Α. Αντωνίου: «Λυπηρό που ένα εργαλείο ανάπτυξης μετατράπηκε σε εστία αντιπαράθεσης»


Την πεποίθηση ότι το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα είχε και θα συνεχίσει να έχει και στο μέλλον καθοριστική συνεισφορά στην προσπάθεια για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, εξέφρασε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Giovani Group, Αντώνης Αντωνίου, μιλώντας στο InBusinessNews.

Κληθείς να αναφερθεί στα οφέλη του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος για την κυπριακή οικονομία, τόσο στον τομέα Ανάπτυξης Γης όσο και στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, ανέφερε ότι «το Πρόγραμμα είναι σημαντικό για την οικονομία, καθώς συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων». Ερωτηθείς κατά πόσον το Πρόγραμμα έχει βοηθήσει κι άλλους τομείς της οικονομίας -πέραν του κλάδου των ακινήτων- ο κ. Αντωνίου τόνισε ότι επωφελήθηκαν πάρα πολλοί τομείς εκτός από την οικοδομική βιομηχανία όπως ο τουρισμός, οι επαγγελματικές υπηρεσίες, η εκπαίδευση, το εμπόριο και η κατανάλωση.

Σε ό,τι αφορά την φερεγγυότητα του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, ο κ. Αντωνίου υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα χρειαζόταν ουσιαστικές βελτιώσεις και οι τελευταίες αλλαγές που υπερψηφίστηκαν από τη Βουλή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενισχύοντας τις διαδικασίες και θέτοντας ένα πιο αυστηρό πλαίσιο το οποίο καθιστά το Πρόγραμμα πιο αξιόπιστο. «Για να προστατεύσουμε το πρόγραμμα, θα πρέπει να εφαρμόζουμε πρακτικές δέουσας επιμέλειας ώστε να αποκλείουμε άτομα αμφισβητούμενου κύρους από το να έχουν πρόσβαση σε αυτό. Επιβάλλεται να απομονώσουμε τις περιπτώσεις οι οποίες μας αφήνουν εκτεθειμένους και πλήττουν τη φήμη της χώρας μας. Χρειάζεται περισσότερη υπευθυνότητα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, από το κράτος και τις αρμόδιες αρχές, για να προστατεύσουμε την εικόνα της Κύπρου διεθνώς, αλλά και ένα αποδεδειγμένα ωφέλιμο πρόγραμμα για την οικονομία μας», πρόσθεσε.  

Ο κ. Αντωνίου σημείωσε πως κάποιες φορές γίνεται ισοπεδωτική κριτική, η οποία δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις. «Είναι λυπηρό που ένα εργαλείο ανάπτυξης μετατράπηκε σε εστία αντιπαράθεσης και σε κάποιες περιπτώσεις λαϊκισμού. Η συζήτηση θα πρέπει να γίνεται με σοβαρότητα και ειλικρίνεια, ώστε να μη δίνουμε αφορμή σε όσους θέλουν να πλήξουν την εικόνα και τη φήμη της Κύπρου.  Εξάλλου, είναι γεγονός ότι οι συγκεκριμένες περιπτώσεις αμφισβητούμενου κύρους αποτελούν ένα ιδιαίτερα μικρό ποσοστό του συνολικού αριθμού ξένων επενδυτών που συμμετείχαν μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα». 


ΠΗΓΗ: InBusinessNews