Carmel...από Ακάμα μέχρι το Κάβο Γκρέκο - Ποιες περιοχές θα είναι το επίκεντρο


Συναγερμός επικρατεί στην Κύπρο εξαιτίας της κακοκαιρίας Carmel.

Η κακοκαιρία αναμένεται να κτυπήσει τη χώρα μας μετά τις 9:00 το βράδυ και θα έχει επίκεντρο τα νότια παράλια της Κύπρου.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα sigmalive o Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, ανέφερε ότι το επίκεντρο της κακοκαιρίας θα είναι τα παράλια της Κύπρου δηλαδή από την περιοχή του Ακάμα μέχρι και το Κάβο Γκρέκο. Πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα παρατηρηθούν φαινόμενα και στις υπόλοιπες περιοχές.

Η Carmel θα εισέλθει στη χώρα μας από την επαρχία Πάφου. 

Το Τμήμα Μετεωρολογίας εξέδωσε πορτοκαλί προειδοποίηση και θα είναι σε ισχύ από τις 2100 το βράδυ του Σαββάτου ως και τη 1:00 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο συνδυασμός παρατεταμένων βροχών και τοπικά ισχυρών καταιγίδων αναμένεται να επηρεάσει κατά διαστήματα την περιοχή.

Η συνολική βροχόπτωση πιθανό τοπικά να κυμανθεί μεταξύ 85 και 110 χιλιοστών το 24ωρο.

Χάρτης

Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας

Η Πολιτική Άμυνα δίνει συστάσεις για αποφυγή προβλημάτων και καλεί τους πολίτες να βεβαιωθούν ότι τα φρεάτια έξω από σπίτια και χώρους εργασίας δεν είναι φραγμένα και ότι υδρορροές λειτουργούν κανονικά.

Όσοι διαθέτουν υπόγειο σε ευπαθή περιοχή με κίνδυνο να πλημμυρίσει, καλούνται να προχωρήσουν στην ανόρυξη ειδικού λάκκου συσσώρευσης νερού και να εγκαταστήσουν αυτόματη αντλία νερού καθώς και να απομακρύνουν από το υπόγειο πολύτιμα αντικείμενα ή ακριβό εξοπλισμό.

Όσοι κατοικούν σε οικόπεδο με αυλή, καλούνται να αφήσουν ελεύθερο χώμα για να απορροφά νερό η γη και όλοι να στερεώσουν αντικείμενα που πιθανόν να παρασυρθούν από το νερό και να μετακινηθούν (π.χ. ντεπόζιτα, θερμοσίφωνες κ.α.).

Οι πολίτες καλούνται να επιδιορθώσουν τυχόν ανοίγματα σε τοίχους περίφραξης και να ετοιμάσουν σακιά άμμου που θα εμποδίσουν την εισροή νερού στο υποστατικό τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και την εργασία και παραμονή σε υπόγειους χώρους.

Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας όσοι είναι σε κτίριο καλούνται να εγκαταλείψουν υπόγειους χώρους και να μετακινηθούν σε ασφαλές ψηλό σημείο.
Όσοι βρίσκονται σε ανοικτό χώρο καλούνται να μην διασχίσουν πλημμυρισμένο δρόμο πεζοί ή με αυτοκίνητο/ποδήλατο/μοτοσυκλέτα, να αλλάξουν κατεύθυνση και να εγκαταλείψουν το όχημά τους αν έχει ακινητοποιηθεί. Οι πολίτες καλούνται να μείνουν μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια, να μην πλησιάζουν περιοχές με κατολισθήσεις.

Μετά την κακοκαιρία καλούνται να μείνουν μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να πλημμυρίσουν τις επόμενες ώρες καθότι η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά των γνώριμων περιοχών και εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα και περιοχές με επικίνδυνη κλίση αλλά και τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα, αν έχουν παρασύρει μαζί τους διαφόρων ειδών αντικείμενα ή και ζώα.

Καλούνται να μην εμποδίζουν τα συνεργεία διάσωσης, να μην χρησιμοποιούν χωρίς σοβαρό λόγο το τηλέφωνο και να γνωρίζουν ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μετά την απόσυρση των υδάτων.

Να βεβαιωθούν επίσης από τις αρμόδιες αρχές ότι η περιοχή τους είναι ασφαλής και μπορούν να επιστρέψουν για τις εργασίες αποκατάστασης. Επίσης θα πρέπει να κλείσουν τους διακόπτες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού και να φορούν κλειστά παπούτσια και κατάλληλη ενδυμασία για αποφυγή τραυματισμών.

