Επ. Αμμοχώστου: Kίνδυνος να μην ανοίξει το 30% των ξενοδοχείων


Με ψυχραιμία προσπαθούν να διαχειριστούν τη νέα κρίση που προκάλεσε η εισβολή στην Ουκρανία, οι φορείς του τουρισμού στην επαρχία Αμμοχώστου, αφού μετά τις νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν, είναι ακόμη πιο ορατό το ενδεχόμενο να χαθεί, για φέτος, το μισό τουριστικό ρεύμα στην περιοχή, που προέρχεται από τη ρωσική αγορά. 

Παρόλο που υπήρχε μέχρι την Παρασκευή η κρυφή ελπίδα ότι θα μπορούσαν να αντιστραφούν οι εκτιμήσεις και να περιοριστεί η ζημιά, το κλείσιμο του εναέριου χώρου για τις πτήσεις από τη Ρωσία, καθώς και οι αποκλεισμοί στις συναλλαγές, φέρνουν την τουριστική βιομηχανία και την αλυσίδα τροφοδοσίας της, μπροστά στο χείριστο σενάριο. 

«Πρέπει να πούμε πως είναι νωρίς για να δούμε τις επιπτώσεις, που θα προκαλέσει αυτή η κατάσταση που δημιουργήθηκε», ανέφερε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, Δώρος Τάκκας, υποδεικνύοντας ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι «ολόκληρη η επαρχία να χάσει εντελώς τη ρωσική αγορά. Προσπαθούμε με καθαρό μυαλό και ψυχραιμία να διαχειριστούμε την κατάσταση και να δούμε πώς μπορούμε να υπερπηδήσουμε αυτό το πρόβλημα». 

Οι εξελίξεις του Σαββατοκυρίακου, έχουν απομακρύνει το σενάριο της επιστροφής στην κανονικότητα, την οποία περίμεναν πώς και πώς οι επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας, προκειμένου να καλυφθούν κάποιες από τις ζημιές, που προκάλεσαν οι δύο προηγούμενες καταστροφικές χρονιές. «Πιστεύω ότι θα πληρώσουμε ως Κύπρος μεγάλο τίμημα, ως παράπλευρη απώλεια και ειδικά η ελεύθερη Αμμόχωστος, που δέχεται τη συντριπτική πλειοψηφία των ρωσόφωνων», πρόσθεσε ο κ. Τάκκας. 

Η πιο μεγάλη ανησυχία, προέρχεται από τους επαγγελματίες στην τουριστική βιομηχανία, που εξαρτώνται 100% από τη ρωσική αγορά (σ.σ. Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία), που αναμενόταν φέτος να φέρει στην περιοχή περίπου ένα εκατομμύριο τουρίστες. 

«Η χρεοκοπία για κάποιες επιχειρήσεις, μπορεί να μην είναι μακριά. Περίπου το 30% των ξενοδοχείων στην περιοχή κινδυνεύει να μην ανοίξει, επειδή η ρωσική είναι η αποκλειστική τους αγορά. Δεν είναι κάτι που μπορείς να αντικαταστήσεις με μια μονοκονδυλιά. Δεν μιλούμε πλέον για μείωση αυτή της αγοράς, μιλούμε για εξάλειψή της και αυτό που μας ανησυχεί είναι εάν αυτό θα είναι για ένα χρόνο ή θα πάρει χρόνια».

Ήδη οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, που είχαν προγραμματίσει το άνοιγμα των μονάδων τους την 1η Απριλίου και είχαν κλείσει συμβόλαια με ρώσικες εταιρείες, κάνουν δεύτερες σκέψεις, με τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα να καθορίζουν τις τελικές τους αποφάσεις. Παρόλα αυτά, οι ζημιές δεν θα περιοριστούν σε αυτούς, σύμφωνα με τον κ. Τάκκα, αλλά θα επεκταθούν και σε αυτούς που θα έχουν μεγάλη διαθεσιμότητα δωματίων, αφού μέρος του κύκλου εργασιών τους, στηρίζεται στους Ρώσους. 

«Στην ουσία τα προβλήματα θα είναι αλυσιδωτά και θα επηρεάσουν όλη την τουριστική βιομηχανία, όχι μόνο τους ξενοδόχους. Δεν θα μείνει στο απυρόβλητο κανένας. Είναι οι παραγωγοί που θα πωλούσαν τα προϊόντα τους, όσοι κάνουν κατασκευαστικές εργασίες στα ξενοδοχεία, οι υπάλληλοι τους κ.λπ. Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, ολόκληρη η ελεύθερη Αμμόχωστος βασίζεται στον τουρισμό. Οπότε θα πληρώσουμε το μεγαλύτερο τίμημα». 

Ρεπορτάζ: Νατάσα Χριστοφόρου, Ντόρα Χριστοδούλου  - Φιλελεύθερος