Απάντηση Φλουρέντζου σε Πυρίλλη: Τα πιο μεγάλα ψέματα είναι οι μισές αλήθειες


Ανακοίνωση για τις κατηγορίες...ευθείας βολής που εξαπέλυσε ο Δήμαρχος Παραλιμνίου εναντίον του ιδίου και κάποιων εκ των συναδέλφων του, σχετικά με την ανάπλαση του Κέντρου της πόλης, εξέδωσε ο Δημοτικός Σύμβουλος Παραλιμνίου, Χρυσόστομος Φλουρέντζου, στην οποία παραθέτει το χρονικό της όλης υπόθεσης και αναφέρει ότι "τα πιο μεγάλα ψέματα είναι οι μισές αλήθειες".


Μεταξύ άλλων, αναφέρει:  "Εισηγήθηκα  πολλές φορές στη συνεδρία να μπει σαν τρίτη επιλογή το εξής και μπορεί οποιοσδήποτε συνάδελφος να με διαψεύσει: διαχωρισμός του έργου σε φάσεις και να μελετηθεί το συγκεκριμένο κομμάτι απαλλοτρίωσης ξεχωριστά σε δεύτερη φάση αν εντάσσεται,πως εντάσσεται, αν θα γίνει απαλλοτρίωση ή αν δε θα γίνει χωρίς να επηρεάζεται ή να υπάρχει χρονοκαθυστέρηση για το υπόλοιπο έργο για να πράξουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η απάντηση που πήρα ήταν ότι δεν γίνεται και πολύ απλά δεν μπήκε σαν επιλογή. Προσωπικά ακόμη δε βλέπω το λόγο γιατι δεν είναι εφικτό αφού τα περισσότερα μεγαλεπίβολα έργα σχεδόν πάντα χωρίζονται σε φάσεις. 

Τονίζει επίσης ότι, "αν είμαι προδότης επειδή δεν επέλεξα να ξεσπιτώσω εννιά οικογένειες συμπολιτών μας από τη ζήση τους εν καιρώ πανδημίας λυπάμαι αλλά δε έχω κανένα πρόβλημα να με αποκαλείς έτσι,τουλάχιστον έχω τη συνείδηση μου καθαρή και θα κοιμάμαι τα βράδια."

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:

"Συνδημότισσες και συνδημότες,
Σας μιλά ένας εκ των κατηγορούμενων Δημοτικών Συμβούλων με τα λεγόμενα του Δημάρχου κ. Πυρίλλη ΄΄που αποφάσισαν την ακύρωση της απαλλοτρίωσης στερώντας σας το δικαίωμα να έχετε λόγο και φωνή στη συνδιαμόρφωση της ταυτότητας του τόπου μας‘’.

Οι αγγελίες (για εργασία, ακίνητα, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά, επαγγελματικό & οικιακό εξοπλισμό κ.α.)  στο Νέα Αμμόχωστος, διαβάζονται από χιλιάδες επισκέπτες! 

Καταχώρησε τη δική σου πατώντας ΕΔΩ. (Τώρα και στα αγγλικά) 


Το ξέρω ότι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόσασταν σήμερα αυτή την περίοδο ήταν μια διαμάχη απλά από τη στιγμή που έγινε επίκληση προς το πρόσωπο μου είμαι αναγκασμένος να τοποθετηθώ εκ μέρους της δικής μου πλευράς και οφείλω να πω τα συμβάντα όπως τα είδα να εξελίσσονται.


