Δερύνεια: Το μπέρδεμα με τις σειρήνες και οι αντιδράσεις (Ρεπορτάζ Ν.Α)


Οι αγγελίες στο Νέα Αμμόχωστος διαβάζονται από χιλιάδες και έχουν αποτέλεσμα. Καταχώρησε τη δική σου   


Μπέρδεμα και αναστάτωση προκλήθηκε χθες στη Δερύνεια σχετικά με το πρόβλημα που προέκυψε με τις σειρήνες του Δήμου. Από τη μία η Πολιτική Άμυνα, της οποίας οι σειρήνες τελούν υπό την ευθύνη της, αναφέρει ότι απέστειλε επιστολή στους επηρεαζόμενους δήμους και κοινότητες, λέγοντας ότι λόγω εργασιών στο σύστημά της δεν θα ηχήσουν φέτος, από την άλλη η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ Δερύνειας αναφέρει ότι δεν είχε γνώση επί του θέματος, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά της στη χθεσινή συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου για το γεγονός.

Συγκεκριμένα η Δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ Δερύνειας αναφέρει στην ανακοίνωση: 

"Η Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ Δερύνειας εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της στη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, για το ότι δεν ήχησαν σήμερα (σ.σ χθες) οι σειρήνες στη Δερύνεια, ανήμερα της επετείου του προδοτικού πραξικοπήματος.

Ζητήσαμε όπως γίνουν άμεσα έντονες παρεμβάσεις προς την Επαρχιακή Διεύθυνση Πολιτικής Άμυνας για το θέμα, το οποίο ζητούμε όπως επιλυθεί πριν από τις 20 Ιουλίου, επέτειο της τούρκικης εισβολής!"

Σε παρατήρηση χρήστη του Facebook κάτω από την ανακοίνωση, ότι "το Δημοτικό Συμβούλιο γνώριζε από τις 10 Ιουλίου αλλά δεν αντέδρασε και ότι ούτε καν τους δημότες δεν ενημέρωσε", ο διαχειριστής της σελίδας ΑΚΕΛ Δερύνειας τόνισε πως "οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν γνωριζαν"...

Έντονη ήταν και η αντίδραση του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου το οποίο σε σχετική ανακοίνωση θέτει την Πολιτική Άμυνα προ των ευθυνών της λέγοντας μεταξύ άλλων: 
"Φέτος με έκπληξη τους οι κάτοικοι του δήμου Δερύνειας και των κοινοτήτων Αχερίτου- Αγίου Γεωργίου Βρυσούλων και Αυγόρου διαπίστωσαν με έκπληξη τους ότι οι σειρήνες σίγησαν.
Η επίσημη ενημέρωση από την αρμόδια Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας είναι ότι οι σειρήνες δεν ήχησαν λόγω αναγκαίων έργων συντήρησης.
Δικαιολογία η οποία δεν μπορεί επ’ ουδενί να γίνει αποδεκτή αν αναλογιστεί κανείς ότι οι σειρήνες ηχούν μόνο δυο φορές το χρόνο. Αδιανόητο είναι επίσης ότι η απόφαση ότι δεν θα ηχήσουν οι σειρήνες την 15η Ιουλίου κοινοποιήθηκε γραπτώς στις τοπικές αρχές πέντε μέρες προηγουμένως. Δεν μπορούσαν αυτές οι εργασίες να γίνουν το προηγούμενο διάστημα; Δεν μπορούσαν να γίνουν μέσα στο διάστημα των πέντε ημερών;
Μνημείο προχειρότητας ή σκοπιμότητας η Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας οφείλει να δώσει πειστικές απαντήσεις."

Το Νέα Αμμόχωστος επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Δερύνειας, κ. Άντρο Καραγιάννη, ο οποίος αφού ξεκαθάρισε πως για το γεγονός ο δήμος δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη, ανέφερε πως "έγιναν όλα τα διαβήματα προς την Πολιτική Άμυνα και καταβάλλονται προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος, ούτως ώστε να ηχήσουν οι κανονικά σειρήνες στις 20 Ιουλίου".

Τη δική του εξήγηση έδωσε στα ΜΜΕ και ο αναπληρωτής διοικητής της Πολιτικής Άμυνας Κύπρου, Κυριάκος Χατζηγεωργίου, ο οποίος ανέφερε ότι "φέτος καθυστέρησε ο τεχνικός έλεγχος στον οποίο υποβάλλονται κάθε χρόνο όλες οι σειρήνες και αυτό, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού. Ο τεχνικός έλεγχος φέτος άρχισε μέσα Μαΐου, ενώ θα έπρεπε να είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα.".

Χθες, πάντως, λίγο μετά που ήχησαν οι σειρήνες, η Πολιτική Άμυνα δέχθηκε -όπως και κάθε χρονιά εξάλλου- αρκετά τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας από πολίτες. Κάποιοι από αυτούς διαμαρτύρονταν διότι ήχησαν οι σειρήνες και κάποιοι άλλοι διότι δεν ήχησαν.

Την ερχόμενη Δευτέρα 20 Ιουλίου, θα ηχήσουν και πάλι οι σειρήνες το πρωί, την ώρα που ξεκινούσε η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 και έτσι θα γίνει νέος έλεγχος σε όλες τις σειρήνες, ώστε να διαπιστωθεί ποιες θα έχουν επιδιορθωθεί στο μεταξύ και ποιες θα πρέπει να επιδιορθωθούν, ώστε να είναι όλες σε λειτουργήσιμη κατάσταση.  

neAmmochostos.com

Οι αγγελίες στο Νέα Αμμόχωστος διαβάζονται από χιλιάδες και έχουν αποτέλεσμα. Καταχώρησε τη δική σου