Δερύνεια: Η ΕΦ μετακινήθηκε αλλά οι Τούρκοι ακόμα

Με εντατικό ρυθμό συνεχίζουν οι Τουρκοκύπριοι τις εργασίες τους για τη διάνοιξη του σημείου ελεγχόμενης διάβασης στα κατεχόμενα στο οδόφραγμα Δερύνειας, το οποίο αναμένεται να ανοίξει στις 12 Νοεμβρίου. Με δύο καδενοφόρα οχήματα, οι εργασίες διεξάγονται 500 περίπου μέτρα από το πρώην φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς στο οδόφραγμα.
 
Το φυλάκιο έχει μεταφερθεί σε διπλανό κτήριο, σε απόσταση περίπου 30 μέτρων από το υφιστάμενο το οποίο σφαλίστηκε.
 
Την ίδια ώρα, και ενώ οι Τ/κ συνεχίζουν τις εργασίες τους - όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο Πάμπος Βάσιλας της εφημερίδας "Φιλελεύθερος" - το τουρκικό φυλάκιο-διοικητήριο της περιοχής φαίνεται ότι χρησιμοποιείται ακόμη για τους σκοπούς του από τον κατοχικό στρατό.
 
Τη μετακίνηση του τουρκικού φυλακίου –ως γνωστό– έθεσε ως όρο για τη διάνοιξη του οδοφράγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Έτοιμο είναι επίσης και το φυλάκιο των Ηνωμένων Εθνών, που βρίσκεται πλησιέστερα προς τις ελεύθερες περιοχές παρά προς τα λυόμενα κτήρια του ψευδοκράτους, όπου θα γίνεται από ψευδοαστυνομικούς ο «έλεγχος» των διαβατηρίων.

 
Η περιοχή έχει ηλεκτροδοτηθεί εδώ και έναν περίπου μήνα από τους Τουρκοκύπριους, ενώ ο δρόμος μέσω του οποίου οι διερχόμενοι θα πηγαίνουν προς Αμμόχωστο ή θα επιστρέφουν προς Δερύνεια έχει διαπλατυνθεί και επιστρωθεί με άσφαλτο.
 
Το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας έχει δημιουργήσει δύο στρατόπεδα ανάμεσα στην τοπική κοινωνία. Στο πρώτο στρατόπεδο πιστεύεται ότι η διάνοιξη του οδοφράγματος «φέρνει πιο κοντά τη λύση, αλλά και την προοπτική επιστροφής της γης των Δερυνειωτών βορειοανατολικά του Νοσοκομείου Αμμοχώστου, η οποία περιλαμβάνει παραλία μερικών χιλιομέτρων, δεξιά του Αγίου Μέμνονα. Διευρύνοντας έτσι τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης στον δήμο.
 
Στο απέναντι στρατόπεδο, όμως, πολλοί Δερυνειώτες πιστεύουν ότι με ακαθόριστη την προοπτική λύσης του Κυπριακού –και τη μορφή της– με τις υπάρχουσες διαφορές στις τιμές καυσίμων και αγαθών μεταξύ κατεχομένων και ελεύθερων περιοχών, η οικονομία της Δερύνειας θα υποστεί πλήγμα. Με ευρύτερες αρνητικές προεκτάσεις σε Αγία Νάπα και Πρωταρά, καθώς και τα Κοκκινοχώρια.