Εν τάχει για πρώτη φορά την 1η Δεκεμβρίου 2020 ώρα 17:00 έγινε η παρουσίαση των τρισδιάστατων σχεδίων της ανάπλασης του κέντρου του Δήμου Παραλιμνίου στην οποία υπήρχαν εντάσεις δε θα το κρύψω, κυρίως  λόγω της επιστολής που κατατέθηκε 10/11/2020  προς τον Δήμαρχο  από εννέα Δημοτικούς Συμβούλους για να επανέλθει το θέμα της απαλλοτρίωσης στο οποίο είχαμε ψηφίσει όλοι υπέρ στο να γίνει εκτός από τρείς Δημοτικούς Συμβούλους (Α.Μουλαζίμης,Σ.Κων/νου,Μ.Μουλαζίμη). Μέχρι σήμερα πιστεύω ότι δεν πράξαμε λανθασμένα νοουμένου του ότι όπως ενημερωθήκαμε στη τότε συνεδρία πριν πάρουμε την απόφαση μας ότι οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι στην απαλλοτρίωση ήταν σύμφωνοι και γι’ αυτό ψηφίσαμε στο να προχωρήσει και η διαπραγμάτευση επίσημα για αυτή. Προσωπικά στην ουσία εκείνη τη στιγμή της ψηφοφορίας σκέφτηκα με τα δεδομένα που είχαν τοποθετηθεί στο τραπέζι το εξής, ‘’ιδιοκτησίες δικές τους,απόφαση δική τους’’ από τη στιγμή που όπως μας αναφέρθηκε ήταν σύμφωνοι. Στην πορεία ήρθε στην αντίληψη μας ότι όλοι σχεδόν οι εμπλεκόμενοι στα συγκεκριμένα τεμάχια δεν ήταν σύμφωνοι και ζητήσαμε επαναφορά του θέματος προς συζήτηση και ξαναψήφιση με τα νέα δεδομένα.  Το θέμα δεν επανήλθε ποτέ από τον Δήμαρχο μέχρι τις 08/12/2020 όπου έγινε η τελευταία συνεδρία μας,μετά από έντονες διαμάχες του ιδίου με τον Αντιδήμαρχο Α.Μουλαζίμη.


Προσθέτω ότι στην παρουσίαση της 1η Δεκεμβρίου οι μελετητές του έργου στους οποίους έχει ανατεθεί το σχέδιο ανάπλασης του κέντρου Παραλιμνίου μετά από κατευθύνση δική μας μας όπως έχει αναφέρει ο Δήμαρχος ενημέρωσαν για το αποτέλεσμα στο οποίο κατέληξαν και δούλευαν για μεγάλο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια άρχισαν οι συζητήσεις και οι απόψεις στο συγκεκριμένο σχέδιο. Για να λέμε όλες τις αλήθειες πιστώνω στο Δήμαρχο ότι έτρεξε πάρα πολύ για να επισπεύσει τις διαδικασίες για να προχωρήσει το όλο έργο και του αξίζουν τουλάχιστον συγχαρητήρια για κομμάτι αυτό. Επιπρόσθετα να πω ότι το η διαδικάσία βρίσκεται σε εξέλιξη τρία χρόνια και κάτι εκ των οποίων στο τελευταίο της έτος εντάχθηκε η πρόταση της απολλωτρίωσης(όχι πως έχει και ιδιαίτερη σημασία κατ'εμένα το τελευταίο)
Συνεχίζοντας στα τρισδιάστατα σχέδια που για πρώτη φορά είχαμε μπροστά μας θεώρησα ότι δεν έβλεπα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα αναβάθμιζε ριζικά το Παραλίμνι προς τη σωστά κατευθυνόμενη ανάπτυξη που πρέπει να έχει αφού ήδη πάσχει από αυθαίρετη ανάπτυξη όπως έχω δηλώσει πολλές φορές και απλά την αφήνουμε να συνεχιστεί με απλά λόγια. Γι’αυτό πήρα το λόγο και έκανα μια απλή ερώτηση προς τους μελετητές. Ποιοι είναι οι στόχοι που θέλουμε να επιτύχουμε από το υφιστάμενα σχέδια που βλέπουμε σήμερα μπροστά μας όπως σας ανατέθηκαν; Δεν πήρα καμία απάντηση και απάντησα στην ερώτηση μου ο ίδιος με τα εξής επακριβώς: 


