Αναστασιάδης καταγγέλλει Τουρκία για την Αμμόχωστο


Τους τουρκικούς σχεδιασμούς για την Αμμόχωστο καταγγέλλει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες,  σε δεύτερη επιστολή που του απέστειλε ημερομηνίας 26 Ιουνίου(σ.σ. μετά από εκείνη της 14ης Ιουνίου), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. 
 
Η επιστολή Αναστασιάδη, κοινοποιήθηκε και προς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει αναφορά στην τελευταία δέσμη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στην οποία περιλαμβάνεται πρόταση για σύσταση δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής με τη συμμετοχή ξένων εμπειρογνωμόνων με σκοπό να ετοιμαστεί μελέτη για την ανοικοδόμηση της πόλης.
 
Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Αναστασιάδης τονίζει τα όσα προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της, υπογραμμίζοντας πως αυτές οι κινήσεις αποτελούν μέρος του «σχεδίου Β», στο οποίο δημοσίως η Τουρκία αναφέρθηκε μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα.
 
Εξάλλου, η Αναπληρώτρια Μόνιμη  Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη κα Πόλυ Ιωάννου, απέστειλε στις 11 Ιουνίου 2019 προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, επιστολή στην οποία καταγγέλλονται οι τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και η παράνομη χρήση κλειστών λιμανιών και αεροδρομίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, που σημειώθηκαν από την Τουρκία στους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
 
Η επιστολή-στην οποία επισυνάπτονται τέσσερα έγγραφα με αναλυτική καταγραφή των παραβιάσεων-κυκλοφόρησε στις 26 Ιουνίου 2019 ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με αρ. Α/73/899-S/2019/477.
 
Στην επιστολή, η κ. Ιωάννου, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι αυτή η επίμονη πολιτική παραβίασης του διεθνούς δικαίου και παραβίασης των διεθνών κανόνων και κανονισμών, αποτελεί διαρκή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, επιδρά αρνητικά στην περιφερειακή σταθερότητα, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας, δημιουργεί δυσκολίες στην εναέρια κυκλοφορία στην Κύπρο και εμποδίζει τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος για τη διεξαγωγή της Κυπριακής ειρηνευτικής διαδικασίας. 
 
Η κ. Ιωάννου αναφέρει επίσης ότι οι προαναφερθείσες ενέργειες της Τουρκίας, η οποία εξακολουθεί να καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974, αποσκοπούν σαφώς στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, εδραιώνοντας τη συνεχιζόμενη de facto διαίρεση, αναβαθμίζοντας το καθεστώς της αποσχιστικής οντότητας, διεκδικώντας έναν υποτιθέμενο εναέριο χώρο πάνω από το κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι υπάρχει μια νομική Αρχή στην Κύπρο, η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως επιβεβαιώνεται σε διάφορα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας  και ιδιαίτερα τα Ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984), στα οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας κήρυξε άκυρη την επιχειρούμενη απόσχιση μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
«Εκ μέρους της Κυβέρνησης μου», γράφει στην επιστολή της η κ. Ιωάννου,  «διαμαρτύρομαι έντονα για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Κύπρου από την Τουρκία, καθώς και τις παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών για την εναέρια κυκλοφορία και ζητώ τον άμεσο τερματισμό τους. Η Κυπριακή Δημοκρατία επαναλαμβάνει την έκκληση της προς όλα τα κράτη να σέβονται τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και να τηρούν τις αρχές της κυριαρχίας και της μη επέμβασης που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
 
Καταλήγοντας, η Επιτετραμμένη της Κύπρου στον ΟΗΕ, παροτρύνει την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να συμβάλουν σε μια ουσιαστική επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, αντί να εστιάζουν στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην προώθηση της διχοτόμησης της Κύπρου μέσω της δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους και της εδραίωσης του status quo, επιδιώκοντας, μεταξύ άλλων, την πολιτική αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας.