Αναστάτωση στη Δερύνεια μετά τις εξαγγελίες Ερντογάν



Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Καραγιάννης είπε ότι «εδώ και έξι μήνες, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ανακοινώσει μία κοινωνική πολιτική όσον αφορά τη στήριξη νέων ζευγαριών στην περιοχή που βρίσκεται κάτω από την Κάτω Δερύνεια. Η ανακοίνωση αυτή ήταν φυσικό να ανησυχήσει τόσο τους πρόσφυγες όσο και τους τους κατοίκους της Δερύνειας, αφού βλέπουν ότι συνεχίζεται ο τουρκικός επεκτατισμός που φτάνει ακριβώς πάνω στο συρματόπλεγμα που βρίσκεται στη λεωφόρο Αμμοχώστου στην ακριτική Δερύνεια».


Πρόσθεσε ότι «τις σχετικές πληροφορίες για ανέγερση κατοικιών στη περιοχή της κατεχόμενης Δερύνειας είχαμε και εμείς εδώ και αρκετούς μήνες, τις οποίες αναφέραμε όπου δει, μαζί φυσικά με τις ανησυχίες που προκαλούνται σε όλους τους πρόσφυγες από αυτές τις εξελίξεις».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος είπε ότι «ο χώρος όπου πρόκειται να ανεγερθούν οι νέες κατοικίες και τα διαμερίσματα, ανήκουν σε Δερυνιώτες και Αμμοχωστιανούς από τον Αγιο Μέμνωνα. Πάρα πολλά άτομα κατέχουν περιουσίες στη συγκεκριμένη περιοχή, αφού η Κάτω Δερύνεια δημιουργήθηκε από ανθρώπους που πήγαν εκεί από ολόκληρη την Κύπρο, εργάζονταν στην Αμμόχωστο πριν από το 1974, αγόρασαν τεμάχια έξω από την πόλη, έχτισαν τα σπίτια τους κατά τη δεκαετία του 60 και 70, ενώ ορισμένοι δεν πρόλαβαν, λόγω της τουρκικής εισβολής, να μπουν στις κατοικίες τους».

Κληθείς να αναφέρει τι πρέπει να γίνει για να μην υλοποιηθεί η παράνομη αυτή εξαγγελία του Τούρκου Προέδρου, ο Αντρος Καραγιάννης είπε πως «οι δυνάμεις ενός Δημάρχου φτάνουν μέχρις ενός σημείου. Ωστόσο εμείς θα καταγγείλουμε την συγκεκριμένη εξαγγελία, μέσω των αρμοδίων Υπουργείων δηλαδή Εσωτερικών και Εξωτερικών, όπως κάνουμε κάθε φορά που παρατηρούμε κάποια κίνηση στην κατεχόμενη περιοχή της Δερύνειας και της Αμμοχώστου».

Ταυτόχρονα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης κατήγγειλε το γεγονός τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στα μόνιμα μέλη του. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι ο επεκτατισμός του Ταγίπ Ερντογάν, φτάνει μέχρι τις ελεύθερες περιοχές, κάτι που πρέπει να σταματήσει αφού το συγκεκριμένο θέμα προκαλεί ανησυχία και ανασφάλεια στους κατοίκους» είπε και σημείωσε πως ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι «ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να μας στείλει το μήνυμα ότι είμαστε εδώ, θα μείνουμε εδώ και θα νοιώθετε έντονη την παρουσία μας δίπλα από τα σπίτια σας, στις ελεύθερες περιοχές».

Ανέφερε επίσης ότι «πάρα πολλοί Τουρκοκύπριοι με τους οποίους συνομιλεί κατά καιρούς, καταδικάζουν την εξαγγελία του Τούρκου Προέδρου, γιατί γνωρίζουν πως αυτοί που θα στεγαστούν στα συγκεκριμένα διαμερίσματα είναι Τούρκοι που γεννήθηκαν στην Τουρκία της τρίτης γενιάς, οι οποίοι θα αυξάνονται συνεχώς αριθμητικά. Η αύξηση αυτή ανησυχεί τόσο τους Τουρκοκύπριους όσο και εμάς που ζούμε δίπλα από την Αμμόχωστο και βλέπουμε κάθε μέρα να αυξάνονται τα κτίρια που ανεγείρονται στην κατεχόμενη πόλη».

Σημείωσε ακόμα ότι «ο λόγος που προτιμάται η Κάτω Δερύνεια είναι επειδή είναι πιο φτηνή σε σύγκριση με την οικιστική ανάπτυξη που υπάρχει και συνεχίζεται από την περιοχή του Τρικώμου μέχρι την Καρπασία. Σε όλη αυτή την περιοχή κτίστηκαν κατοικίες που έχουν πουληθεί σε Ρώσους, Εβραίους και Ιρανούς» ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση ο Δήμαρχος Δερύνειας απάντησε πως «ο τουρκικός επεκτατισμός του Ερντογάν, που φτάνει μέχρι τις ελεύθερες περιοχές, μπορεί να απειλήσει την ειρήνη και την ασφάλεια όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιμένουμε ότι πρέπει επιτέλους η Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει κάποια μέτρα, αφού δεν είναι δυνατόν, μία χώρα που είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ένωση, να καταπατεί τα ανθρώπινα δικαιώματα μιας χώρας πλήρους μέλους της ΕΕ».

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, «όλοι γνωρίζουν πως υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ορισμένες χώρες που στηρίζουν έμπρακτα την Τουρκία, ενώ δυστυχώς μειώνονται οι χώρες οι οποίες στηρίζουν την Κύπρο στην επίλυση του Κυπριακού».

Ανέφερε ακόμα ότι ο ίδιος «ως μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, κάθε φορά που υπάρχει θέμα εξωτερικής πολιτικής μέσω των εμπλεκόμενων υπο-επιτροπών, θέτει πάντα το ζήτημα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την επεκτατική Τουρκία. Όμως η εντύπωση που έχουμε αποκομίσει όταν αναφερόμαστε στο Κυπριακό, στις ακριτικές περιοχές και τους ημικατεχόμενους Δήμους είναι ότι οι Ευρωπαίοι έχουν κουραστεί με το Κυπριακό και τα θέματα που αντιμετωπίζουμε στην Κύπρο, κάτι που είναι πολύ ανησυχητικό», κατέληξε.


Πηγή: ΚΥΠΕ