Δέκα μήνες ασταμάτητης μάχης στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου


Είναι οι άνθρωποι που ανταποκρίθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη στο κάλεσμα της πολιτείας απέναντι στην πανδημία, για να στελεχώσουν το Νοσοκομείο Αναφοράς στην Ελεύθερη Αμμόχωστο. Είκοσι ιατροί, εκατόν τριάντα νοσηλευτές και μεγάλος αριθμός παραϊατρικού προσωπικού. Η συμβολή τους στις νοσηλείες ασθενών τεράστια.


Συνέντευξη στην Μυρτώ Ζουμίδου της εφ. Φιλελεύθερος


Βρίσκονται αδιάκοπα στο πλευρό των ασθενών και εξαιτίας των συνθηκών, αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των νοσηλευόμενων και των οικείων τους, μεταφέροντας τους και τα καλά και τα κακά μαντάτα. Οι προσωρινές απώλειες προσωπικού που νόσησε ήταν αναπόφευκτες. Έζησαν την απώλεια ασθενών, ανθρώπων οι και οι ίδιοι είχαν δεθεί λόγω της πολυήμερης νοσηλείας τους και κάθε θάνατος τους «στοίχισε». Όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά υπερβαίνουν καθημερινά εαυτόν για την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου Αναφοράς.

Ανάμεσά τους και ο δρ. Χρήστος Κυπρή, ειδικός παθολόγος και συντονιστής γιατρός της μονάδας COVID-19 στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου, ο οποίος άφησε πίσω του τη γενέθλια πόλη του τη Λεμεσό, οικογένεια, φίλους και «κανονικότητα» για να υπηρετήσει εκεί που καλούσε το καθήκον.

Στις 9 Μαρτίου του 2020 ανακοινώνονται τα πρώτα δυο κρούσματα κορωνοϊού που έμελλε ν΄ αλλάξει όλα όσα γνωρίζουμε στη ζωή μας, φέροντας, εγκλεισμό, μάσκες αποστάσεις και ανατροπή της δικής μας «κανονικότητας». Στις 11 Μαρτίου, ο δρ. Κυπρή αναλαμβάνει καθήκοντα στο Νοσοκομείο Αναφοράς.

Τους πρώτους μήνες, όπως σημείωσε στο philenews, ήταν ιδιαίτερα δύσκολο μέχρι να οργανωθούμε σωστά, για ν΄ αντιμετωπίσουμε την πανδημία.

«Ο φόβος μιας άγνωστης ασθένειας που δεν υπήρχε ουσιαστική θεραπεία, ήταν πολύ μεγάλος. Με την πάροδο του χρόνου, αποκτήσαμε την κλινική εμπειρία και σε συνδυασμό με τις μελέτες για φάρμακα τα οποία υποβοήθησαν την πορεία μας έχουμε καλύτερα αποτελέσματα» αναφέρει.

Δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες, το Νοσοκομείο Αναφοράς κλήθηκε να νοσηλεύσει αρκετά περιστατικά από οίκους ευγηρίας, ασθενείς ιδιαίτερα ευάλωτους στον κορωνοϊό και εξαιτίας αυτού σημειώθηκαν περισσότεροι θάνατοι.

Αφήνοντας πίσω την «κανονικότοτα»

Ο δρ. Κυπρή άφησε πίσω τα παιδιά του, τους δικούς του ανθρώπους, τους φίλους του, όλα όσα γνώριζε μέχρι πρότινος για να βρεθεί μακριά από την πόλη του τη Λεμεσό. Είναι εξαιρετικά δύσκολο όπως μας αναφέρει, ενώ θα ήθελε να τους έχει δίπλα του για να έχει την ψυχολογική στήριξη τους σ΄ αυτή την άσχημη περίοδο. Ωστόσο, αναγνωρίζει πως η καθημερινότητα όλων μας έχει αλλάξει λόγω της πανδημίας. Ο ίδιος θέλει να πιστεύει πως όλα όσα προσφέρει στη δημόσια υγεία, κάνουν περήφανους τους δικούς του ανθρώπους και ενδεχομένως κάποτε να μπορούν να αντικαταστήσουν στις καρδιές τους την δική του απουσία.

