Αμμόχωστος: Τουρίστες πίτσας και πίτας - Προβληματισμός εστιατόρων


Αυτούσιο το ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου:

"Μπορεί οι αριθμοί αφίξεων τουριστών να δείχνουν ό,τι δείχνουν, αλλά στην πρώτη γραμμή του τουρισμού η κατάσταση είναι άλλη και ο στρουθοκαμηλισμός που επιδεικνύεται εδώ και χρόνια, πρέπει να τερματιστεί. 

Σε δηλώσεις τους στο «Φ» ο πρόεδρος του νεοσύστατου Συνδέσμου Εστιατόρων Αμμοχώστου, Σωτήρης Γιαννίτσαρος και τα μέλη Γιώργος Φιλής και Αντρέας Μουαΐμης, εξέφρασαν έντονο προβληματισμό, καλώντας τον υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο να αναλάβει πρωτοβουλίες για επαναστόχευση της ποιότητας των τουριστών που θέλει να ελκύει η Κύπρος.

Επισημαίνοντας ότι φέτος θα είναι μια δύσκολη χρονιά από ό,τι δείχνουν ώς τώρα τα δεδομένα για την τουριστική βιομηχανία, οι εκπρόσωποι των επισιτιστικών επιχειρήσεων της ελεύθερης Αμμοχώστου, τόνισαν ότι ήδη τα εστιατόρια σε Αγία Νάπα και Πρωταρά, καθώς και οι υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις, υφίστανται τις συνέπειες. «Η Κύπρος είναι μια χώρα που ένα σημαντικό ποσοστό των τουριστών που δέχεται κάθε χρόνο, είναι μειωμένης εισοδηματικής εμβέλειας.

Οι οποίοι κάνοντας ολόχρονες οικονομίες στη χώρα τους, καταφέρνουν να αγοράσουν ένα πακέτο διακοπών στο νησί, συνήθως προπληρωμένης μάλιστα διατροφής, και έρχονται, γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να ξοδέψουν όσο το δυνατό λιγότερα λεφτά», επισήμανε ο κ. Γιαννίτσαρος. Ενώ οι κύριοι Φιλής και Μουαΐμης έδωσαν με παραστατικό τρόπο, το πώς μεταφράζεται αυτή η κατάσταση «στην πρώτη γραμμή του τουρισμού», δηλαδή τις επιχειρήσεις τους.

Ανταγωνισμός 

Με τις πολιτικές συνθήκες να ευνοούν γειτονικές μας χώρες όπως ο Λίβανος, η Αίγυπτος, η Τουρκία κ.λπ. –ακόμα και αυτά τα κατεχόμενα– οι οποίοι προσφέρουν πολύ πιο φθηνές διακοπές σε αυτή την κατηγορία τουριστών, επιβάλλεται το νησί μας να καθορίσει πλέον σε ποια κατηγορία τουριστών στοχεύει. Δηλαδή, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εστιατόρων στην ελεύθερη Αμμόχωστο, εάν πράγματι ενδιαφερόμαστε να γεμίζουμε τα ξενοδοχεία μας (που διαρκώς αυξάνονται) με ποιοτικό τουρισμό, ανάλογη θα πρέπει να είναι και η πολιτική μας. 

Με επαναχάραξη των όρων πολιτικής όσον αφορά στη λειτουργία ξενοδοχείων προπληρωμένης διατροφής. Επίσης, με παροχή πραγματικών κινήτρων του γαστρονομικού τουρισμού. Δηλαδή εστιατόρια που να παρέχουν εξειδικευμένο ποιοτικό μενού, κάτι που για την ώρα η Κύπρος παρουσιάζεται να πάσχει φοβερά. 

Ακόμη, ζητήματα που αφορούν τον περαιτέρω ευπρεπισμό και καλλωπισμό των κατ’ εξοχήν τουριστικών περιοχών του νησιού, την καθιέρωση πιο επαγγελματικών κριτηρίων, όσον αφορά τομείς όπως οι δημόσιες συγκοινωνίες, (λεωφορεία και ταξί), θα πρέπει να τύχουν πιο σοβαρής αντιμετώπισης από το κράτος.

Επίσης, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των επισιτιστικών επαγγελμάτων στην ελεύθερη Αμμόχωστο, ο εμπλουτισμός των αξιοθέατων στο νησί μας, (όπως π.χ. το γνωστό πάρκο γλυπτών στην Αγία Νάπα), θα βοηθήσουν την Κύπρο σταδιακά να αρχίσει να αντλεί αφίξεις από τη δεξαμενή του παγκόσμιου ποιοτικού τουρισμού και όχι του φθηνού τουρισμού, για να λέει απλώς ότι παρουσιάζει ψηλό αριθμό τουριστικών αφίξεων. 

Φαγητό του ποδαριού, ως επί το πλείστον

Τα μέλη του Συνδέσμου Εστιατορίων - ΕΒΕΑ Αμμοχώστου προσκάλεσαν όποιον επιθυμεί να επισκεφθεί κάποια στιγμή τις τουριστικές περιοχές Αγίας Νάπας και Πρωταρά για να παρατηρήσει από πρώτο χέρι τη συμπεριφορά ενός ευρέως φάσματος των τουριστών που επισκέπτονται το νησί μας από διάφορες χώρες. Πολλοί από όσους τουρίστες δεν παραμένουν κλεισμένοι στα ξενοδοχεία προπληρωμένης διατροφής, επιδεικνύουν μια συμπεριφορά που θα πρέπει να προβληματίσει.

«Είναι τουρίστες», σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εστιατόρων της ελεύθερης Αμμοχώστου, «που θα τους δεις να κουβαλούν τρόφιμα από το πρόγευμα του ξενοδοχείου τους, για να το καταναλώσουν στο υπόλοιπο της ημέρας. Ή ακόμη, να αγοράζουν αλκοόλ από καταστήματα ή μπύρες από περίπτερα, μαζί με μια πίτσα ή πίτα από το φούρνο και να τρώνε στα γόνατά τους, καθήμενοι στα παγκάκια ή περπατώντας. Γιατί απλώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για κάτι ακριβότερο. Δηλαδή, να καθήσουν σε ένα -έστω- φτηνό εστιατόριο."