Αναστάτωση προσφύγων για τις περιουσίες τους στο Βαρώσι


Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση και να τοποθετηθεί γύρω από το θέμα της προσφυγής στην Επιτροπή Αποζημιώσεων των κατεχομένων. Αυτό διαμήνυσε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, η αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου, τονίζοντας ότι ήδη μεταξύ των κατοίκων της κατεχόμενης πόλης επικρατεί αναστάτωση και διχασμός.

Σύμφωνα με τον "Φιλελεύθερο", η αντιπροσωπεία του κατεχόμενου δήμου ήταν ιδιαίτερα έντονη στο συγκεκριμένο ζήτημα, ζητώντας από τον Πρόεδρο, σε συνεννόηση και με τη Νομική Υπηρεσία, να πάρει ξεκάθαρη θέση, καθοδηγώντας τους Βαρωσιώτες για τους κινδύνους, νομικούς και πολιτικούς, που υπάρχουν από την προσφυγή στην Επιτροπή Αποζημιώσεων, αλλά δίνοντάς τους και τις ανάλογες διαβεβαιώσεις ότι η πόλη τους δεν θα χαθεί. Ταυτόχρονα βέβαια, καλείται ουσιαστικά η Κυβέρνηση να αναλάβει και επίσημα θέση στο θέμα έχοντας και την πολιτική ευθύνη και να μην αφήνει την ευθύνη στον κάθε πρόσφυγα της Αμμοχώστου να αποφασίσει.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Φρίξου Δαλίτη της εφημερίδας "Φιλελεύθερος", η αντιπροσωπεία των Αμμοχωστιανών, η οποία μετέβη στο Προεδρικό τρεις μέρες πριν από την αναμενόμενη παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα και τις εξαγγελίες για πικ-νικ στην Αμμόχωστο, μετέφερε στον Πρόεδρο την αγωνία των συμπολιτών της αλλά και τις έντονες αντιπαραθέσεις που υπάρχουν. Πολλοί Βαρωσιώτες, υπό τον φόβο των απειλών του κατοχικού καθεστώτος ότι εάν δεν αξιοποιήσουν τη δυνατότητα προσφυγής στην Επιτροπή Αποζημιώσεων θα χάσουν οριστικά την περιουσία τους, ετοιμάζονται για προσφυγή. Από την άλλη, υπάρχει και η ομάδα εκείνων οι οποίοι είναι κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο προσφυγής και για προσωπικούς και για πολιτικούς λόγους, θεωρώντας την ενέργεια αυτή ως επικίνδυνη αλλά και κατακριτέα. Μεταξύ αυτών των δύο ομάδων και της έντονης αντιπαράθεσης που επικρατεί μεταξύ τους, υπάρχει και μία τρίτη ομάδα, η οποία αφορά μια μεγάλη μερίδα Αμμοχωστιανών οι οποίοι βρίσκονται σε δίλημμα για το τι πρέπει να πράξουν.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε, στην παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, την αντιπροσωπεία των Αμμοχωστιανών για τις ενέργειες και τα διαβήματα που γίνονται για το θέμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου από μέρους της Κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ στον οποίο έθεσε το θέμα, τονίζοντας ότι οι παράνομες ενέργειες που γίνονται στην περιοχή αποτελούν ξεκάθαρα παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Από την πλευρά του ο Ερσίν Τατάρ επέμεινε ότι δεν υπάρχει καμία παραβίαση και πρόσθεσε πως θα καλέσουν τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες να προσφύγουν στην Επιτροπή Αποζημιώσεων των κατεχομένων. Παράλληλα, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι θα θέσει επιτακτικά το θέμα και στην Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία φτάνει στην Κύπρο στο τέλος του μήνα. Σημείωσε μάλιστα ότι θα τονίσει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία για το Κυπριακό ενώ θα συνεχίζονται οι παράνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο. 

Σε γραπτή δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε ενημέρωση για τις ενέργειες της Κυβέρνησης για αναχαίτιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ενέργειες που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. 

Σημειώνεται επίσης από μέρους του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε εκτενώς στην ενημέρωση στην οποία προέβη προς διάφορες κατευθύνσεις σε σχέση με τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και συγκεκριμένα στα διαβήματα του ιδίου και της Κυβέρνησης προς τον ΓΓ των ΗΕ τόσο γραπτώς όσο και προφορικώς. «Αναφέρθηκε, εξάλλου, στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε και για το θέμα της Αμμοχώστου με αξιωματούχους ξένων χωρών, όπως προσφάτως με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, με ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, καθώς επίσης και με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ η οποία αναμένεται να βρίσκεται στην Κύπρο περί τα τέλη του τρέχοντος μηνός». 

Τέλος, καταλήγει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου και για άλλα διαβήματα και ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη από πλευράς της Κυπριακής Κυβέρνησης.    

Ακυρώθηκε η πορεία 

Ακυρώθηκε, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η ειρηνική πορεία του Δήμου Αμμοχώστου, που θα πραγματοποιείτο την Κυριακή στο οδόφραγμα Δερύνειας.

Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι «παρόλες τις ενέργειες του Δήμου Αμμοχώστου για πραγματοποίηση ειρηνικής πορείας προς το οδόφραγμα Δερύνειας στη μία το μεσημέρι της Κυριακής 15 Νοεμβρίου, τελικά δεν κατέστη δυνατή η εξασφάλιση ειδικής άδειας λόγω της σοβαρότητας της πανδημίας στην Κύπρο. Μετά την εξέλιξη αυτή η εκδήλωση ακυρώνεται».

Στέλλουν καλάθι για πικ-νικ

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα από την εμπλοκή της Άγκυρας στα κατεχόμενα, εντάσσοντας στις διαμαρτυρίες τους και το θέμα της Αμμοχώστου. Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΓΤΠ, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Avrupa αναφέρει σε δημοσίευμα της ότι η τουρκοκυπριακή οργάνωση «Μπαράκα» σήμερα θα συγκεντρωθεί μπροστά στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο όπου θα αφήσει ένα καλάθι για πικ-νικ στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ για να το δώσει στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ ερντογάν. «Θα πακετάρουμε από τη χώρα μας όσους δεν σέβονται τη βούλησή μας, τους εχθρούς της ελευθερίας και της δημοκρατίας», αναφέρει σε δήλωσή της η «Μπαράκα». Εξάλλου, η οργάνωση «Δρόμος Ανεξαρτησίας» εξέδωσε επίσης δήλωση αναφέροντας ότι την ώρα που διεξάγεται το πικ-νικ η ίδια θα διεξάγει κινητοποίηση «για τη βούλησή μας, τα προς το ζην και την υγεία». 

Στην αντίπερα πλευρά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης παρέστη σε τελετή φύτευσης 3,000 δενδρυλλίων χαρουπιάς και ελιάς στην περιοχή Διόριος-Καπούτι, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την «11η Νοεμβρίου Εθνική Γιορτή Αναδάσωσης» στην Τουρκία.