ΕΚΤΑΚΤΟ: Ερντογάν και Τατάρ ανοίγουν την παραλία της Αμμοχώστου την Πέμπτη


Σε άλλη μια άνευ προηγουμένου πρόκληση προχώρησε σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος, έχοντας στον πλευρό του τον εκλεκτό του για τις επικείμενες παράνομες «εκλογές» στα κατεχόμενα, ανακοίνωσε το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου. 

Συγκεκριμένα ο Ερσίν Τατά,ρ που μετέβη εσπευσμένα στην Άγκυρα μετά από πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν, είχε διαβουλεύσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο, αμέσως μετά από τις οποίες ανακοινώθηκε το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει επέκταση ενάμιση χιλιομέτρου στο παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης πόλης, χωρίς όμως να επηρεάζονται στα κτίρια. Η παραλία θα είναι ελεύθερη για το κοινό. 

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε πως η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης των Βαρωσίων έληξε μετά από 46 χρόνια» και ότι η παραλία θα ανοίξει την Πέμπτη. 

Σημειώνεται ότι η Kibris Postasi, επικαλείται ασφαλείς πληροφορίες πως αυτή τη στιγμή υπάρχει κινητικότητα στο Βαρώσι και «το κουμπί για το άνοιγμα πατήθηκε». Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, σημειώνεται ότι το «υπουργικό συμβούλιο» του ψευδοκράτους δεν έχει λάβει καμία σχετική απόφαση (σσ: το «υπουργικό συμβούλιο» συνεδρίασε χθες).

Ο Ερντογάν υποστήριξε, σύμφωνα με το Anadolu, ότι οι Τ/κ «αγνοήθηκαν» κατά την πρόσφατη σύνοδο της ΕΕ και η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει αυτή την αδικία». Επανέλαβε, επίσης, την τουρκική θέση, ότι θα πρέπει να υπάρξει εκπροσώπησή τους στη διευρυμένη διάσκεψη που σχεδιάζεται. 

Πέραν από το άνοιγμα της παραλίας, Ερντογάν και Τατάρ ανακοίνωσαν και την επιδιόρθωση του θαλάσσιου αγωγού που στέλνει νερό στα κατεχόμενα, ο οποίος επαναλειτουργεί από σήμερα, με τον Τούρκο Πρόεδρο να εκφράζει τη χαρά του. Σύμφωνα με το ΤΑΚ, το νερό ξεκίνησε να τρέχει από τις 4:00 το απόγευμα. Έγινε, μάλιστα, ζωντανή σύνδεση, από το σημείο του αγωγού, στο πλαίσιο της τελετής.

LIVE: Turkish President Erdogan meets Turkish Republic of Northern Cyprus' PM Tatar in Ankara

https://t.co/oRKMbe4PoN

— PresserWatch (@PresserWatch) October 6, 2020 

Η συγκεκριμένη πληροφορία φαίνεται να έφτασε στη Λευκωσία από τις αρχές της εβδομάδας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εξωτερικών να επιδίδονται σε σαφάρι επαφών και διαβουλεύσεων με ξένους ηγέτες αλλά και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Ήδη προς την κατεύθυνση της Άγκυρας έχουν γίνει πολλά διαβήματα, τα οποία αναμένεται να ενταθούν μετά την ανακοίνωση.