Εξελίξεις στην υπόθεση της Μαρίνας Αγίας Νάπας


Η κυβέρνηση παρέδωσε τη Δευτέρα, με... κάθε επισημότητα, στην Ελεγκτική Υπηρεσία πέντε φακέλους που αφορούν την πολιτογράφηση ισάριθμων στελεχών της εταιρείας MAKRONISOS MARINA LTD, που κατασκευάζει και θα διαχειρίζεται τη μαρίνα Αγίας Νάπας, καθώς επιβεβαιώθηκε και από τον γενικό εισαγγελέα πως οι συγκεκριμένες υποθέσεις δεν εμπίπτουν στους όρους εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής που διερευνά τις 6,744 κατ' εξαίρεση πολιτογραφήσεις.

Συνεπώς δεν μπορούσε να τύχει εφαρμογής από την κυβέρνηση η πολύκροτη -και βολική για την ίδια- γνωμάτευση που είχε δώσει παλαιότερα ο γενικός εισαγγελέας εναντίον της παραχώρησης φακέλων πολιτογραφήσεων στην Ελεγκτική, ενόσω συνεχίζονται οι εργασίες της ερευνητικής. Συγκεκριμένα, η ερευνητική καλύπτει υποθέσεις που εγκρίθηκαν μέχρι τις 17 Αυγούστου 2020, ενώ οι πέντε πολιτογραφήσεις που θα ερευνήσει η Ελεγκτική Υπηρεσία εγκρίθηκαν στις 21 Αυγούστου 2020.

Με δεδομένη τη γνωστή ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η Ελεγκτική Υπηρεσία σε προηγούμενους ελέγχους πολιτογραφήσεων, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι εντός μερικών εβδομάδων και οπωσδήποτε πριν τις βουλευτικές εκλογές της 30ής Μαϊου η πολιτική ζωή θα αναστατωθεί και πάλι από τα νέα ευρήματα.

Νοουμένου ότι ήδη από την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι στο πλαίσιο ειδικής έκθεσης για το Υφυπουργείο Τουρισμού η Ελεγκτική Υπηρεσία εντόπισε πιθανές παρατυπίες ή παρανομίες -χωρίς καν να έχει τους φακέλους- στις συνολικά οκτώ πολιτογραφήσεις που έγιναν μέσω του δικηγορικού γραφείου που φέρει το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς όφελος της εν λόγω εταιρείας, είναι λογικό να αναμένεται ότι η εξονυχιστική πλέον έρευνα επί του περιεχομένου των πέντε φακέλων θα οριστικοποιήσει τις ασυμβατότητες με τη νομοθεσία και τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ήδη, μέσα από δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή (αλλά και μέσα από την έκθεση) διαφαίνεται ότι είχε έγκαιρα εντοπιστεί από το αρμόδιο υπουργείο η μη πλήρης ικανοποίηση των κριτηρίων πολιτογράφησης για τουλάχιστον κάποιους από τους οκτώ αιτητές, αλλά οι πολιτογραφήσεις προχώρησαν με σύσταση του Υπουργείου Οικονομικών, με επίκληση των σοβαρών επενδύσεων της εταιρείας στην Κύπρο. Αν όμως επιβεβαιωθεί ότι οι πολιτογραφήσεις -μέσω του γραφείου στο οποίο είναι συνιδιοκτήτριες οι κόρες του Προέδρου- έγιναν εν γνώσει των αρμοδίων ότι δεν πληρούνταν όλα τα κριτήρια, τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμα δυσκολότερα και σοβαρότερα για τον κ. Αναστασιάδη και την κυβέρνηση, καθώς θα μιλάμε πλέον για συνειδητή έγκριση παράτυπων ή παράνομων πολιτογραφήσεων και όχι για λάθη ή παραλείψεις. Ιδιαίτερα αν στους πέντε φακέλους που έχει στα χέρια της η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπιστωθεί η ύπαρξη αλληλογραφίας, μέσω της οποίας διαπιστώνεται και καταγράφεται αρμοδίως η διάσταση των αιτήσεων με τα κριτήρια που ίσχυαν.

Σύμφωνα με την ειδική έκθεση του γενικού ελεγκτή για το Υφυπουργείο Τουρισμού, «μεταξύ των ετών 2018 και 2020, οκτώ πρόσωπα, που είναι διευθυντές σε εταιρεία εγγεγραμμένη στην Κύπρο, η οποία είναι μητρική (holding) της εταιρείας που κατέχει το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας της μαρίνας, έλαβαν την κυπριακή υπηκοότητα στο πλαίσιο του ΚΕΠ. Λόγω των προσκομμάτων που έχουν τεθεί από την εκτελεστική εξουσία», προστίθεται, «για την παραχώρηση στην υπηρεσία μας στοιχείων σχετικά με το ΚΕΠ, δεν ήταν δυνατός ο έλεγχος των διαδικασιών πολιτογράφησης. Ωστόσο, σε έρευνα που προέβη η εφ. Φιλελεύθερος στα Τμήματα Κτηματολογίου και του Τμήματος Φορολογίας, έχει διαπιστώσει, σύμφωνα με το σημερινό της ρεπορτάζ, ότι τα πρόσωπα αυτά αγόρασαν μεν κατοικία (...), πλην όμως δεν πληρούσαν τα υπόλοιπα επενδυτικά κριτήρια αφού, ούτε πραγματοποίησαν συνολική επένδυση ύψους τουλάχιστον δύο εκατομμυρίων ευρώ, ούτε έχουν αμοιβή στην εταιρεία τους που να δημιουργεί φορολογικά έσοδα για τη Δημοκρατία (σ.σ. 100.000 εντός τριετίας), ώστε να θεωρηθεί ότι εμπίπτουν στην κατηγορία των υψηλόβαθμων διευθυντικών στελεχών εταιρειών». 

.

Ρεπορτάζ: Χρύσανθος Μανώλη / Φιλελεύθερος