Δερύνεια: Πως ο Νίκος και η Εύα έφτασαν στην κορυφή του ebay!

«Όλα μας τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα αν έχουμε το θάρρος να τα κυνηγήσουμε», είπε κάποτε ο Walt Disney. Mια φράση, που αρκετά χρόνια μετά έμελλε να καταστεί το μότο του Νίκου και της Εύας Χαραλάμπους από τη Δερύνεια. Δύο συμπολιτών μας, που κάνοντας πράξη αυτό που λέμε...η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες, μετέτρεψαν τα κουρεμένα επιχειρηματικά όνειρά τους σε ευκαιρία απογείωσης των επαγγελματικών σχεδιασμών τους, ρίσκαραν και πέτυχαν.


ΘΕΜΑ: REPORTER.COM.CY



 
Ο Νίκος και η Έυα βρέθηκαν προ του φάσματος να βάλουν λουκέτο στην μικρή επιχείρηση που είχαν ανοίξει στην Δερύνεια λίγους μήνες πριν από το κούρεμα του 2013. Όμως, ρίσκαραν, δοκιμάζοντας να ανοίξουν το μαγαζί τους διαδικτυακά, μέσω του Ebay.
 
Σήμερα, κάτι περισσότερο από πέντε χρόνια μετά, συγκαταλέγονται ανάμεσα στους καλύτερους και πρώτους πωλητές ανά το παγκόσμιο... 


Ένα ξεχωριστό λάθος

Λίγο πριν από το κούρεμα το 2013 αποφάσισαν να ανοίξουν το δικό τους κατάστημα αθλητικών ειδών στη Δερύνεια και να γυρίσουν σελίδα στη ζωή τους. Να ξεφύγουν από τον κύκλο του εργαζόμενου και να φτιάξουν κάτι δικό τους.

 

Αυτό το «timing», ήταν ίσως το χειρότερο που θα μπορούσαν να επιλέξουν. Έκαναν ένα λάθος, όμως δεν κρύφτηκαν πίσω από αυτό. Έδωσαν μια μάχη και βγήκαν νικητές.

 

«Εγώ είχα τη δουλειά μου και η Εύα, η σύντροφός μου είχε τη δική της. Μόλις ανοίξαμε το κατάστημα ήρθε το κούρεμα. Ήταν μεγάλο λάθος που το ανοίξαμε, αφού δεν είχαμε ένα κεφάλαιο, ούτε εταιρείες γνωρίζαμε τις οποίες θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε για να μας εξηγήσουν πώς θα κάνουμε κάτι τέτοιο. Τότε νόμιζα ότι θα ανοίγαμε το μαγαζί και θα ερχόταν ο κόσμος.

 

Τελικά δυσκολευτήκαμε αφάνταστα. Υπήρχαν περιπτώσεις που μπορεί να πέρασε και ένας μήνας χωρίς να μπει κάποιος στο μαγαζί. Φανταστείτε πως ήταν η ψυχολογία μας τότε».

 

Ο Νίκος θυμάται ότι ήταν καλά αμοιβόμενος εκείνη την περίοδο, ακόμα και εν μέσω κρίσης, αφού εργαζόταν σε μια εταιρεία με συμπληρώματα διατροφής, όμως δεν επαναπαύθηκε και αποφάσισε να ανοίξει το δικό του κατάστημα.

 

«Αργότερα ήμουν προ του φάσματος να το κλείσω γιατί είχα και μια συνεργασία με μεγάλη εταιρεία αθλητικών ειδών την οποία έπρεπε να πληρώνω 900 ευρώ το μήνα. Εδώ τα πιο μεγάλα καταστήματα στο Παραλίμνι έκλειναν. Ποιος ήμουν εγώ να μείνω ανοιχτός και να δουλεύω στη ζημιά μου».
 

Πώς άλλαξε η ζωή τους

Μια νύχτα μέσα στον Μάρτη του 2013 και ενώ ήταν έτοιμος να βάλει λουκέτο στην επιχείρηση του, ξαφνικά του ήρθε μια ιδέα, η οποία έμελλε να τους αλλάξει τη ζωή και να σώσει την επιχείρησή τους.

