Δερύνεια: O διοργανωτής της εκδήλωσης κατά του οδοφράγματος

Είναι ένας 26χρονος μικροεπιχειρηματίας που κατοικεί τα τελευταία 25 χρόνια στη Δερύνεια και έχει έναν θείο που τον γνώρισε μόνο μέσα από φωτογραφίες, γιατί τον δολοφόνησαν οι Τούρκοι στο οδόφραγμα Δερύνειας. Αποφάσισε πριν λίγο καιρό να κάνει μια εκδήλωση στη μνήμη αυτού του θείου που δεν γνώρισε ποτέ, αλλά και να δώσει την ευκαιρία σε όσους διαφωνούν με το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας να το εκφράσουν κόσμια και ελεύθερα. Στην πορεία η σκέψη του συνάντησε το ενδιαφέρον και τη στήριξη πολλών. Επωνύμων, ανωνύμων, κομμάτων, οργανώσεων. Αριστερών, δεξιών, κεντρώων, φιλάθλων, ιερέων, μορφωμένων, απλών ανθρώπων, από κάθε παράταξη. Μέχρι και κόμματα θέλησαν να τον χρηματοδοτήσουν. Αυτός είπε απλά ένα όχι και ένα ευχαριστώ. Κρατώντας αυστηρά την εκδήλωση που θέλει να κάνει μακριά από τα κομματικά χρώματα. Ξεκαθαρίζοντας πως κατά τη διάρκεια της, δεν θα διστάσει να πάρει μικρόφωνα και να αποπάρει τυχόν εθνικιστικές εξάρσεις και φανφάρες, που θα προσβάλουν τη μνήμη του θείου του, Σολωμού Σολωμού, και δεν θα στέλνουν τα σωστά μηνύματα ως προς τον στόχο της εκδήλωσης. 


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:ΠΑΜΠΟΣ ΒΑΣΙΛΑΣ/ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ


Παρά τη μέτρια οικονομική του δυνατότητα, ο 26χρονος αυτός μικροεπιχειρηματίας θα πληρώσει από τη δική του τσέπη, τα χρήματα που θα κοστίσουν τα λεωφορεία για την εκδήλωση διαμαρτυρίας, ενάντια στο οδόφραγμα Δερύνειας, στις 6:00 το απόγευμα της Παρασκευής 19 Οκτωβρίου. Αυτός είναι λοιπόν ο Άγγελος Κυριάκου, 27 χρονών από τη Δερύνεια, του οποίου η μητέρα Παρασκευούλα, είναι αδελφή του ηρωομάρτυρα Σολωμού Σολωμού. Ο Άγγελος είναι ο άνθρωπος που είχε την ιδέα για την εκδήλωση της ερχόμενης Παρασκευής στη Δερύνεια και μίλησε στον «Φ» διαψεύδοντας μύθους και ανακρίβειες που κυκλοφορούν γύρω από αυτή την εκδήλωση.

Δεν ψηφίζει 
Κατ’ αρχάς απευθυνόμενος προς τους οπαδούς του ανοίγματος του οδοφράγματος, τόνισε ότι είναι σεβαστή η άποψη τους, αλλά θα πρέπει όλοι σε αυτό το θέμα να μιλούν με επιχειρήματα και όχι απλώς να αρθρώνουν αφορισμούς. Και ο ίδιος θα ήθελε να ακούσει αυτά τα επιχειρήματα τους. Τόνισε ακόμη ότι εκτός του ότι δεν έχει εκλογικό βιβλιάριο, δεν υπήρξε ποτέ μέλος ή έχει σχέση με το ΕΛΑΜ, όπως του αποδίδουν ψευδώς κάποιοι. Διέψευσε επίσης τον ισχυρισμό ότι αποτελεί στοιχείο ενάντια στην κάθε προοπτική λύσης του Κυπριακού. Και τόνισε ότι είναι υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, που να εδράζεται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Εκδήλωση συναίνεσης 
Ο 26χρονος επιχειρηματίας από τη Δερύνεια τόνισε ακόμα στον «Φ» πως, όπως και οι υπέρ του ανοίγματος του οδοφράγματος εκτείνονται σε όλες σχεδόν τις παρατάξεις, έτσι ακριβώς συμβαίνει και σε όσους τάσσονται ενάντια. Και υπογράμμισε πως στην εκδήλωση της Παρασκευής θα συμμετάσχουν πολίτες από όλα τα κόμματα -και το ΑΚΕΛ- καθώς και από όλη την Κύπρο και την ίδια τη Δερύνεια.

Το πρόγραμμα 
Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αντικατοχικά τραγούδια και ομιλίες από διάφορους, ανάμεσα τους και μέλη της οικογένειας Σολωμού, θα περιλαμβάνει η εκδήλωση ενάντια στο άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας, που θα αρχίσει στις 6:00 το απόγευμα στον χώρο του οδοφράγματος. Θα αναγνωστεί επίσης χαιρετισμός του Σπύρου Σολωμού, πατέρα του Σολωμού Σολωμού.
Όσον αφορά τα λεωφορεία, για τη Λεμεσό και την Πάφο, όσοι ενδιαφέρονται, αυτά θα έχουν ως αφετηρία το Πισσούρι, στις 4:00 το απόγευμα. Όσον αφορά τη Λευκωσία, τα λεωφορεία θα περάσουν για να πάρουν κόσμο και από τη Λάρνακα. Οι ώρες για τις δύο πόλεις και οι χώροι εκκίνησης θα ανακοινωθούν σήμερα ή αύριο.

Ο Άγγελος Κυριάκου τόνισε ακόμη πως τάσσεται ενάντια στη διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας για τους εξής λόγους:

* Από τη στιγμή που επί του παρόντος δυστυχώς δεν διαφαίνεται καμιά προοπτική βιώσιμης λύσης και η Τουρκία εντείνει την αδιαλλαξία της, η διάνοιξη του οδοφράγματος δεν εξυπηρετεί κανένα πολιτικό σκοπό.
* Αντίθετα, θα ζημιώσει τη λαβωμένη κυπριακή οικονομία, προσφέροντας βορά το 50% και πλέον του τουριστικού της ρεύματος που δέχεται στην ελεύθερη Αμμόχωστο, στην αντίστοιχη βιομηχανία τουρισμού των κατεχομένων.
* Με αυτά τα δεδομένα, και χωρίς να υπάρχει προοπτική λύσης, θα αποτελούσε ηθική και εθνική ασέβεια προς τους ηρωομάρτυρες Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας. Των οποίων η ηρωική θυσία τον Αύγουστο του 1996, θα αποκτούσε πραγματικό νόημα και αξία, εάν υπήρχε κάποια στιγμή πραγματική προοπτική λύσης του Κυπριακού προβλήματος.
«Με όλα αυτά τα πιο πάνω δεδομένα και την πεποίθηση ότι τα όσα οδοφράγματα άνοιξαν ώς τώρα δεν βοήθησαν πολιτικά την προοπτική λύσης αλλά την απομάκρυναν, γιατί να ανοίξει λοιπόν το οδόφραγμα Δερύνειας και να επιδεινώσει πιο πολύ την κατάσταση;», κατέληξε στον συλλογισμό του, ο Άγγελος Κυριάκου.