Επ. Αμμοχώστου: Σε δύσκολη κατάσταση πολλές οικογένειες


Ιδιοκτήτες επισιτιστικών επιχειρήσεων, παραγωγής αλεύρου, ξενοδόχοι αλλά και άνθρωποι που προσφέρουν σε άπορες οικογένειες μέσω κοινωνικών φορέων, εκκλησιαστικών συνδέσμων κ.λπ., κτυπούν καμπανάκι αφύπνισης για τον δύσκολο χειμώνα που αναμένει την ελεύθερη Αμμόχωστο. Προειδοποιώντας ότι για ένα ποσοστό των οικογενειών στην περιοχή, τα επιδόματα δεν αρκούν για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ήδη ανθρωπιστικά προβλήματα. Π.χ. παιδιά που σπουδάζουν στο εξωτερικό και υπάρχει ενδεχόμενο να διακόψουν τις σπουδές τους, παιδιά που δεν μπόρεσαν να πάνε φροντιστήρια, αλλά και οικογένειες με παιδιά που εξαντλώντας σταδιακά το όποιο κομπόδεμα είχαν, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες, ακόμα και με αδυναμία να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα αγαθά για τη διαβίωσή τους. 


 Οι αγγελίες στο Νέα Αμμόχωστος, διαβάζονται από χιλιάδες επισκέπτες! Καταχώρησε τη δική σου πατώντας ΕΔΩ 




Την ίδια ώρα, φορείς του ΕΒΕ Αμμοχώστου, εκφράζουν ανησυχία για τη δυνατότητα που έχουν πλέον κάποιες επιχειρήσεις στην ελεύθερη Αμμόχωστο να αντέξουν την κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού και να μην αναγκαστούν τελικά να βάλουν λουκέτο. Αφήνοντας οριστικά χωρίς θέση εργασίας τους υπαλλήλους που εργοδοτούσαν πριν την έναρξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον επαρχιακό γραμματέα του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, η επαρχία είναι αντιμέτωπη με μια ανθρωπιστική, αλλά και επιχειρηματική κρίση που τώρα αρχίζει, και θα ήταν καλό το κράτος να ενεργήσει πριν προσλάβει μεγάλες διαστάσεις. Όπως είπε ο κ. Δώρος Ττάκας, καθώς τα αιτήματα σε κοινωνικούς φορείς αυξάνονται από πλευράς δυσπραγουσών οικογενειών, ίσως επιβάλλεται η άμεση σύσταση φορέα διαχείρισης αυτής της ανθρωπιστικής κατάστασης, ώστε χρηματικοί πόροι, τρόφιμα αλλά και άλλα είδη, να τυγχάνουν πιο εύστοχης διαχείρισης και να φτάνουν εκεί που πρέπει.

Ο κ. Ττάκας είπε ακόμη ότι όσον αφορά τις επιχειρήσεις και της στήριξης που τυγχάνουν από το κράτος, θα πρέπει να τεθούν κριτήρια γιατί δεν επηρεάστηκαν όλες στον ίδιο βαθμό. Αυτό, τόνισε, θα επιτρέψει την πιο ισχυρή στήριξη επιχειρήσεων που επηρεάστηκαν δραματικά. Και εκ των οποίων πολλές σίγουρα δεν θα καταφέρουν να κρατηθούν και κλείνοντας, θα αφήσουν χωρίς εργασία όλους τους εργαζόμενους που εργοδοτούσαν ως τις αρχές του 2020.

Δεν τους αφήνει η περηφάνια
Σύμφωνα με ιδιοκτήτη βιομηχανίας παραγωγής αλεύρου στην ελεύθερη Αμμόχωστο, τις τελευταίες βδομάδες η εταιρεία του δέχεται συνεχώς αιτήματα από ευαγή ιδρύματα, εκκλησιαστικούς συνδέσμους κ.λπ. για αύξηση των ποσοτήτων αλεύρου που τους παρέχει δωρεάν, καθώς αυξάνονται οι οικογένειες που πρέπει να εξυπηρετούν. Άλλος ιδιοκτήτης αλευρόμυλου, πρόσθεσε πως «διαπιστώνει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η αύξηση των οικογενειών που θέλουν βοήθεια. Αλλά μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελούν οι οικογένειες που ενώ δυστυχούν σε κάποιο βαθμό, λόγω υπερηφάνειας ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια, μήπως και σχολιαστούν ειρωνικά από τον περίγυρό τους». «Αυτό το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο σε μικρές κοινότητες», ανέφερε ο Θωμάς, υπάλληλος επισιτιστικής μονάδας παραγωγής έτοιμων τροφίμων, ο οποίος προσφέρει μόνιμα τα τελευταία χρόνια είδη που παράγει, σε κοινωνικούς φορείς αλληλεγγύης. Πρόσθεσε ακόμη ότι «πρόκειται ως επί το πλείστον για οικογένειες που ως τώρα κατάφερναν να ζουν σχετικά άνετα. Αλλά καθώς οι γονείς έμειναν άνεργοι, βρέθηκαν σε δύσκολη και πρωτόγνωρη οικονομική κατάσταση και δυσκολεύονται φυσιολογικά να την διαχειριστούν».

Ζητούν βοήθεια σε τρόφιμα
Μέσα σε οκτώ περίπου μήνες οι οικογένειες από την ελεύθερη Αμμόχωστο που στηρίζονται σε τακτική βάση από το Κοινωνικό Ίδρυμα ΚΕΠΑ Άγιος Χριστόφορος στο Παραλίμνι διπλασιάστηκαν και έφτασαν τις 110 από τις 50 - 55 που ήταν στις αρχές Μαρτίου. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ιδρύματος, Θωμά Αναστασίου, σχεδόν κάθε βδομάδα άλλες 30 και πλέον οικογένειες ζητούν βοήθεια σε τρόφιμα ή κάποια άλλα είδη εκτάκτως, ενώ καθημερινά το Ίδρυμα προσφέρει μαγειρεμένο φαγητό σε 80 οικογένειες, μονήρη άτομα και ηλικιωμένους, από το Παραλίμνι και κοινότητες των Κοκκινοχωριών. Ο κ. Αναστασίου πρόσθεσε ότι γενικά η τάση είναι αυξητική σε όλες τις κατηγορίες παροχής βοήθειας που προσφέρει στο κοινό το Ίδρυμα ΚΕΠΑ Άγιος Χριστόφορος. Αυτό, αποδίδεται στις δραματικές όπως χαρακτήρισε επιπτώσεις που προκαλεί ο κορωνοϊός στην οικονομία και πιο πολύ σε μια τουριστική επαρχία όπως είναι η ελεύθερη Αμμόχωστος.

Υπάρχουν φορές που γονείς σπαρακτικά μας λένε «μη μας δώσετε για εμάς, αλλά να χαρείτε δώστε μας για τα μωρά. Να μεν πεινούν». Η παράταση του καθεστώτος ανεργίας, ασφαλώς σε βάθος χρόνου επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση αυτών των ανθρώπων, είπε ακόμη ο Αναστασίου.

Το ΚΕΠΑ Άγιος Χριστόφορος πρόσθεσε, πάντοτε δέχεται προσφορές ειδών ή και χρήματα τα οποία προωθεί σε άπορες οικογένειες και άτομα. Όσοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν, μπορούν να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 23741623 ή το 99202621.


 Οι αγγελίες στο Νέα Αμμόχωστος, διαβάζονται από χιλιάδες επισκέπτες! Καταχώρησε τη δική σου πατώντας ΕΔΩ