 

«Είχα το Ebay απ' όπου έκανα αγορές. Είδα ότι μπορούσες να βάλεις τα πράγματα σου και μπορούσες να τα πουλάς από το σπίτι. Μέσα στην απελπισία μου βρήκα ένα ζευγάρι παπούτσια και το έβαλα για πώληση. Δεν ήξερα ούτε αν το έβαλα σωστά, ούτε αν είναι λάθος, πάντως θυμάμαι ότι η τιμή που το έβαλα, ήταν τέσσερις φορές πιο κάτω από την τιμή που το αγόρασα. Μετά από τέσσερις μέρες, μου ήρθε μήνυμα στο pay-pal, ότι αγοράστηκε από κάποιον στην Αυστραλία».

 

Αυτή η πώληση τους άλλαξε τη ζωή. Τους έκανε να αναπνεύσουν ξανά και να πάρουν δύναμη να συνεχίσουν τον αγώνα για να κρατήσουν την επιχείρησή τους.

 

«Οι επόμενες μέρες, ήταν μέρες αυπνίας. Πήγαινα δουλειά, επέστρεφα και έβαζα πράγματα για πώληση. Ήρθε η δεύτερη , η τρίτη πώληση και μετά πήραμε την απόφαση ότι πρέπει να συνεχιστεί. Αρχικά έβαλα κάποια πράγματα άσχετα με τον αθλητικό ρουχισμό και τα αθλητικά παπούτσια που πουλούσαμε. Ήταν κάποια μικροπράγματα στην ουσία και έβαζα τους φίλους και τους συγγενείς μου να τα αγοράζουν, γιατί έπρεπε να φτάσουμε στα 10 feedback για να μπορέσουν να μας ανοίξουν το λογαριασμό στο Ebay. Μέχρι να πάρω τα δέκα feedback δεν μπορούσα να βάλω περισσότερα πράγματα για πώληση. Μετά σε άφηνε να βάλεις πενήντα».Camera Icon  

«Ξεκινήσαμε δειλά-δειλά…»

Άρχισαν σιγά-σιγά να μπαίνουν στο κλίμα της δουλειάς μέσω διαδικτύου και να πουλούν τα πράγματα τους, κάνοντας συνάμα αρκετά λάθη, αφού δεν ήξεραν καλά πώς λειτουργεί το Ebay.

 

«Για παράδειγμα έστελνα πακέτα χωρίς tracking number και το εκμεταλλεύονταν πελάτες, οι οποίοι μου έλεγαν δεν ήρθε το πακέτο, ενώ

το είχαν παραλάβει».

 

Παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που αντιμετώπισαν δεν τα έβαλαν κάτω και κατάφεραν να γεμίσουν με προϊόντα, τόσο τη σελίδα τους στο Ebay Uk όσο και στο Ebay USA».

 

«Πριν από τρία χρόνια όταν μου έκανε πρόταση μια εταιρεία να συγχρονίσω το Ebay Uk μου και να το διακλαδώσω σε Ebay Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας. Πρόσφατα μας ενημέρωσαν ότι μπορώ να ανοιχτώ και στο Ebay της Αυστραλίας, που μας ωφέλησε πάρα πολύ».

 

Οι κόποι τους ανταμείφθηκαν με την πάροδο του χρόνου και δημιούργησαν τη δική τους ιστοσελίδα, ενώ πέραν από το κατάστημα που έχουν στη Δερύνεια, άνοιξαν ακόμα ένα κατάστημα στη Ξυλοτύμπου.

 

«Το 80% των πελατών μας ψωνίζει μέσω διαδικτύου και το 20% από το κατάστημα. Προσπαθούμε να σπρώχνουμε τους πελάτες μας προς το διαδίκτυο. Σκεφτήκαμε αρκετές φορές πάντως να κλείσουμε τα καταστήματα, αλλά ειδικά στη Δερύνεια που είναι δικό μου το κατάστημα και δεν πληρώνω ενοίκιο δεν θέλω να το κλείσω».
 

Από το λουκέτο στους καλύτερους πωλητές του κόσμου

Είναι για να αναρωτιέσαι μερικές φορές πώς φέρνει τα πράγματα η ζωή. Περίπου πέντε χρόνια προηγουμένως ο Νίκος και η Εύα θα έκλειναν το μαγαζί. Σήμερα, είναι στους καλύτερους πωλητές του κόσμου μέσω Ebay και κατέχουν το βραβείο Ebay Top Rated και Top Seller τόσο στο Ebay Uk και στο Ebay USA.

