Δημοσιογράφοι και κόμματα αποχαιρετούν τον Πάμπο Βάσιλα-«Έφυγε ένα καλό παιδί»


Θλίψη σε όλο τον δημοσιογραφικό κόσμο, αλλά και σε κόμματα, σκόρπισε ο θάνατος του δημοσιογράφου του Φιλελευθέρου, Πάμπου Βάσιλα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή έπειτα από επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, στην οποία υποβλήθηκε.

Tη θλίψη του για το θάνατο του Πάμπου Βάσιλα εξέφρασε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του ΠτΔ, Ανδρέας Ιωσήφ, για τον θάνατο του δημοσιογράφου Πάμπου Βάσιλα και διαβιβάζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του και την οικογένεια του Φιλελευθέρου.

Σε γραπτή δήλωση ο κ. Ιωσήφ, αναφέρει ότι ο Πάμπος Βάσιλας εργάστηκε σκληρά, με επαγγελματική ευσυνειδησία, συμβάλλοντας με τα γραφόμενα του στο δημόσιο διάλογο. 

«Κυνηγούσε την αλήθεια βάζοντας πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο και τα προβλήματα της καθημερινότητας του. Ήταν ένας δημοσιογράφος – μαχητής.  Κέρδισε τη συμπάθεια και την εκτίμηση όλων γιατί ήταν γνήσιος και αυθεντικός», αναφέρει ο κ. Ιωσήφ.

Προσθέτει ότι ο Πάμπος Βάσιλας, μέσα από τα ρεπορτάζ του, έφερε στο φως ανθρώπινες ιστορίες, όπως την περίπτωση του πιο μικρού ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 -59 Δημητράκη Δημητριάδη, ο οποίος δολοφονήθηκε στη Λάρνακα στις 18 Μαρτίου 1956 από Βρετανό στρατιώτη. 

«Πρόσφατα με δική του πρωτοβουλία και δικές του ενέργειες προς την Κυβέρνηση αναλήφθηκε η προσπάθεια και τελικά επιτεύχθηκε ο εντοπισμός των λειψάνων του μικρότερου ήρωα της ΕΟΚΑ. Εκφράζουμε  τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους του και στην οικογένεια του Φιλελευθέρου», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Ιωσήφ.

«Έφυγε ένα καλό παιδί»

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Συντακτών αποχαιρετά τον Πάμπο Βάσιλα, γράφοντας πως «έφυγε ένα καλό παιδί». 

Όπως αναφέρει η ΕΣΚ, «η δημοσιογραφική οικογένεια θρηνεί τον πρόωρο χαμό του Πάμπου Βάσιλα, ενός συναδέλφου με ακέραιο και πράο χαρακτήρα, με ήθος και εργατικότητα. Ο Πάμπος Βάσιλας απεβίωσε αργά το απόγευμα της Τετάρτης 29 Δεκεμβρίου 2021 σε ηλικία μόλις 50 χρόνων, ύστερα από πολύωρη χειρουργική επέμβαση ανοικτής καρδιάς, λόγω πολλαπλών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια».

Σημειώνει ακόμα ότι «ο Πάμπος Βάσιλας υπήρξε ενεργό και δραστήριο μέλος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου για σχεδόν τριάντα χρόνια. Στο μητρώο μελών της οργάνωσης έφερε τον αριθμό 300. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του πορεία στο νεανικό περιοδικό «Φλας» και ακολούθως εργάστηκε, κατά σειρά, στις ημερήσιες εφημερίδες «Μάχη», «Αλήθεια» και «Σημερινή». Από το 2007 μέχρι και το θάνατό του εργάστηκε ως ανταποκριτής Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου στο Συγκρότημα «Ο Φιλελεύθερος». Ο Πάμπος Βάσιλας, όπου κι αν εργάστηκε, άφηνε πίσω του άριστες εντυπώσεις για την αφοσίωσή του στο δημοσιογραφικό επάγγελμα, αλλά και για τη ζεστασιά με την οποία περιέβαλλε τους συναδέλφους του, δημιουργώντας παντού ακλόνητες φιλίες».

Τέλος, υποδεικνύουν πως «το προσωπικό δημοσιογραφικό στίγμα του Πάμπου Βάσιλα ήταν ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας του ρεπορτάζ του, η κοινωνική του ευαισθησία και η προσήλωσή του σε όλα τα ανθρωπιστικά ζητήματα. Η κηδεία του θα τελεστεί την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021 στις 11 π.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας και Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Δασάκι της Άχνας. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών εκφράζει ειλικρινή και από βάθους καρδίας συλληπητήρια στην ανήλικη θυγατέρα του μεταστάντος, στη μητέρα του, στον αδελφό και όλους τους λοιπούς συγγενείς. Θα θυμόμαστε για πάντα το πλατύ του χαμόγελο και την αγαθή ψυχή του».

Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «με μεγάλη μας λύπη ενημερωθήκαμε για το θάνατο του δημοσιογράφου Πάμπου Βάσιλα , ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 50 ετών. Ο Πάμπος Βάσιλας ήταν πάντα έτοιμος να ανταποκριθεί θετικά σε κάθε κάλεσμα, ευαισθητοποιημένος και τίμιος δημοσιογράφος».

Σε δηλώσεις του ο Επαρχιακός Γραμματέας Αμμοχώστου κ. Μιχάλης Παράσχος αναφέρει πως, «ο Πάμπος Βάσιλας ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος που υπηρέτησε για 25 και πλέον χρόνια τη δημοσιογραφία στην Κύπρο. Ο εκλιπών ήταν ανταποκριτής στη Λάρνακα και την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου της εφημερίδας "Φιλελεύθερος" και ήταν πάντα πρόθυμος να βοηθήσει αλλά και να αναδείξει περιβαλλοντικά ζητήματα της επαρχίας μας. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και σε όλους τους φίλους και συγγενείς του εκλιπόντος. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

Σε μια συγκινητική ανάρτησή προέβη και η ανταποκρίτρια του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων στη Λάρνακα, Φανίτσα Ζαννέτου, η οποία διατηρούσε πολύ στενές φιλικές σχέσεις με τον Πάμπο Βάσιλα. 

Στην ανάρτησή της, η Φανίτσα Ζαννέτου περιγράφει τις τελευταίες συνομιλίες της με τον Πάμπο Βάσιλα, δείχνοντας τον εξαιρετικό του χαρακτήρα και την αγάπη που είχε για όλο τον κόσμο. 

Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «Πάμπο μου στο καλό, σου εύχομαι καλό ταξίδι στον Παράδεισο, γιατί εκεί ανήκεις και ελπίζω να μας βλέπεις από ψηλά με συμπόνοια και αγάπη…»

H συνάδελφος του Πάμπου Βάσιλα στον «Φιλελεύθερο», Άντρη Δανιήλ, στη δική της ανάρτηση, σημείωνε μεταξύ άλλων ότι ο Πάμπος ήταν γίγαντας καλοσύνης με καρδιά που χωρούσε όλο τον κόσμο…. Στο πέρασμα του μόνο φιλίες, εκτίμηση και σεβασμό ! Μάχιμος δημοσιογράφος με την έγνοια πάντα στους πρόσφυγες και τους φτωχούς. Τους αδικημένους και τους λιγότερο τυχερούς! Η απώλεια σου Πάμπο μου, μας συνθλίβει!»