Αποφασισμένος ο Καρούσος για τις «παρεμβάσεις» Αρχιεπισκόπου στην Αγία Νάπα


Ο σάλος που προκλήθηκε από τη χορήγηση κυπριακής ιθαγένειας στον τοπ καταζητούμενο των μαλαισιανών Αρχών, έφερε στο φως και παρεμβάσεις που έγιναν στην περιοχή Λιμνάρα-Αμμος του Καμπούρη, όπου βρίσκεται και η έπαυλη του Joh Low.

Μιλώντας στον REPORTER, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας αναφέρθηκε στην επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, με την οποία ζητούσε αποκατάσταση της περιοχής. 

«Ενημέρωσα τον Αρχιεπίσκοπο επειδή ολόκληρη η περιοχή ανήκει κατά 80% στην εκκλησία. Εμείς ετοιμάσαμε σχέδιο αποκατάστασης της περιοχής, το στις 10 Σεπτεμβρίου  στάληκε στο Τμήμα Περιβάλλοντος. Ο μακαριότατος απέστειλε την επιστολή που του στείλαμε στην Πολεοδομία και έγραψε τις δικές του απόψεις. Εμείς κάναμε αυτό που οφείλαμε και θα προχωρήσουμε σε αποκατάσταση της περιοχής.

 

Η παράνομη επέμβαση έγινε μεταξύ 2011-2014 στην περιοχή Λιμνάρα-Αμμος του Καμπούρη, η οποία, μαλιστα, καταγγέλθηκε στην Αστυνομία, οδηγήθηκε στο δικαστήριο και εκκρεμεί δίκη εναντίον εταιρειών. 

Το έργο αυτό, το οποίο θα στοιχίσει περίπου 50.000 ευρώ  είναι το πρώτο, σύμφωνα με το κ. Καρούσο, έργο αποκατάστασης -παρέμβασης σε παραλιακό μέτωπο στην Κύπρο.

«Ο δήμος έκανε αυτό που έπρεπε. Δεν μπορεί ο κάθε ένας να επεμβαίνει παράνομα σε παραλίες και παραλιακά μέτωπα», υπέδειξε ο κ. Καρούσος ο οποίος σημείωσε ότι έγιναν εκβραχισμοί στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ελαβαν υπεραξία εκτάσεις εκκλησιαστικής γης
Εν τω μεταξύ στη συγκεκριμένη περιοχή σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ο φιλελεύθερος, ολόκληρες εκτάσεις εκκλησιαστικής γης με μία απόφαση του πρώην υπουργού Εσωτερικών έλαβαν υπεραξία, με την προϋπόθεση ότι θα ανεγερθούν πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών προδιαγραφών. Ήδη χθες ο Αρχιεπίσκοπος, με δήλωσή του, ανέφερε ότι στην εν λόγω περιοχή θα ανεγερθούν και δύο πεντάστερα ξενοδοχεία από την Εκκλησία.

 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα τον Μάρτιο 2017, τροποποιήθηκε το ισχύον σχέδιο ανάπτυξης στην περιοχή και αναβαθμίστηκαν σημαντικά οι υφιστάμενες πολεοδομικές ζώνες ανάπτυξης, με αποτέλεσμα σε δύο τουριστικές ζώνες ειδικής πολιτικής, στα ανατολικά της Αγίας Νάπας, να επιτρέπονται μεγάλα υπερπολυτελή ξενοδοχεία με αυξημένα πολεοδομικά κίνητρα. Ειδικότερα, προβλέπεται αύξηση του ανώτατου συντελεστή δόμησης και ποσοστού κάλυψης από το 15% που καθορίστηκε τον Νοέμβριο 2015 στο 40% όπως καθορίστηκε από τον Μάρτιο 2017 και ισχύει μέχρι σήμερα, ειδικά όσον αφορά μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών προδιαγραφών, οι οποίες μάλιστα εφάπτονται με προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000.