 

Όπως λέει ο Νίκος, «για να πετύχεις να γίνεις Top Rated και Top Seller πρέπει να μην κοιμάσαι. Ουσιαστικά να είσαι αφοσιωμένος 100% σε αυτό που κάνεις και να έχεις άμεση ανταπόκριση στους πελάτες. Αυτό χρειάζεται θυσίες, για παράδειγμα πρέπει να διακόπτεις ότι κι' αν κάνεις για να εξυπηρετήσεις τον πελάτη. Αυτό είναι κάτι που μας βοήθησε και στα μαγαζιά μας, για να έχουμε καλύτερη ανταπόκριση στους πελάτες. Επειδή είναι αδύνατο όμως να είμαστε, είτε εγώ είτε η Εύα 24 ώρες ξύπνιοι, δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα στην ιστοσελίδα μας για να μπορεί ο πελάτης να μιλά με τη σελίδα αν χρειαστεί κάτι».

 

Παρά την επιτυχία τους δεν επαναπαύτηκαν και αποφάσισαν να ανοιχτούν επίσης στο Amazon USA και το Amazon Uk.

 

«Δεν ξέρω με ποιο τρόπο δουλεύει το Αmazon, και τι κάνουν για να σε δελεάσουν», εξηγεί ο Νίκος, «αλλά έρχονταν συνεχώς παραγγελίες.

 

Ακόμα μεγαλύτερες και από το Ebay. Εκεί κατάλαβα πόσο σκληρά σε αντιμετωπίζει το Amazon σε περίπτωση λάθους. Μια φορά έγινε ένα λάθος και χωρίς δεύτερη ευκαιρία μας το έκλεισαν για ένα μήνα. Κάναμε τα διαβήματα για να μας ανοίξουν το λογαριασμό, και τελικά τα καταφέραμε».

 

Αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει σε σημείο να πωλούν περίπου τριακόσια κομμάτια την εβδομάδα.

 

«Θέλω να τονίσω ότι δεν πουλούμε πράγματα φτηνά του ενός, δύο ευρώ που πωλούνται πολύ γρήγορα. Πουλούμε ρούχα και παπούτσια, τα οποία μπορεί να είναι 100 ευρώ για παράδειγμα και ο κόσμος, είναι πιο δύσκολο να αγοράσει ακριβά πράγματα μέσω διαδικτύου».
 

Κραυγή απόγνωσης για τις μικρές επιχειρήσεις

Ο Νίκος μελετά καθημερινά πλέον την παγκόσμια αγορά. Έχει καταλήξει στο συμπέρασμα σύμφωνα με όσα παρακολουθεί στις υπόλοιπες χώρες ότι για τις μικρές επιχειρήσεις τα μηνύματα δεν είναι ευοίωνα.

 

«Στην Αμερική για παράδειγμα, πλέον δεν υπάρχουν μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά έμειναν μόνο οι μεγάλες, οι οποίες και πάλι απειλούνται από το διαδίκτυο.  Στην Κύπρο για παράδειγμα παραγγέλνουμε από το Ebay περισσότερο και όχι από το Amazon. Οι πλείστοι μπορεί να παραγγέλνουν από μας και δεν ξέρουν ότι είμαστε Κύπριοι κι όταν τους παίρνουμε τηλέφωνο για να τους πούμε για το πως θέλουν να τους παραδώσουμε τα πακέτα, δεν περιμένουν ότι παρήγγειλαν από κάποιο στην Κύπρο».

 

Θεωρεί επίσης ότι αν τα μαγαζιά τους ήταν σε κάποια μεγάλη πόλη και όχι στη Δερύνεια και στην Ξυλοτύμπου θα είχαν μεγαλύτερη προβολή.

 

«Οτιδήποτε γίνεται για παράδειγμα στη Λευκωσία, έχει μεγαλύτερη προβολή. Ίσως, είτε γιατί έχει περισσότερο κόσμο, είτε έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε σεμινάρια όπως αυτά που κάνει η εταιρεία σας η ΙΜΗ. Για μας είναι δύσκολο όπως και να το δεις να πηγαινοερχόμαστε μια ώρα δρόμο για τα σεμινάρια, παρότι θέλουμε να τα παρακολουθούμε.

