Επ. Αμμοχώστου: Δημιουργία αντιρευματικού συνδέσμου


Την συμβολή της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) στην κατάκτηση του ΓεΣΥ και τη σημασία του Εθελοντισμού για προαγωγή της υγείας, ανέδειξαν σε κοινή διαδικτυακή συζήτηση, ο πρόεδρος του ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας και η Δημοτική Σύμβουλος Αγίας Νάπας Αιμιλία Ευαγγέλου – Ξυδιά, με την ανακοίνωση της συμμετοχής της στον Παγκύπριο Αντιρευματικό Σύνδεσμο, εκπρόσωπος του συνδέσμου στην επαρχία Αμμοχώστου.

Η διαδικτυακή συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της εκπομπής «Εν Δήμω» του Citychannel.Live με επίκεντρο το ρόλο γενικά του ΟΣΑΚ στην Κύπρο και ειδικά του Αντιρευματικού Συνδέσμου στην αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων.

Ο Μ. Κουλούμας, που είναι ταυτόχρονα και ο πρόεδρος του Αντιρευματικού Συνδέσμου, υπογράμμισε τη σημασία της έρευνας για να βρεθούν λύσεις στην αντιμετώπιση των ασθενειών,  ενώ χαρακτήρισε το ΓΕΣΥ «μεγάλη κατάκτηση για την οποία οι επόμενες γενιές θα ευλογούν όσους συνέβαλαν στο να γίνει». Αναφερόμενος στις αυτοάνοσες ασθένειες, τις χαρακτήρισε «σαν ένα τούβλο πάνω στο κεφάλι μας», γι’ αυτό τόνισε «τη μεγάλη σημασία που δίνει ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος στην πρόληψη και στην κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της ασθένειας». Ο Μ. Κουλούμας καλοσώρισε την Αιμιλία Ευαγγέλου-Ξύδια στην οικογένεια του Συνδέσμου και ευχήθηκε «επωφελή συνεργασία για το καλό των ρευματοπαθών».

Η Αιμιλία Ευαγγέλου-Ξύδια αναφέρθηκε στη σημασία του εθελοντισμού στην Κύπρο ως έμπρακτη συνεισφορά στα κοινά και την δημιουργία συνθηκών κοινωνικής αλληλεγγύης. Σημείωσε επίσης το ενδιαφέρον της για συμμετοχή στον Αντιρευματικό Σύνδεσμο, με τη δημιουργία συνδέσμου στην επαρχία Αμμοχώστου, όπου χρειάζεται να αναληφθεί ιδιαίτερη προσπάθεια για αντιμετώπιση των προβλημάτων ασθενών της επαρχίας. Κάλεσε τους πολίτες που ενδιαφέρονται να εγγραφούν στον σύνδεσμο για να «μπορέσει να βοηθήσει περισσότερο και να επηρεάζει καλύτερα τα κέντρα λήψης των αποφάσεων». Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό, τόνισε η Αιμιλία Ευαγγέλου -Ξύδια είναι «οι ίδιοι οι ασθενείς να μιλήσουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Με εθελοντές μπορούμε να μεγαλώσουμε το δίκτυό μας στην Επαρχία Αμμοχώστου».

Στο επιστημονικό επίπεδο και με την ιδιότητά της ως χημικού, η Αιμιλία Ευαγγέλου- Ξύδια ανέλυσε τρόπους διαχείρισης του στρες (σωματικό, χημικό και συναισθηματικό) και πώς καλύτερα μπορούν να αντιμετωπιστούν τέτοιες αρνητικές αλλαγές με την σωματική άσκηση, τη σωστή διατροφή και τη θετική στάση απέναντι στη ζωή.

Η διαδικτυακή συζήτηση βρίσκεται αναρτημένη στο link

http://citychannel.live/endimo-live-antirevmatikos-sindesmos-04-06/?fbclid=IwAR22POhkeFvxC1iMF9dl2iG-uNbX9UvbwyilnfVqO_utjY6_6jETz4Nz1oY