Ο κορωνοϊός έπληξε και μέλη του προσωπικού του Νοσοκομείου Αναφοράς

Κατά καιρούς δεν είναι λίγα τα μέλη του προσωπικού που τέθηκαν προσωρινά εκτός της καθημερινής μάχης καθότι αναπόφευκτα νόσησαν με κορωνοϊό. Ο δρ. Κυπρή μας λέει πως ήταν αναμενόμενο με την αύξηση των θετικών στον ιό στην επαρχία Αμμοχώστου να συμβεί και αυτό. Τα μέτρα και οι κανονισμοί εντός του νοσοκομείου είναι πολύ αυστηρά και ευτυχώς δεν σημειώθηκε ενδονοσοκομειακή μετάδοση. Σε αυτές τις δύσκολες μέρες που έζησε το ΓΝ Αμμοχώστου «χάνοντας» για λίγες μέρες προσωπικό, το ΓΝ Λάρνακας στήριξε με έμψυχο δυναμικό μέχρι να είναι σε θέση το προσωπικό να επιστρέψει πίσω στη θέση του. Το σημαντικό, υπογραμμίζει, είναι πως όλοι όσοι νόσησαν πήγαν πολύ καλά, χωρίς επιπλοκές.

Η διαχείριση της ενημέρωσης των συγγενών

Για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, η ενημέρωση των οικείων των ασθενών για την πορεία της κατάστασης τους είναι μέρος της καθημερινότητας, όπως μας λέει ο δρ. Κυπρή. Αυτό συνέβαινε και πριν την πανδημία. Ωστόσο, τώρα όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα είναι επιτακτική ανάγκη αφού οι ασθενείς είναι μόνοι στα δωμάτιά τους μακριά από τις οικογένειές τους.

«Προσπαθούμε ν΄ αντικαταστήσουμε τις οικογένειες τους στο βαθμό που είναι εφικτό. Είναι τραγικό σε αυτή την πανδημία να ασθενεί ο άνθρωπός σου κι εσύ να βρίσκεσαι μακριά του» όπως μας αναφέρει.

To ίδιο και ο θάνατος, ήταν και θα είναι και μετά την πανδημία, μέρος της καθημερινότητας ενός γιατρού και νοσηλευτή. Δυστυχώς όμως όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό, σημειώνει ο δρ. Κυπρή. Ωστόσο είναι δύσκολο να φεύγει από τη ζωή ένας ασθενής χωρίς κάποιον δικό του στο πλάι του. «Το προσωπικό του Νοσοκομείου Αναφοράς είναι στο πλάι κάθε ασθενούς το ίδιο να τον βοηθήσει ωστόσο δυστυχώς δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Μπαίνουν πολλοί παράγοντες στην εξίσωση, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους ηλικιωμένους ασθενείς με σύνοδα νοσήματα, οι οποίοι έχουν μεγάλη θνησιμότητα και δύσκολη αντιμετώπιση.

Η πιο ευχάριστη εμπειρία

Το εξιτήριο συναδέλφου και πρώην επιμελητή του δρος Κυπρή έμελλε να ήταν η πιο ευχάριστη εμπειρία που έζησε, διότι ο συγκεκριμένος ασθενής νόσησε βαριά και πέρασε εξαιρετικά δύσκολα. Ωστόσο κάθε εξιτήριο ασθενούς από το νοσοκομείο είναι χαρά και δύναμη για το προσωπικό. «Δυστυχώς, χάσαμε ασθενείς που δεθήκαμε μαζί τους μετά από πολυήμερη νοσηλεία και αυτό μας στεναχώρησε αφάνταστα» λέει.

Ο εμβολιασμός και το μήνυμα στους αρνητές

Ο δρ. Κυπρή ήταν ανάμεσα στους πρώτους γιατρούς που εμβολιάστηκε με την άφιξη των εμβολίων αφού μαζί με τους συναδέλφους του βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Δεν δίστασε και δεν το σκέφτηκε ούτε στιγμή διότι όπως λέει πρόκειται για ένα ιατρικό θαύμα και την μοναδική λύση για θωράκιση κατά του κορωνοϊού αυτή τη στιγμή. Μέχρι στιγμής, δεν έχει παρουσιάσει οποιαδήποτε παρενέργεια. Ωστόσο μετά λύπης του, παρατηρεί πως δυστυχώς υπάρχει τεράστια παραπληροφόρηση η οποία επηρεάζει αρνητικά και μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας οι οποίοι διατηρούν τις αμφιβολίες τους. Εκφράζει όμως την ελπίδα ότι με τον καιρό, θ’ αντιληφθούν περισσότεροι τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Όταν όλα πια θα τελειώσουν, φεύγοντας από το Νοσοκομείο Αναφοράς, θα πάρει μαζί του όλη την εμπειρία που έζησε, ωστόσο, πίσω του θ΄αφήσει εκεί ένα κομμάτι της καρδιάς του.