 

Παρ’ όλες τις δυσκολίες όμως δεν θα αφήναμε τη Δερύνεια, για οποιοδήποτε άλλο μέρος της Κύπρου.Camera Icon  

+4

«Να δοκιμάσουν κι άλλοι την τύχη τους»

Όπως εξηγεί ο Νίκος, στην Κύπρο υπάρχουν αρκετοί που δραστηριοποιούνται μέσω διαδικτύου και πιστεύει ότι πρέπει αυτές οι προσπάθειες να ακούγονται προς τα έξω για να δοκιμάσουν και άλλοι την τύχη τους.

 

«Όπως εγώ που κατάφερα μαζί με τους συνεργάτες μου εν καιρώ κρίσης να φέρνω εισόδημα στην Κύπρο μπορούν και άλλοι να το κάνουν και να βοηθήσουν τόσο τον εαυτό τους, όσο και την Κύπρο».

 

Τονίζει επίσης ότι μέσω διαδικτύου υπάρχει μια αγορά δισεκατομμυρίων και δεν υπάρχει κάποιος που θα τους κλέψει τους πελάτες και στέλνει μήνυμα ότι για να μπορέσει να ανέβει επίπεδο στη δουλειά του θα πρέπει να ανέβουν και όλοι γύρω του.
 
Πακέτα μέχρι τα Christmas Islands

Ως επί τω πλείστων οι περισσότερες παραγγελίες τους είναι από μεγάλες χώρες, όπως η Αμερική, η Αγγλία, η Αυστραλία και το Ισραήλ. Μια χώρα όμως που δεν περίμεναν με τίποτα να έχουν τόσες πολλές παραγγελίες είναι ο Άγιος Μαυρίκιος. Μια χώρα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

 

«Το πιο τρανό παράδειγμα που δεν μπορώ ακόμα να συνειδητοποιήσω είναι ότι έχουμε τόσες πολλές παραγγελίες από τον Άγιο Μαυρίκιο, οι οποίες πλησιάζουν ακόμα και τα παραγγελίες από μεγάλες χώρες».

 

Μέσα από τη δουλειά τους γνώρισαν και αρκετό κόσμο με αποτέλεσμα όταν επισκέπτονται την Κύπρο να τους συναντούν.

 

«Πρόσφατα μια κοπέλα από την Αγγλία, η οποία ψώνιζε μέσω Ebay από εμάς, μας έστειλε μήνυμα και μας είπε ότι θα έρθει στην Κύπρο για διακοπές. Όταν ήρθε πέρασε από το κατάστημα γνωριστήκαμε και την ξεναγήσαμε σε όλα τα μουσεία της περιοχής, το οδόφραγμα αλλά και την Αμμόχωστο».

 

Μέσα από τη δουλειά τους έμαθαν ακόμα και γεωγραφία, όπως μας εξηγεί!

 

«Λαμβάνουμε παραγγελίες, από χώρες που δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν στον χάρτη. Για παράδειγμα παίρνουμε παραγγελίες από την Παπούα-Νέα Γουινέα, από τα Νησιά των Χριστουγέννων, στα Φίτζι ακόμα και από τα νησιά Φόκλαντ.
 

Το μεγάλο όνειρο

Όπως όλοι μας, έτσι και ο Νίκος έχει κάποια όνειρα για το μέλλον. Μέσα σε αυτά δεν είναι ούτε να γίνει πλούσιος, ούτε να ανοίξει περισσότερα μαγαζιά, ούτε να γίνει ο πρώτος σε πωλήσεις στον κόσμο. Είναι κάτι δύσκολο, αλλά συνάμα και ένα όνειρο που έχει ο καθένας μας.

 

«Στο μέλλον θέλω να ασχοληθώ με το drop shipping (δηλαδή να μου παραγγέλλει ο πελάτης κάτι και να το στέλνει απευθείας η εταιρεία παραγωγής) και εγώ να είμαι σε ένα νησί της Καραϊβικής και να δουλεύω από ένα υπολογιστή και να κάνω ταυτόχρονα διακοπές».
 
Μιλώντας με αυτούς τους ανθρώπους παίρνεις μαθήματα ζωής. Να θυμάσαι από που ξεκίνησες, ποιος ήσουν, ότι κι αν γίνεις στο μέλλον. Οι άνθρωποι σίγουρα αλλάζουν από τα βιώματα τους, όμως είναι στο χέρι τους να μην φθαρούν από το χρήμα, τη δόξα και τις επιτυχίες…