Όταν σχεδιάζεις τον πυρήνα ενός Δήμου,δηλαδή το κέντρο οι στόχοι κατά την κρίση τη δική μου πρέπει να είναι τουλάχιστον τρεις.
-Ανάπτυξη της ποιότητας ζωής των Δημοτών και αναβάθμιση του προΪοντος της πόλης
-Προσέλκυση εγχώριου και ξένου τουρισμού (το καύσιμο για την αποδοτικότητα του όλου έργου)
-Δημιουργία ή ανάπτυξη σωστής εμπορικότητας, δηλαδή κίνητρα να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το όλο έυρος του έργου και το αποτέλεσμα αυτού.


Επίσης έχω προσθέσει ότι το σχέδιο όπως το βλέπουμε μπροστά μας σήμερα για πρώτη φορά σε τρισδιάστατες εικόνες είναι απλά ένα ωραίο σχέδιο, δεν προσφέρει κάτι παρά μόνο του οπτικού και χρήζει βελτίωσης και τροποποίησης κατά την οποία έχω δηλώσει ότι θα καταθέσω γραπτώς εντός ημερών με εισηγήσεις. Τώρα που έχουμε τα σχέδια μπροστά μας,βλέποντας τα συμπαιρένω έχω πει ότι με το να απαλλοτριώσω τα συγκεκριμένα τεμάχια  χωρίς να έχω το όποιονδήποτε κέρδος ή σκοπό πέραν του οπτικού στην ευρεία περιοχή και στη συνέχεια αυτού, ‘’κάνω απλά μια τρύπα στο νερό’’ έχω πει συγκεκριμένα, αφού τα κτίρια που βρίσκονται δίπλα του όπως είναι χωρισμένα έχουν περιορισμένη προοπτική ανάπτυξης γιατι είναι πολύ μικρά προς εκμετάλευση ή είναι οικίες των οποίων δεν τους στερείται το δικαίωμα εκμετάλλευσης τους ανεξαιρέτως αν γινόταν κατεδάφιση των άλλων κτιρίων ή όχι . Στη συνέχεια έχει λεχθεί μετά από τους μελετητές ότι είναι ο μόνος χώρος στον οποίο μπορείς να βλέπεις τις τρείς εκκλησίες και την Μητρόπολη ταυτόχρονα, δηλαδή επαλήθευση αυτών που έχω πει ότι το κέρδος είναι μόνο οπτικό. Η άποψη μου απλούστατα ήταν ότι η ανάδειξη της Μητρόπολης και των εκκλησιών πρέπει να είναι το μέσο επίτευξης των τριών πιο πάνω στόχων και όχι το τελικό αποτέλεσμα αυτής.


Με λίγα λόγια τα πιο πάνω ήταν η αφορμή  στην τελευταία συνεδρία να σιγουρευτώ ότι έπρεπε να αλλάξω την απόφαση μου με τα δεδομένα που είχα μπροστά μου ως σχέδια παρουσίασης για πρώτη φορά και όχι βασιζόμενος μόνο στην αρνητική στάση των εμπλεκόμενων να απαλλοτριωθούν τα καταστήματα τους χάνοντας τις δουλειές τους. Πλέον ήταν ξεκάθαρη η απόφαση που έπρεπε να παρθεί.
Πέραν αυτού παραμένω όμως είμαι ένας εκ των κατηγορούμενων Δημοτικών Συμβούλων με τα λεγόμενα του Δημάρχου και πάλι που αποφάσισαν την ακύρωση της απαλλοτρίωσης στερώντας σας το δικαίωμα να έχετε λόγο και φωνή στη συνδιαμόρφωση της ταυτότητας του τόπου μας και ότι τα προσωπικά, συγγενικά και επαγγελματικά συμφέροντα καθόρισαν το αποτέλεσμα. Ανέφερε ότι οι επιλογές οι οποίες ζητηθήκαμε να ψηφίσουμε ήταν η μια:  ακύρωση της απαλλοτρίωσης και η δεύτερη ήταν να σας παρουσιάσουμε τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό όλης της κεντρικής περιοχής του Δήμου μας όπως σχεδιάστηκε σε τρισδιάστατη απεικόνιση ώστε να σας δοθεί το δικαίωμα να εκφράσετε τις απόψεις σας μέσα από Δημόσια Διαβούλευση και μετά να παρθεί απόφαση. 
Αυτό που δεν αναφέρει ο Δήμαρχος ότι οι επιλογές του άσπρου-μαύρου όπως τις βλέπετε πιο πάνω προς ψήφιση ήταν απόφαση και ορισμός του ιδίου.


