Αμμόχωστος:Θα μείνουν δύο μεγάλοι δήμοι

Νομοσχέδιο που ετοίμασε το Υπουργείο Εσωτερικών προβλέπει τη διατήρηση 15 δήμων στις ελεύθερες περιοχές, από 30 σήμερα...

Όπως αναφέρει στπ δημοσίευμα του ο Πολιτης, υπάρχει κυβερνητική πρόθεση δημιουργίας ενός μεγάλου τουριστικού δήμου στην επαρχία  Αμμοχώστου, με συνένωση των Δήμων Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας και της δημιουργίας ενός αγροτικού δήμου στην ίδια περιοχή, με τη συνένωση των Δήμων Δερύνειας και Σωτήρας, με τις κοινότητες Λιοπετρίου και Φρενάρους. Υπήρχαν σκέψεις για συνένωση και των άλλων τριών κοινοτήτων της περιοχής (Αυγόρου, Αχερίτου, Άχνα), αλλά μάλλον εγκαταλείφθηκαν για την ώρα.

Μείωση του αριθμού των δήμων στις ελεύθερες περιοχές από 30 σε 15 προβλέπει, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Πολίτη», το προκαταρκτικό νομοσχέδιο που έχει ετοιμαστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών ενόψει της προώθησης διευρυμένης μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί οριστικό σε αυτή τη φάση, αφού δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στο νομοσχέδιο, είτε από το Υπουργείο Εσωτερικών, είτε από το Υπουργικό Συμβούλιο, είτε από τη Βουλή, η οποία όπως σε όλα τα νομοθετήματα θα έχει τον τελευταίο λόγο.

Είναι βέβαιο ότι πολλές από τις συνενώσεις που προτείνονται μέσω του νομοσχεδίου θα προκαλέσουν πολύ μεγάλες αντιδράσεις σε επηρεαζόμενες τοπικές κοινωνίες. Άλλωστε και μόνο η δημοσιοποίηση κάποιων αρχικών σκέψεων που γίνονταν στο Υπουργείο Εσωτερικών είχε ξεσηκώσει κάποιους δήμους, ιδιαίτερα μικρούς και ακριτικούς, όπως η Αθηένου, ο Ύψωνας, το Δάλι, αλλά και πιο ισχυρούς οικονομικά, όπως η Αγία Νάπα, η Γεροσκήπου, κ.λπ. 

Επαρχία Αμμοχώστου 

  • Συνένωση Δήμων Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας.
  • Συνένωση Δήμων Δερύνειας και Σωτήρας και των κοινοτήτων Λιοπετρίου και Φρενάρους.

tags: