ΒΙΝΤΕΟ: Οι μεγαλοπρεπείς εορτασμοί των τελευταίων «Φώτων» στην Αμμόχωστο το 1974


Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Ιανουαρίου 1974. Ημέρα Θεοφανίων. Ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος μετέβη στην Αμμόχωστο, όπου τελέστη η πανηγυρική λειτουργία της βάπτισης του Χριστού, και στη συνέχεια έγινε ο αγιασμός των υδάτων, με τους κολυμβητές να βουτούν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον σταυρό.

Φάνταζε σαν μία απλή ημέρα Θεοφανίων, όπως τόσες άλλες. Κανείς δεν πίστευε, όμως, τι θα ακολουθούσε και τίποτε δεν προμήνυε την καταστροφή που θα ακολουθούσε λίγους μήνες μετά.

Ο Τάσος Δημητριάδης ανέβασε στην σελίδα του στο Facebook ένα βίντεο, από βρετανικό ειδησεογραφικό οργανισμό, που δείχνει τον μεγαλοπρεπή εορτασμό στην Αγία Τριάδα, την πομπή που έγινε από την εκκλησία μέχρι τη θάλασσα, με το λαό να ακολουθεί τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Ο Αρχιεπίσκοπος, με τον Μητροπολίτη Αμμοχώστου έψαλαν στην θάλασσα το «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε» και στη συνέχεια προέβη σε αγιασμό των υδάτων, με τρεις νεαρούς να βρίσκονται στο νερό για να πιάσουν τον σταυρό. Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απελευθέρωσε και περιστέρι, το οποίο συμβολίζει το Άγιο Πνεύμα.