Αμμόχωστος: Ετοιμάζουν εποικισμό, σκανάρουν τον βυθό των θαλασσών της


Την ώρα που οι τουρκικοί σχεδιασμοί για το Βαρώσι άρχισαν να παίρνουν συγκεκριμένη μορφή με την Τουρκία και τους εγκάθετούς της στο ψευδοκράτος να περνούν από το στάδιο των απειλών και των εξαγγελιών, στο στάδιο των πράξεων, η Κυπριακή Δημοκρατία και ειδικότερα η κυπριακή διπλωματία, έχει ακόμα ένα μεγάλο ζήτημα να αντιμετωπίσει.


ΘΕΜΑ:reporter.com.cy 


Μέχρι πρόσφατα, η απάντηση της Κυβέρνησης στις τουρκικές εξαγγελίες, ήταν πως πρόκειται για μια κίνηση εντυπωσιασμού, η οποία όμως δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Πάντως από τη μια το προσωπικό ενδιαφέρον του Ερντογάν και από την άλλη η μεγάλη επιθυμία Οζερσάι και Τατάρ στα κατεχόμενα, κάνουν τις εξελίξεις να τρέχουν και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εντός του επόμενου χρόνου αναμένεται να υπάρξουν τέτοιες εξελίξεις, που θα φέρουν την Κυπριακή Δημοκρατία προ νέων τετελεσμένων.

Ξεκινούν διεθνή καμπάνια εν μέσω «εκλογών»
Στόχος της Τουρκίας είναι το άνοιγμα του Βαρωσιού το συντομότερο δυνατό και το θέμα αποτελεί κεντρικό σύνθημα στις προεκλογικές καμπάνιες, τόσο του Ερσίν Τατάρ όσο και του Κουντρέτ Οζερσάι. Αμφότεροι σημειώνουν πως για να καταφέρουν να πείσουν τη διεθνή κοινότητα για το δίκαιο των αιτημάτων τους, θα πρέπει οι Τουρκοκύπριοι να γυρίσουν την πλάτη στον Μουσταφά Ακιντζί και να εκλέξουν αυτούς στη θέση του «προέδρου» του ψευδοκράτους.

Οι διεργασίες για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο και το «εφικτά συντομότερο δυνατό» θα ανοίξει υπό την διοίκηση του ψευδοκράτους, σημειώνουν. «Μια τέτοια μεγάλη περιοχή δεν είναι εύκολο να την ανοίξεις μονομιάς, αυτό θα γίνει σταδιακά» και πρόσθεσε ότι στην «πρωθυπουργία» οι προετοιμασίες και οι διεργασίες έχουν εντατικοποιηθεί. Θα εξηγήσουμε στη διεθνή κοινότητα, τους ενδιαφερόμενους και το ΕΔΑΔ. Μια πόλη που είναι κλειστή εδώ και 46 χρόνια θα την δώσουμε στην ανθρωπότητα, την χώρα μας, την Κύπρο. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό θα έχει οφέλη όχι μόνο πολιτικά, αλλά κοινωνικο-οικονομικά. Με το άνοιγμα αυτό θα οδηγήσουμε το Κυπριακό σε ένα άλλο σημείο, όπως και την οικονομική μας κατάσταση», σημείωσε πρόσφατα ο Τατάρ.

Από την άλλη ο Οζερσάι ισχυρίζεται πως το θέμα δεν έχει προεκλογική χροιά και θεωρεί πως χρειάζεται καλή προετοιμασία. Μάλιστα παρουσιάζει το θέμα ως δική του νίκη αφού ο ίδιος το έθεσε στο λεγόμενο υπουργικό του ψευδοκράτους.

Με όπλο τους… Ελληνοκύπριους
Στο μεταξύ281 Ελληνοκύπριοι που έχουν περιουσίες στο Βαρώσι αποτάθηκαν στην «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών», και 193 Ε/κ ζητούν επιστροφή της περιουσίας τους και 87 Ε/κ θέλουν καταβολή αποζημίωσης.

Το ποσό που ζητούν οι Ελληνοκύπριοι που θέλουν να πληρωθούν τα λεφτά είναι περίπου 1 δισεκατομμύριο 200 εκατομμύρια στερλίνες. Σύμφωνα με τους τουρκικούς σχεδιασμούς το άνοιγμα σχεδιάζεται να γίνει τμηματικά με το πρώτο τμήμα να αφορά την περιοχή από την παραλία του Palm Beach, δίπλα ακριβώς από την περιφραγμένη περιοχή.

Κλειδί το καθεστώς
Αυτό που δεν ξεκαθάρισαν και μάλλον απασχολεί έντονα τους Τούρκους σε αυτό το στάδιο, είναι το καθεστώς που θα ανακοινώσουν για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης. Υπενθυμίζεται ότι τα δύο ψηφίσματα που εξασφάλισε η Κυπριακή Δημοκρατία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το 550 και το 789 καλούν την Τουρκία να επιτρέψει την πόλη στους νόμιμους κατοίκους της, με τον έλεγχο να είναι στα Ηνωμένα Έθνη. Ωστόσο, οι Τουρκοκύπριοι επιμένουν πως το άνοιγμα θα γίνει με τον έλεγχο να είναι στο ψευδοκράτος, πράγμα που θα έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα, και ούτε νομικά, ούτε πολιτικά μπορεί να σταθεί.

Σύμφωνα με την το τ/κ επιχείρημα για να ξεπεραστεί το νομικό εμπόδιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ είναι πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν εντολή να ασκούν διοίκηση οπουδήποτε και ότι τα δικαιώματα των ιδιοκτητών θα αναγνωριστούν προς συμμόρφωση με τα ψηφίσματα.

Διαφωνεί ο Ακιντζί
Με την επιχειρηματολογία Άγκυρας- Τατάρ δεν φαίνεται να συμφωνεί πάντως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία την αντίθεση του με τις ενέργειες για το Βαρώσι, τονίζοντας πως το ζήτημα πρέπει να λυθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και χωρίς αντιπαράθεση με τα ΗΕ.

Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ υπενθύμισε και ο πρόεδρος του τ/κ κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιζτζιάν προειδοποιώντας ότι οι χειρισμοί για το Βαρώσι θα οδηγήσουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα σε σύγκρουση με το διεθνές δίκαιο και κατ’ επέκταση σε απομόνωση.

Σε θέση μάχης η Λευκωσία
Έστω και λίγο καθυστερημένα, η Λευκωσία άρχισε να εισπράττει την έντονη ανησυχία των Αμμοχωστιανών και την κραυγή απόγνωσης που μόλις προχθές επανέλαβε ο δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Σίμος Ιωάννου. Ο κ. Ιωάννου υπέδειξε πως το θέμα του εποικισμού της περίκλειστης πόλης δεν είναι ένα προεκλογικό τέχνασμα στις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα και τόνισε πως οι Τούρκοι δεν μπλοφάρουν και είναι ουσιαστική πρόθεση υλοποίησης των σχεδίων της Άγκυρας για οριστική διχοτόμηση της Κύπρου. «Η απόφαση για ολοκληρωτικό εποικισμό της Αμμοχώστου, στην ουσία συνιστά ταφόπλακα του Κυπριακού, αποτελεί το οριστικό τέλος των προσπαθειών εντός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης του Κυπριακού».

Εξάλλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε διάβημα προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην Γερμανίδα Καγκελλάριο με τις θέσεις του. Στην επιστολή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, παραθέτει με λεπτομέρεια τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και των εγκαθέτων της, ενώ ζητά την άμεση λήψη μέτρων ή και κυρώσεων προς αποτροπή των απειλών.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπέδειξε πως η Τουρκία θα πρέπει πρώτα να υπολογίσει το κόστος, αφού το θέμα της Αμμοχώστου, θα είναι η αίτια για να διακοπεί η ευρωπαϊκή της πορεία.

«Η Τουρκία θα πρέπει να υπολογίσει πρώτα το κόστος, αφού η απόφαση της αυτή θα είναι «αιτία όχι μόνο προσφυγής εις το Συμβούλιο Ασφαλείας ή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και αιτία να διακοπεί η όλη ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας», είπε.

Αλωνίζει το Barbaros
Στο μεταξύ, την ώρα που λαμβάνουν χώρα όλα αυτά, η Τουρκία ξεπερνώντας κάθε όριο νομιμότητας, καταπατώντας κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, συνεχίζει ανενόχλητη τις έρευνες της στην ανατολική Μεσόγειο.

Την ώρα που το Oruc Reis συνεχίζει το πήγαινε-έλα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αμμόχωστο, στη θαλάσσια περιοχή νότια της πόλης φάντασμα, το Barbaros με την συνδρομή δύο βοηθητικών πλοίων και την επιτήρηση πολεμικών σκαφών συνεχίζει ανενόχλητο τις έρευνες του.

Το Barbaros από το 2013 δρα παράνομα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και το τελευταίο διάστημα, συγκεκριμένα τους τελευταίους δύο μήνες ακτινογραφεί σπιθαμή προς σπιθαμή τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του κόλπου της Αμμοχώστου.

Μάλιστα όπως έγινε γνωστό την Κυριακή από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, η φρεγάτα Kemal Reis η οποία την περασμένη Τετάρτη ενεπλάκη σε ατύχημα με την ελληνική φρεγάτα Λήμνος, αποσπάστηκε από τις έρευνες του Oruc Reis και πλέον συμμετέχει στις έρευνες του Barbaros.