Και επειδή τα πιο μεγάλα ψέματα,είναι οι μισές αλήθειες:
-Κανένας εκ των επτά που ψήφισαν εναντίον της απαλλοτρίωσης ΔΕΝ αρνήθηκε τη Δημόσια Διαβούλευση, αντιθέτως,αναμφισβήτητα  την υποστηρίζαμε θερμά και δε βλέπω το λόγο που παρουσιάστηκε σαν άσπρο-μαύρο από το Δήμαρχο αφού απολλοτρίωσης ή μη, το έργο είναι εκεί και μπορεί να προχωρήσει. Εκτός αν η μόνη ανάπλαση του κέντρου που θα γίνει στο Παραλίμνι είναι στο χώρο των συγκεκριμένων τεμαχίων και το εκλαμβάνομαι ως λάθος ή δεν μας νοιάζει η άποψη των Δημοτών για το υπόλοιπο 90% του έργου που δε χρειάζεται πλέον Δημόσια Διαβούλευση. 


Επίσης δεν έχει αναφέρει ότι εισηγήθηκα  πολλές φορές στη συνεδρία να μπει σαν τρίτη επιλογή το εξής και μπορεί οποιοσδήποτε συνάδελφος να με διαψεύσει: διαχωρισμός του έργου σε φάσεις και να μελετηθεί το συγκεκριμένο κομμάτι απαλλοτρίωσης ξεχωριστά σε δεύτερη φάση αν εντάσσεται,πως εντάσσεται, αν θα γίνει απαλλοτρίωση ή αν δε θα γίνει χωρίς να επηρεάζεται ή να υπάρχει χρονοκαθυστέρηση για το υπόλοιπο έργο για να πράξουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η απάντηση που πήρα ήταν ότι δεν γίνεται και πολύ απλά δεν μπήκε σαν επιλογή. Προσωπικά ακόμη δε βλέπω το λόγο γιατι δεν είναι εφικτό αφού τα περισσότερα μεγαλεπίβολα έργα σχεδόν πάντα χωρίζονται σε φάσεις. 


Εν κατακλείδι είχαμε σαν μονόδρομο όπως εξελίχθηκαν οι επιλογές να διαλέξουμε να σταματήσει η απαλλοτρίωση αφού η διαδικασία της Δημόσιας διαβούλευσης όπως λέχθηκε από το Δήμαρχο (αλλά δεν αναφέρθηκε στις Δημόσιες κατηγορίες του)  θα μας έπαιρνε συγκεκριμένα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου,διάστημα στο οποίο ήταν εφικτό να εκδοθεί η Πολεοδομική Άδεια και θα μπορούσε να προχωρήσει την  απολλοτρίωση ο ίδιος (αφού θα είχε το δικαίωμα πλέον από μόνος του να το πράξει) ανεξαρτήτως το τι θα έπραττε πλέον οι Δημοτικού Συμβούλοι δε θα είχα το οποιοδήποτε δικαίωμα επέμβασης προς την ακύρωση της απαλλοτρίωσης αν προχωρούσε πράγμα που ξεκαθαρίζει πλήρως γιατι ψηφίσαμε αυτό που κατηγορούμαστε σήμερα ως προδότες της ανάπτυξης του Δήμου.


Δήμαρχε, αν κατ'εσένα θεωρούμαι προδότης με την χθεσινή μου απόφαση όσο αφορά το θέμα απολλοτρίωσης,την οποία έχω αιτιολογήσει με αρκετούς λόγους επί του σχεδίου και επειδή δεν επέλεξα να ξεσπιτώσω εννιά οικογένειες συμπολιτών μας από τη ζήση τους εν καιρώ πανδημίας λυπάμαι αλλά δε έχω κανένα πρόβλημα να με αποκαλείς έτσι,τουλάχιστον έχω τη συνείδηση μου καθαρή και θα κοιμάμαι τα βράδια. 


Στόχος εξ'αρχής και προτεραίοτητα όλων ήταν και είναι να υλοποιηθεί το έργο με το σωστό τρόπο και το συντομότερο δυνατό. Κανένας από τους δώδεκα Δημοτικούς Συμβούλους, είτε υπέρ είτε κατά της απαλλοτρίωσης δεν διανοήθηκε ουδεμία στιγμή το έργο να διακοπεί. Έχουμε δημοκρατία και λογικό είναι να υπάρχουν αντίθετες απόψεις. Το να μην είναι σεβαστές και αντιθέτως να εναντιωνόμαστε  με κατηγορίες ονομαστικά προς αυτές με τρόπο τον οποίο ορίζουμε οι ίδιοι κάπου σταματά η λειτουργία της δημοκρατίας.


Η  Δημόσια  Διαβούλευση και η δημόσια παρουσίαση του έργου,θεωρώ ότι είναι πρέπων να γίνει και καμια λογική αιτία δεν το καθιστά μη εφικτό. Βάσει το απόψεων αυτής το έργο μπορεί να τροποποιηθεί και σε άλλες λεπτομέρειες που χρήζουν διόρθωσης για να έχουμε ένα μακρόπνοο αποτέλεσμα που θα  αναβαθμίσει το Παραλίμνι ριζικά αλλά όχι αυθαίρετα.


Όσο αφορά τα ''καρφιά'' για συγγενικά πρόσωπα και επαγγελματικά συμφέροντα ως προς τους επτά συμβούλους  ζητώ από το Δήμαρχο να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να τοποθετηθεί ευθέως χωρίς ασάφειες γιατι ποτέ στη ζωή μου δεν έδωσα το δικαίωμα σε κανένα μα κανένα να  αμφισβητήσει για την εντιμότημα μου και αν υπάρχει έστω και ένα άτομο που μπορεί να το διαψεύσει ας τοποθετηθεί δημόσια τον προκαλώ.  Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιες είναι οι παρανομίες που βγάζουν μάτια στο Δήμο μας αλλά παρόλο την συνεχόμενη αναφορά τους στο Δημοτικό Συμβούλιο εθελοτυφλούμε υπολογίζω λογικά για παρόμοιους λόγους με τους πιο πάνω θολώνοντας τα νερά κατηγορώντας σαν ένα όλους τους Δημ. Συμβούλους που ήταν ενάντια στην απόφαση σου.
 
Ξέρεις από πρώτο χέρι εκεί που χρειάστηκε να βάλω την πλάτη μου στα δύσκολα για εσένα την έβαλα χωρίς δεύτερη σκέψη,ήμουν από τους λίγους κάποιες φορές που ήταν δίπλα σου στην πρώτη γραμμή γι'αυτό και με πνίγει το δίκαιο. Τώρα κατ'εσένα η δύσκολη απόφαση ήταν η δική σου επιλογή, κατ'εμένα ήταν η δική μου. Άλλοστε η δημοκρατία χρειάζεται διάλογο και δέχεται διαφορετικές απόψεις όπως έχεις πει."