Σε ετοιμότητα η Αστυνομία

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ανέφερε ότι η υπηρεσία βρίσκεται σε εγρήγορση και ότι για την αντιμετώπιση της κατάστασης έχει εκπονηθεί Σχέδιο Δράσης.

«Έχουν ήδη δοθεί οδηγίες σε όλα τα μέλη μας ανά το παγκύπριο να είναι σε ετοιμότητα εκεί και όπου χρειαστεί η παρέμβαση τους ή η παροχή βοήθειας σε οποιονδήποτε να επέμβουν άμεσα. Με οδηγίες του Αρχηγού και της ηγεσίας, ευρύτερα, έχει από χθες εκπονηθεί ειδικό σχέδιο δράσης για όλες τις πόλεις και ειδικά στα ορεινά, έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις με συμβουλές προς το κοινό», ανέφερε ο Χρίστος Ανδρέου.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχουν σκέψεις για προληπτικές εκκενώσεις ή κλείσιμο δρόμων, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας είπε αυτό θα γίνει εάν καταστεί αναγκαίο, με την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων.

 

Η απογευματινή πρόγνωση του καιρού

Το βαρομετρικό χαμηλό με την ονομασία CARMEL σχηματίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Ρόδου, κινείται ανατολικά και θα επηρεάσει τον καιρό της Ανατολικής Μεσογείου μέχρι και τη Δευτέρα.

Απόψε, ο καιρός θα καταστεί κυρίως συννεφιασμένος και αναμένονται βροχές και καταιγίδες. Στα ψηλότερα ορεινά θα σημειωθεί χιονόπτωση ενώ θα επικρατεί παγετός. Τα φαινόμενα τοπικά θα είναι παρατεταμένα ή και έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νότιοι ως νοτιοδυτικοί και στο εσωτερικό βορειοδυτικοί, ασθενείς ως μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ, αλλά στα προσήνεμα παράλια μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 μποφόρ και παροδικά τοπικά μέχρι πολύ ισχυροί, 6 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι αρχικά λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη, για να καταστεί σταδιακά κυματώδης στα προσήνεμα και ταραγμένη στα υπήνεμα. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 11 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, γύρω στους 13 στα δυτικά και βόρεια παράλια και στο μηδέν στα ψηλότερα ορεινά, όπου αναμένεται να σχηματιστεί παγετός.

Ο καιρός αύριο θα είναι άστατος με βροχές, καταιγίδες και χιονόπτωση στα ψηλότερα ορεινά. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα φαινόμενα θα είναι έντονα και θα έχουν αυξημένη διάρκεια. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί, στο εσωτερικό μέτριοι 4 μποφόρ αλλά στα παράλια ισχυροί ως πολύ ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ ενώ στα στα δυτικά και νότια παράλια οι ριπές θα είναι σφοδρές και θα φθάνουν τα 7 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στα προσήνεμα κυματώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 17 στα παράλια και στους 4 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο το βράδυ ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα παράλια. Στα ψηλότερα ορεινά θα επικρατεί παγετός και πιθανό να σημειωθεί χιονόπτωση. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί μέχρι βορειοδυτικοί, γενικά μέτριοι 4 μποφόρ αλλά στα δυτικά και βόρεια παράλια ισχυροί 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη μέχρι κυματώδης στα δυτικά και βόρεια παράλια και ταραγμένη στα υπόλοιπα παράλια.

Την Δευτέρα ο καιρός θα είναι αρχικά άστατος με τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες, χιονόπτωση στα ψηλότερα ορεινά όπως και ισχυρό άνεμο αλλά τις μεσημβρινές ώρες θα βελτιωθεί και τα καιρικά φαινόμενα θα γίνουν πολύ τοπικά και μεμονωμένα. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει μεταβολή και θα παραμείνει κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Την Τρίτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά από το απόγευμα και μετά αναμένονται αυξημένες νεφώσεις που θα φέρουν βροχές και καταιγίδες, αρχικά από δυτικά για να εξαπλωθούν και στο υπόλοιπο της νήσου μέχρι το βράδυ, όπου και αναμένεται χιονόπτωση στα ψηλότερα ορεινά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή αύξηση για να κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Την Τετάρτη ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος με πιθανότητα τοπικών βροχών ή χιονόπτωσης στα ψηλότερεα ορεινά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

.

.

ΠΗΓΗ: sigmalive.com