Αστυνομία Αμμοχώστου: Έρευνες για εμπορία προσώπων


Διαβάστε αυτούσιο το πιο κάτω ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Πάμπου Βασιλα, της εφημερίδας "Φιλελεύθερος"

"Δασκαλεμένοι να κρατήσουν το στόμα τους ερμητικά κλειστό είναι οι τέσσερις, παράνομα, διαμένοντες στην Κύπρο, νεαροί Αιγύπτιοι, που συνελήφθησαν το πρωί της Πέμπτης, στο Ξυλοφάγου. Όπως επίσης και οι υπόλοιποι νόμιμοι οκτώ, που επέβαιναν στο διπλοκάμπινο, το οποίο οδηγούσε Κύπριος. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κανένας από τους 12 Αιγύπτιους δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για το πού μετέβαιναν την ώρα που το διπλοκάμπινο ανακόπηκε για τροχαίο έλεγχο. Επιπρόσθετα, οι τέσσερις παράνομα διαμένοντες στην Κύπρο, αρνήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα αν είχαν ατζέντη ο οποίος τους εξασφάλιζε Ε/κ εργοδότες, ενώ δεν έδωσαν και επαρκείς απαντήσεις για τον χώρο διαμονής τους.


Ωστόσο, οι Αρχές Ασφαλείας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η υπόθεση να σχετίζεται με κύκλωμα που φέρεται να συντονίζει για χρόνια την παράνομη διαμονή Αιγυπτίων στην Κύπρο και στη συνέχεια εξασφάλιση παράνομης εργοδότησης σε Ε/κ, υπό τη μορφή φτηνού εργατικού δυναμικού,( εξού και στην υπόθεση των 12 Αιγυπτίων ενεπλάκει και το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων). 

Πίσω από το κύκλωμα, φέρεται να βρίσκεται ως επικεφαλής πρόσωπο από την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με γεωργούς στα Κοκκινοχώρια, στην περιοχή αποτελεί κοινό μυστικό ότι υπάρχουν τηλέφωνα, στα οποία κάποιος μπορεί να αποταθεί και να εξασφαλίσει παράνομο αλλά ταυτόχρονα, φτηνό εργατικό δυναμικό. Κυρίως, στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και των οικοδομών. 

Την ίδια ώρα, επισημαίνουν αρμόδιοι, οι Αιγύπτιοι που εργοδοτούνται παράνομα, αφού ούτως ή άλλως διαμένουν παράνομα στη χώρα και δεν έχουν άδεια εργασίας, αποτελούν και θύματα εμπορίας προσώπων. Αμείβονται χαμηλότερα από τους νόμιμα διαμένοντες ξένους εργάτες στις κατηγορίες των επαγγελμάτων τους. Δηλαδή, με κόστος για τον εργοδότη τους 20- 25 ευρώ ημερησίως, χωρίς να τους καταβάλλει ασφαλώς Κοινωνικές Ασφαλίσεις και Ασφάλεια Υγείας/ Ζωής. Ωστόσο, από τον μισθό αυτό, λαμβάνει ποσοστά το κύκλωμα που τους εξασφαλίζει εργασία, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να είναι επί της ουσίας δούλοι εργασίας. Δηλαδή, να αμείβονται πολύ χαμηλά, συχνά να εργάζονται πολλές ώρες και να διαμένουν σε χαμηλής ποιότητας κοινόβια υποστατικά. 

Σημειώνεται ότι τον τελευταίο μήνα, η Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου πραγματοποίησε δυο εφόδους σε υποστατικά στην ελεύθερη Αμμόχωστο, προκειμένου να ελέγξει κατά πόσο εργοδοτούνταν παράνομοι αλλοδαποί."

Ρεπορτάζ: Πάμπος Βάσιλας