Αύξηση κρουσμάτων στην επ. Αμμοχώστου - Τα νέα στοιχεία του Υπ. Υγείας


Στοιχεία που καταδεικνύουν πως υπάρχει αύξηση κρουσμάτων σε τρεις επαρχίες, έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας, τα οποία αναγράφονται στην νέα εθνική αναφορά για την πανδημία. Φαίνεται, εξάλλου, ότι Λεμεσός και Πάφος παρουσιάζουν σημάδια σταθεροποίησης.

Όπως φαίνεται και στον πίνακα, τα πιο πολλά κρούσματα που εντοπίστηκαν από τις 14 Νοεμβρίου μέχρι τις 27, είναι στη Λευκωσία, η οποία μετρά συνολικά 1145 κρούσματα. Ακολουθεί η Λεμεσός με 1050 κρούσματα και στη συνέχεια η Λάρνακα με 376 κρούσματα. Μετά έρχεται η επαρχία της επαρχίας Αμμοχώστου με 218 κρούσματα και στην τελευταία θέση η επαρχία της Πάφου με 123 κρούσματα.

Όπως φαίνεται στον πίνακα, περισσότερη αύξηση παρουσιάζει η Αμμόχωστος, της οποίας οι επιδημιολογικοί της δείκτες ξεπέρασαν αυτούς της Λεμεσού, με 452,3 περιστατικά, ανά 100,000 πληθυσμού. Ακολουθεί η Λεμεσός, που παρουσιάζει μείωση με 428,7 περιστατικά ανά 100,000. Αύξηση παρουσιάζεται στη Λευκωσία, που έχει τους τρίτους χειρότερους δείκτες, με 335,1-100,000, η Λάρνακα με 255,8-100,000, ενώ μικρή αύξηση παρουσίασε και η Πάφος με 130,7-100,000.

Ο Δρ. Γιώργος Νικολόπουλος, αναλύοντας τα στοιχεία στη δημοσιογραφική διάσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως ο αριθμός αναπαραγωγής σε Λευκωσία, Λάρνακα και Αμμόχωστο είναι πάνω από το ένα. «Θέλουμε να πέσουν τα κρούσματα, αλλά βλέπουμε και τον δείκτη στα νοσοκομεία», τόνισε.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου θα σταματήσει η αύξηση στις τρεις επαρχίες. Είναι σημαντικό να μην αλλάξει το ποσοστό θετικότητας. Αν δούμε απότομη αύξηση είναι ανησυχητικό. Εάν ξαφνικά αυξηθούν οι ασθενείς στις ΜΕΘ, τότε δεν θα είναι καλή εξέλιξη. Αν παραμείνουν σταθεροί, τότε ενδεχομένως να μπορούμε να έχουμε κάποιες χαλαρώσεις. Πρέπει όμως να περιμένουμε λίγες ημέρες να δούμε».

Από τις 9 Μαρτίου που έχουν καταγραφεί τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου, που αφορούν τα στοιχεία, έχουν καταγραφεί 10,074 κρούσματα, εκ των οποίων τα 8,117 αποτελούν λοιμώξεις εγχώριας μετάδοσης, με το ποσοστό τους να μεταφράζεται σε 80,6%.

Όσον αφορά στις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα Νοσοκομεία, καθημερινά σημειώνονται κατά μέσο όρο εννέα με δέκα εισαγωγές. Συνολικά, υπάρχουν πάνω από 100 άτομα νοσηλευόμενα την ημέρα