Επ. Αμμοχώστου: Καταδίκη ζεύγους για εκμετάλλευση αλλοδαπών


Οι αλλοδαποί εργάτες κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι οι κατηγορούμενοι τους υποχρέωναν να διαμένουν σε υποστατικό χωρίς ψυγείο και ζεστό νερό, ενώ τους κατακρατούσαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.


Ρεπορτάζ: Βάσος Βάσου / Εφημερίδα "Πολίτης"


Ένοχο σε αριθμό κατηγοριών που αφορούν εμπορία προσώπων κι εκμετάλλευση αλλοδαπών στην εργασία έκρινε ανδρόγυνο από την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου. Πρόκειται για την πρώτη καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε υπόθεση που αφορά αποκλειστικά εκμετάλλευση στην εργασία, η οποία αποκαλύφθηκε στην επαρχία Αμμοχώστου χωρίς να συμπεριλαμβάνονται αδικήματα σεξουαλικής φύσης (σεξουαλική εκμετάλλευση κ.τλ.).

Παραπονούμενοι στην υπόθεση είναι εφτά αλλοδαποί, οι οποίοι εργάζονταν στις καλλιέργειες που διατηρούσε το ζευγάρι των (μεσηλίκων) κατηγορουμένων. Οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν έπειτα από ακροαματική διαδικασία, κατά την οποία κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας οι αλλοδαποί εργάτες. Οι δικαστές του Κακουργιοδικείου έκριναν αξιόπιστες κι έκαναν αποδεκτές τις μαρτυρίες τόσο των παραπονούμενων εργατών, όσο και των αστυνομικών ανακριτών της υπόθεσης. Τη διερεύνηση της παρούσας υπόθεσης χειρίστηκε το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων. Αντίθετα, οι δικαστές απέρριψαν τις μαρτυρίες και τους ισχυρισμούς που πρόβαλε το ανδρόγυνο, όπως και την πλειοψηφία της μαρτυρίας που ακούστηκε από τους μάρτυρες υπεράσπισης που κατέθεσαν στη δίκη.


Χωρίς ψυγείο–ζεστό νερό

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, μέσα από τις μαρτυρίες των παραπονούμενων οι οποίοι ασχολούνταν με διάφορες αγροτικές εργασίες, οι συνθήκες διαβίωσής τους στα υποστατικά που τους παρείχαν οι κατηγορούμενοι ήταν άθλιες. Στην ουσία, οι ξένοι εργάτες ανέφεραν πως οι κατηγορούμενοι εκμεταλλεύτηκαν την ανάγκη τους για εργασία. Συγκεκριμένα, κατέθεσαν πως στον χώρο όπου διέμεναν δεν υπήρχε ψυγείο, ούτε ζεστό νερό για να κάνουν μπάνιο, οι εργοδότες τους κατακρατούσαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, δεν τους κατέβαλλαν κανονικά τους μισθούς τους, ενώ τους υποχρέωναν να εργάζονται περισσότερες ώρες και μέρες απ’ ό,τι προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Μετά την καταδικαστική απόφαση του Κακουργιοδικείου, η υπόθεση ορίστηκε στις 3 Απριλίου για αγορεύσεις από πλευράς υπεράσπισης για μετριασμό της ποινής. Το ανδρόγυνο παρέμεινε ελεύθερο με περιοριστικούς όρους. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι κατηγορίες στις οποίες κρίθηκαν ένοχοι οι κατηγορούμενοι επισύρουν πολυετείς ποινές φυλάκισης.


Παρόμοια υπόθεση

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας αποκάλυψε παρόμοια υπόθεση εκμετάλλευσης αλλοδαπών στον χώρο εργασίας τους, σε κτηνοτροφικό υποστατικό κοινότητας της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου που αστυνομεύεται από τις Βρετανικές Βάσεις. Με την ολοκλήρωση των ανακρίσεων, η υπόθεση αναμένεται να καταχωρισθεί στο δικαστήριο για σκοπούς εκδίκασης.