Αμμόχωστος: Οργή του CABS για τη θανάτωση πουλιών


Το Committee Against Bird Slaughter (CABS) και ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος καταδικάζουν πρόσφατα περιστατικά παράνομης θανάτωσης πουλιών.

Σε κοινό δελτίο Τύπου το CABS και ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος «εκφράζουν οργή για αριθμό περιστατικών παράνομης θανάτωσης πουλιών που σημειώθηκαν πρόσφατα στην Κύπρο, τη στιγμή που η μετανάστευση των πουλιών βρίσκεται στο αποκορύφωμά της».

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των περιπολιών που πραγματοποιούσαν οι δύο ΜΚΟ στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου κατά της παράνομης παγίδευσης, προσωπικό και εθελοντές των δύο οργανώσεων βρήκαν πυροβολημένους μελισσοφάγους, ενώ δύο σπάνια πουλιά, ορτυκομάνες, έπεσαν επίσης θύματα της καταδικαστέας αυτής συμπεριφοράς. Στην περιοχή Κόκκινες της επαρχίας Αμμοχώστου εντοπίστηκε μία νεκρή ορτυκομάνα ενώ δεύτερη βρέθηκε με σπασμένα πόδια από πυροβολισμό.

Εξάλλου «στην επαρχία Λάρνακας, η κατάσταση ήταν ίδια και χειρότερη» αφού στην Ορόκλινη εθελοντές εντόπισαν γύρω από ένα άτομο να βρίσκονται 12 νεκροί στρούθοι και ένα ασπροχελίδονο. Στον Μαζωτό ένας κίτσης εντοπίστηκε τραυματισμένος και χρειάστηκε τη φροντίδα κτηνίατρου, ενώ στην Αραδίππου, αριθμός κυνηγών πυροβολούσαν παράνομα μικροπούλια, χρησιμοποιώντας ηχομιμητική συσκευή η οποία αναπαρήγαγε το κελάηδημα του αμπελοπουλιού.

Στην ίδια περιοχή, σε απαγορευμένη περιοχή κυνηγιού, ομάδα πεδίου του Πτηνολογικού Συνδέσμου βρήκε πυροβολημένους μελισσοφάγους που είναι προστατευόμενο και μη θηρεύσιμο είδος, ενώ ομάδα του CABS εντόπισε στον Αγιο Θεόδωρο λαθροθήρα, σε απαγορευμένη περιοχή κυνηγιού, να χρησιμοποιεί ηχομιμητική συσκευή καθώς και σιγαστήρα στο όπλο του για να πυροβολεί μικροπούλια.

Στο κοινό δελτίο Τύπου σημειώνεται ότι αρκετοί πολίτες επικοινωνούν τις τελευταίες ημέρες «με τις δύο ΜΚΟ για να αναφέρουν περιστατικά παράνομου πυροβολισμού προστατευόμενων πουλιών ή την παράνομη χρήση ηχομιμητικών συσκευών οι οποίες βρίσκονταν σε λειτουργία κοντά στα σπίτια τους».

Ο Γενικός Διευθυντής του CABS, Alexander Heyd ανέφερε ότι «φαίνεται πως τουλάχιστον κάποιοι κυνηγοί πυροβολούν αδιάκριτα. Κάθε φορά που είμασταν μάρτυρες μιας παράνομης δράσης κατά των πουλιών καλέσαμε τους θηροφύλακες, αλλά μόνο σε πολύ λίγες περιπτώσεις μπόρεσαν να ανταποκριθούν, και τις πλείστες φορές οι περισσότεροι από τους παραβάτες παρέμειναν ατιμώρητοι».

Εξάλλου ο Συντονιστής Εκστρατειών του Πτηνολογικού Συνδέσμου Τάσος Σιαλής είπε ότι «υπάρχει σαφώς θέμα επιβολής του νόμου όσον αφορά την παράνομη θανάτωση πουλιών και την προστασία της βιοποικιλότητας στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η δραματική μείωση που σημειώθηκε στις Βρετανικές Βάσεις στη Δεκέλεια τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την παράνομη θανάτωση πουλιών αποτελεί μια πραγματική ιστορία επιτυχίας» είπε και σημείωσε πως «οι Κυπριακές Αρχές θα μπορούσαν να υιοθετήσουν μια παρόμοια προσέγγιση και τακτική επιβολής του νόμου, με απτά αποτελέσματα επί τόπου».

Οι δύο ΜΚΟ «καλούν την Αστυνομία Κύπρου και την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση των παρανομιών, επιβάλλοντας μια προσέγγιση μηδενικής ανοχής σε παραβιάσεις των κανονισμών κυνηγίου. Τα υψηλά πρόστιμα χωρίς επαρκή και κατάλληλη αστυνόμευση στο πεδίο δεν έχουν αποτελέσματα» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου σημειώνοντας πως «είναι καιρός η Κύπρος να προστατεύσει τη φυσική της κληρονομιά με μηδενική ανοχή».