέραν των 10 m.

3. Έναν διευθυντή σε συνολικό πρόστιμο €900 για παραβάσεις των προνοιών της νομοθεσίας για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία.