Αγία Νάπα: Τοποθετήθηκε η "Ευδοκία" (photos)


Στον παραλιακό πεζόδρομο στην Αγία Νάπα τοποθετήθηκε η «ΕΥΔΟΚΙΑ»

Τοποθετήθηκε σήμερα στον παραλιακό πεζόδρομο, στην Αγία Νάπα, το εικαστικό έργο «ΕΥΔΟΚΙΑ» ένα γλυπτό της Φάλαινας που κατασκευάστηκε από μαθητές του Λυκείου Παραλιμνίου για την εκστρατεία «Keep our Sand and Sea Plastic Free».  

Σε χαιρετισμό του ο κ. Ζαννέττου ανέφερε ότι «ο Δήμος Αγίας Νάπας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και γι’ αυτό το σκοπό σχεδιάζει και υλοποιεί διάφορες δράσεις με στόχο την μηδενική παραγωγή αποβλήτων, την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης δημοσίων κτηρίων - κάνοντας αναφορά στο γεγονός ότι το Δημοτικό Μέγαρο έχει εξασφαλίσει πιστοποιήσεις για Συστήματα Περιβαλλοντικής/Οικολογικής Διαχείρισης - και ο εμπλουτισμός του πρασίνου του Δήμου με δενδροφυτεύσεις.  Πρόσθεσε ότι «το αποτέλεσμα των δράσεων αυτών είναι η βράβευση του Δήμου τα τελευταία χρόνια ως Πράσινη Πόλη της Κύπρου στα Παγκύπρια Περιβαλλοντικά Βραβεία και η ένταξη του Δήμου στο Δίκτυο των Πράσινων Πόλεων και Κοινοτήτων της Κύπρου του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης».

Εξέφρασε την ευαρέσκειά του που ο Δήμος συνεργάζεται με το TUI Care Foundation, to Travel Foundation και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού στα πλαίσια του έργου «Keep our Sand and Sea Plastic Free» που στόχο έχει την μείωση των πλαστικών μίας χρήσης.  Τέτοιες πρωτοβουλίες σημείωσε συμβάλλουν πέραν από την προστασία των θαλασσών μας, στο να καταστεί η ευρύτερη περιοχή της Επαρχίας Αμμοχώστου Αειφόρος τουριστικός προορισμός.  Ευχαρίστησε την Οργανωτική Επιτροπή του έργου για την τοποθέτηση της ΕΥΔΟΚΙΑΣ στο παραλιακό μέτωπο, ένα έργο το οποίο θα συμβάλει στην περαιτέρω ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης από τα πλαστικά.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού  κ. Φίλιππος Δρουσιώτης, δήλωσε ότι «παρουσιάζεται  μια μοναδική ευκαιρία για τις τουριστικές εταιρείες και προορισμούς να προχωρήσουν και να ηγηθούν της παγκόσμιας προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης και το Έργο “Keep our Sand and Sea Plastic Free” είναι εδώ για να συνεργαστεί με την τουριστική βιομηχανία της Επαρχίας Αμμοχώστου και να συμβάλουν στην μείωση του πλαστικού μιας χρήσης. Η πλαστική ρύπανση είναι μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας και ο τουρισμός μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για τη λύση του προβλήματος». 

Σήμερα, είπε «στην μετά-COVID-19 εποχή, τονίζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά η σημασία που πρέπει να δοθεί στην εφαρμογή του αειφόρου τουρισμού. Η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη η οποία υποστηρίζει ισάξια τους πυλώνες της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, είναι και η μορφή η οποία είναι ιδανική για τον τουρίστα».

Η συντονίστρια του Έργου «Keep our Sand and Sea Plastic Free», κυρία Παναγιώτα Κουτσόφτα, δήλωσε ότι «νοιώθει ιδιαίτερη αισιοδοξία που οι μαθητές του Λυκείου Παραλιμνίου, δηλαδή η αυριανή γενιά που θα αναλάβει τα ινία, είναι ήδη ευαισθητοποιημένοι για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και αποφάσισαν να μετατραπούν σε ενεργούς πολίτες και να αναλάβουν δράση». 

Στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης οι νεαροί μουσικοί Μαρία Βαρδάκη, Παυλίνα Ανδρονίκου  και Ραφαήλ Ιωάννου ερμήνευσαν νησιώτικα και δημοτικά τραγούδια.  Τέλος, ο Δήμος Αγίας Νάπας και η Οργανωτική Επιτροπή του ΄Εργου επέδωσαν στην καθηγήτρια – Εικαστικό κυρία Νικολέττα Ερωτοκρίτου η οποία  ενθάρρυνε τα παιδιά να δημιουργήσουν το ωραίο αυτό έργο αναμνηστική πλακέτα.  Επίσης αντηλλάγησαν αναμνηστικές πλακέτες μεταξύ του Δήμου Αγίας Νάπας και του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού  για τη αλληλοστήριξη και την μεταξύ τους αγαστή συνεργασία.